Δώρα Αυγέρη: «Η Ελλάδα θα ξαναγίνει κράτος Δικαίου και θα είναι μέρα Κυριακή»


«Η Ελλάδα θα ξαναγίνει κράτος Δικαίου και θα είναι μέρα Κυριακή»

Ομιλία Δώρας Αυγέρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης – αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης),  στη Συζήτηση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι βουλευτές,
Κύριε Πρόεδρε,


Ποτέ ένα σκάνδαλο δεν απασχόλησε για τόσο χρόνο και τόσο εύρος τη δημόσια ζωή της χώρας, όσο το σκάνδαλο Novartis.
Κι αυτό συνέβη, γιατί ποτέ πριν δεν υπήρξε τόσο επίμονη και ευρεία προσπάθεια συγκάλυψής του. Για την οποία συγκάλυψη, στήθηκε, μπήκε σε λειτουργία και συντηρήθηκε ένας απίστευτος μηχανισμός. Προκειμένου το σκάνδαλο να πάψει να είναι σκάνδαλο, οι εισαγγελικές έρευνες να πάψουν, οι ευθύνες πολιτικών προσώπων να πάψουν να είναι ευθύνες. Προκειμένου οι ελεγχόμενοι και οι κατηγορούμενοι να μετατραπούν σε τιμητές και κατηγόρους! Και ας κάνουν αυτοί οι υπεύθυνοι ότι δεν καταλαβαίνουν την μετάφραση του συμβιβασμού της Novartis με το Αμερικανικό δημόσιο, και την ομολογία της πολιτικής χειραγώγησης των τιμών των φαρμάκων από τις κυβερνήσεις 2012-2015, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με λαδώματα κρατικών αξιωματούχων.
Κι όλο αυτό γιατί; Για να πάψουν οι εμπλεκόμενοι να είναι εμπλεκόμενοι.
Για να βγουν με κάθε τρόπο από το κάδρο της επικαιρότητας.
Αυτόν τον μηχανισμό έστησε η ΝΔ και οι παραφυάδες της.
Είναι όμως πια ξεκάθαρο το μέγεθος της θεσμικής εκτροπής, που συντελείται για άλλη μια φορά από τη δεξιά παράταξη της χώρας και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί από τον ελληνικό λαό.
Και ό,τι λέμε εδώ, καταγράφεται επίσημα κι όχι με παράνομες ηχογραφήσεις και φακελώματα.
Γιατί, η Βουλή δεν είναι παρακράτος.
Σ’ αυτή τη Βουλή, όμως, κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν ρόλο στο παρακράτος για να κάψουν το σκάνδαλο Novartis.
Και, σήμερα, στ’ αλήθεια εδώ δεν θα καταρρίψουμε απλά  το πόρισμα της ΝΔ για την περίφημη υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Θα καταδείξουμε ότι κάθε απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, κάθε μεθόδευση συγκάλυψης και παραπλάνησης, κάθε θεσμική εκτροπή, είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό.
Σε όποιο βάθος η ΝΔ επιλέξει να πέσει, θα την ακολουθήσει μόνο το πόρισμά της.
Όχι οι δημοκρατικές συνειδήσεις και επ’ ουδενί η αλήθεια.
Η αλήθεια για την οποία μιλάμε σήμερα, δεν βρίσκεται στο αφήγημα της ΝΔ.
Βρίσκεται στις πράξεις της ΝΔ αναφορικά με ένα σκάνδαλο, που παραμένει ανοιχτό και το οποίο η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να ερευνά, και η ΝΔ να ερευνάται για αυτό, κόντρα στη θέληση της ΝΔ.
Βρίσκεται στην άνευ προηγουμένου επίθεση, που πραγματοποιείται με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, προς τη Δικαιοσύνη και τα θεσμικά της όργανα.
Ανέλαβε η πλειοψηφία στην Προανακριτική Επιτροπή ρόλο εισαγγελέα, για να εξετάσει υποτιθέμενες παρεμβάσεις ενός πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη.
Και τι κατάφερε η πλειοψηφία;
Κατάφερε πρώτα να βγάλει το εισαγγελικό συμπέρασμα και μετά να βρει τα δήθεν αποκαλυπτικά στοιχεία και τους φυσικούς αυτουργούς κατόπιν εορτής.
Κατάφερε να απειλεί τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis.
Κατάφερε να διαρρεύσει απόρρητο προανακριτικό υλικό σε ιδιώτη για να το χρησιμοποιήσει παράνομα, σε υπόθεση άσχετη με το σκάνδαλο Novartis, και καθ’ υπέρβαση της αρχικής πρότασης της Ολομέλειας της Βουλής.
Κατάφερε να διαβρώσει με το έτσι θέλω την ίδια τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, εξαιρώντας μέλη της μειοψηφίας, με αδιανόητες μεθοδεύσεις και θεσμικές ακροβασίες.
Κατάφερε να απαγορεύσει στον ελεγχόμενο να προτείνει μάρτυρες για την διερεύνηση της αλήθειας.
Αν η ΝΔ ήταν πραγματικός εισαγγελέας, με όλα αυτά, τώρα θα διωκόταν για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.
Γιατί, αυτά έγιναν στην Προανακριτική Επιτροπή. Κι αυτά είναι που αποδεικνύουν ότι ο παραβάτης των θεσμών είναι η ΝΔ.

