Η συνέντευξη τύπου για τα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς απο την Επιτροπή Πρωτοβουλίας



Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ αποτελούμενη από τον ομιλούντα ,τον ΚΩΣΤΑ ΠΑΣΑΛΙΔΗ, συνδικαλιστή και μέλος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαϊδας, ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ, δημοσιογράφο και διευθυντή της καλής εφημερίδας «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ»και τον ΘΑΝΑΣΗ ΣΤΥΛΙΔΗ, δικηγόρο και δεινό οργανοπαίχτη της ποντιακής λύρας και τραγουδιστή συνεπικουρούμενοι και από τους ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ, ιστορικό, ΓΙΑΝΝΗ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ  και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ βουλευτές Α Θεσσαλονίκης πέρυσι την άνοιξη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως έχει καθιερωθεί από την Ελληνική Βουλή, αποφάσισε να ευαισθητοποιήσει την τότε Ελληνική Κυβέρνηση περισσότερο από όσο είχε δείξει να ευαισθητοποιείται απέναντι στον Ποντιακό και γενικότερα τον προσφυγικό Ελληνισμό .
Συναντηθήκαμε πολλές φορές επικοινωνήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και μετά από συνεχείς επισκέψεις, διαβήματα και υποβολή υπομνημάτων απευθυνόμενα στον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα εστιάσαμε σε ένα αίτημα του ποντιακού και ευρύτερα προσφυγικού ελληνισμού το να αναδειχθούν τα σημεία υποδοχής των προσφύγων που ήρθαν το διάστημα 1916-1924 καταδιωκόμενοι ή με δικη τους θέληση ξεριζωμένοι από τις ιστορικές τους κοιτίδες Μικρά Ασία, Πόντο, Καύκασο, Καππαδοκία, Ανατ. Θράκη και «φιλοξενήθηκαν» στην κυρίως Ελλάδα, στη Μακρόνησο, στο Βίδο, στον Αγιο Γέωργιο Αίγινας κ.α., ως ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ με την ανέγερση μνημείων μέσα σε αυτούς.
Ένα τέτοιο σημείο υπήρξε και ένα τμήμα της ακτής της σημερινής Καλαμαριάς, αυτό που σήμερα ορίζεται από τη Μαρίνα Αρετσούς μέχρι και το Κυβερνείο («Παλατάκι»). Μέσα σε άθλιες συνθήκες από το 1916-1924 355.000 άτομα «φιλοξενήθηκαν» με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22.000 ατομα κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι.
Ο Κ.Φωτιάδης προσφυώς χαρακτήρισε την περιοχή «προσφυγοθανείο»!
Τα επιχειρήματά μας συνοδευόμενα από γραπτό υλικό έγιναν δεκτά από τον τότε Πρωθυπουργό , ο οποίος στη συνέχεια εξέδωσε μία (πρωθ)υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 31.5.2019 με την οποία συγκροτούσε ειδική επιτροπή για να μελετήσει τις προϋποθέσεις για ανάδειξη του τόπου ως τόπου ιστορικής μνήμης, ενώ προχωρούσε και σε άλλες προβλέψεις για απόδοση τιμής στον ποντιακό και προσφυγικό Ελληνισμό γενικότερα.
Ακολούθησε μία περίοδος έντονων πολιτικών ανακατατάξεων μέχρις ότου ήρθε από την Περιφέρεια ΚΜ για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμαριάς το ζήτημα της διαμόρφωσης του Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου. Κατά τη συζήτηση έγινε παρέμβαση από ένα μέλος της Επιτροπής , τον ομιλούντα, με σκοπό να υιοθετηθούν οι θέσεις της Επιτροπής, πράγμα που έγινε ομόφωνα
Ενόψει ολοκλήρωσης της συζήτησης συνεχίσαμε την αρθρογραφία και την ενημέρωση του κοινού και καταλήξαμε στην απόφαση της διοργάνωσης ειδικής εκδήλωσης στο σημείο εκείνο .

Β. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε και μία Οργανωτική Επιτροπή αποτελούμενη από Καλαμαριώτες τον Κυριάκο Καισαρίδη, τον Πέτρο Ιατρόπουλο, τον Οδυσσέα Αθανασιάδη, τον Στέφανο Καργάκη, τον Μίμη Ιωαννίδη και τη Σοφία Κυριακίδου.
Μέσα στις πρώτες ενέργειές μας ήταν να στείλουμε πρόσκληση σε όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα αποστέλλοντας ως εντεταλμένο εκπρόσωπό του τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και  Καλαμαριάς Ιουστίνο, ο οποίος μετέφερε ότι τάσσεται στο πλευρό μας για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού

Δημιουργήσαμε ομάδα στο facebook , η οποία μέσα σε διάστημα 2 μηνών απόκτησε 551 μέλη!
Στην εκδήλωση της 19ης Ιουνίου  παραβρέθηκαν περίπου 150 άτομα απλοί ιδιώτες, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων η φορείς δημόσιας εξουσίας.
Παρείχαν ενεργή στήριξη δύο τοπικοί Σύλλογοι, η «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ» και η «Αδελφότης Κρωμναίων Καλαμαριάς»
Παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καλαμαριάς  από παρατάξεις του «δημοκρατικού τόξου» (προσκείμενες σε ΝΔ μέχρι και στο ΚΚΕ)
Εκπροσωπήθηκαν από τους επικεφαλής τους Προέδρους τους, ή μέλη του ΔΣ σύλλογοι , σωματεία η δευτεροβάθμιες ενώσεις ή και επίσημοι φορείς, όπως:
1.ΙΑΠΕ
2.Δήμος Καλαμαριάς
3. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (με τρείς Περιφερειακούς Συμβούλους)
4. Η Συμπαραστάτρια του Πολίτη και των Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
5. Και οι δύο ποντιακές ομοσπονδίες ΠΟΠΣ και ΠΟΕ και η «Εύξεινος Λέσχη»
6. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων
7. Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων
8. Η ΟΠΣΕ
9. Η Ενωση Ποντίων Καλαμαριάς
10. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου
11. Ο Σύλλογος Παναγία Σουμελά Αγίου Αντωνίου
12. Ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθεύς»
13. Η «Δύναμη Ενότητας» (Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων από Χώρες της πρ. ΕΣΣΔ)
14. Ο Σύλλογος Ποντίων Δικηγόρων «Ο ΣΤΡΑΒΩΝ»
15. Ο Σύλλογος «Βορεάδες»
16. Ο Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς
17. Ο Ποντιακός Σύλλογος Λαχανά
18. Ο Σύλλογος Μικρασιατών «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»
19. Ο Σύλλογος Κατιρλιωτών «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ»
20. Η Εθελοντική Ομάδα Ταξί
21. Το ΙΝΚΑ
22. Ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας «ΟΥΣΑΚ»
Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι : Κων/νος Φωτιάδης (Καθηγητής),  Χάρης Τσιρκινίδης (συγγραφέας του σενάριου της τηλεοπτικής  σειράς «Κόκκινο Ποτάμι», Ανδρέας Ανδρεάδης (γιός του Γιώργου Ανδρεάδη, συγγραφέα του «ΤΑΜΑΜΑ») και ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, εκπαιδευτικός-συγγραφέας
Ενώ έστειλαν γραπτούς χαιρετισμούς οι ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΛΑΜΨΙΔΟΥ (κόρη του Γ. ΛΑΜΨΙΔΗ, συγγραφέα του «ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ»), ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, Καθηγητής, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ , πρ. Βουλευτής, Πρόεδρος ΕΔΙΑ ΚΜ 1967-1974 και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΏΝ.
Ακόμα έστειλαν γραπτούς χαιρετισμούς δύο Ποντιακοί Σύλλογοι από Γερμανία
Την εκδήλωση ακόμα τίμησαν και δύο μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου οι ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ (ΝΔ), οι οποίοι εκδήλωσαν και τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία
Παραβρέθηκε ακόμα η εγγονή του ιστορικού προσώπου  ΠΥΛΟΡΩΦ («Ο Πηλορώφ διέταξε γοσέψτεν τ' αραπάδες, εχ' κ' έρχουντανε οι Τουρκάντ'
και παίρ'νε τοι νυφάδες!»), που έσωσε στο ΚΑΡΣ 3.000 Πόντιους από βέβαιο θάνατο, και ο ΑΘΑΝ. ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ , επίτιμος Αντεισαγγελέας του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ.

Γ. ΟΙ  ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Σε λιγότερο από ένα μήνα από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης  αρμόδιος για την Μακεδονία και τη Θράκη συγκάλεσε σύσκεψη στο Διοικητήριο με θέμα τη συγκρότηση της Επιτροπής. Με δηλώσεις του , όπως και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, έδειξαν τη βούλησή τους να υλοποιήσουν την απόφαση του προηγούμενου πρωθυπουργού σχετικά με την ανάδειξη του σημείου εκείνου ως Τόπου Ιστορικής Μνήμης εξαγγέλλοντας και τη σύσταση μιας νέας Επιτροπής.
Κρίνουμε θετική την ενέργεια και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη σε επιβεβαίωση του κανόνα ότι τόσο μεγάλους στόχους προσεγγίζουμε μόνο με την κινητοποίηση των πολιτών, όπως αυτή που έγινε σε ενωτικό κλίμα και με υποδειγματικό τρόπο  στις 19 Ιουνίου.
Η ενέργεια αυτή ως υλοποίηση της αρχής της συνέχειας του κράτους συμβάλλει αντικειμενικά  και στον θεσμικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της πολιτικής μας ζωής.
Θα εξακολουθήσουμε είμαστε παρόντες και παρούσες στη διαδικασία αυτή μέχρι τέλους.

Δ. ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΜΑΣ
Στα σχέδιά μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι :
1.           Να ζητήσουμε την εκπροσώπησή μας στη νέα Επιτροπή
2.           Να ζητήσουμε τη διεύρυνσή της με εκπροσώπους της ΟΠΣΕ και άλλων προσφυγικών σωματείων- και όχι μονο των ποντιακών- ακόμα και Αρμενίων.
3.           Να συνεργαστούμε με ΥΜΑΘ, ΠΚΜ και Δήμο Καλαμαριάς πάνω στο ζήτημα αυτό
4.           Να συμβάλουμε στην συγκλιση , συνεννόηση και συνεργασία γύρω από το διακηρυγμένο στόχο όλων των φορέων εκπροσώπησης του προσφυγικού χώρου
5.           Να ανακηρυχθούν και άλλα σημεία της χώρας, με το ίδιο ιστορικό ως τόποι ιστορικής μνήμης (Μακρόνησος, Άγιος Γεώργιος Αίγινας κλπ.)
6.           Να καλλιεργήσουμε και να εμπεδώσουμε κλίμα συνεργασίας όλων των φορέων του προσφυγικού χώρου στην κατεύθυνση της διατήρησης και διάσωσης της συλλογικής ιστορικής εθνικής μνήμης, την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και την αποκατάστασή της, όπου αυτή παραβιάζεται χωρίς εχθροπάθεια προς άλλους λαούς και χωρίς εθνικιστικές κραυγές ή παροξυσμούς που βλάπτουν και τους σκοπούς που επιδιώκουμε αλλά και συντελούν στη συκοφάντησή τους από τρίτους
7.           Να συνεχίσουμε την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το αίτημα αυτό με εκδηλώσεις, δημοσιεύματα, υπομνήματα κλπ.
Θεσσαλονίκη, 22.7.2020


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!