Ζούμε μια ιστορική συγκυρία όπου ένας υπουργός ζητά δημόσια από τηλεοπτικό στούντιο τη φυλάκιση του δικαστικού λειτουργού που τον ελέγχει και λίγες βδομάδες μετά, αυτή η λειτουργός, η κα Τουλουπάκη, βρίσκεται κατηγορούμενη.
Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει μεγαλύτερη και πιο προκλητική πολιτική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους.
Και το λέω αυτό, γιατί όλο το σκηνικό που στήσατε στην Προανακριτική Επιτροπή, εδραζόταν στην δήθεν αγωνία και στην δήθεν αποστροφή σας για μια υποτιθέμενη παρέμβαση υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη. Που ποτέ όμως δεν απέδειξαν οι μάρτυρες εισαγγελείς που επικαλείστε, εκθέτοντας και τους ίδιους και το αξίωμά τους.
Σημειωτέον, δεν υπάρχει στα χρονικά αυτό που έχει γίνει με την κ. Τουλουπάκη: να την ελέγχουν δύο αντεισαγγελείς για παράβαση καθήκοντος, ο ένας να την απαλλάσσει με εμπεριστατωμένο πολυσέλιδο  πόρισμά του, κι ο άλλος να βρίσκει- και πάλι κατόπιν εορτής- ενδείξεις ενοχής κάνοντας copy-paste την μήνυση Σαμαρά, και η κυβερνητική πλειοψηφία να διαλέγει φυσικά την αναφορά που τη βολεύει.
Και φυσικά τους μάρτυρες που την βολεύουν!
Αλήθεια; Πώς καταφέρατε να βγάλετε τον Φρουζή της Novartis δικαιωμένο;
Πώς καταφέρατε να βγάλετε από το κάδρο τις ευθύνες της συγκυβέρνησης σας, του 2012-‘15, για τις οποίες οι Αμερικάνοι επέβαλαν 310 εκατομμύρια δολλάρια πρόστιμο στη Novartis;
Πώς καταφέρατε να βγάλετε από το κάδρο τους πολιτικούς που ακόμα ελέγχονται;

Η Novartis όσο και αν θέλετε να το κρύψετε είναι τεράστιο σκάνδαλο.
Και η μόνη σκευωρία εδώ, είναι η απόπειρα της ΝΔ το σκάνδαλο Novartis να γίνει μήνυμα:
Μήνυμα προς τους προστατευόμενους μάρτυρες να μην ξανατολμήσουν να συνεργαστούν με την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη σε υποθέσεις διαφθοράς.
Μήνυμα προς τους δικαστικούς λειτουργούς να μην διανοηθούν να τα βάλουν με εμπλεκόμενους πολιτικούς.
Μήνυμα προς τους δημοσιογράφους, όχι αυτούς τους δημοσιογράφους που τους επιστρέφεται – άραγε από ποιόν- διορθωμένο το κείμενό τους, ρεπορτάζ- ύμνος στη Novartis.
Αλλά μήνυμα προς τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, ότι αν ψάχνουν την αλήθεια, αν αποκαλύπτουν πρακτικές διαφθοράς, τις διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος, τις λίστες Λαγκάρντ, τους επίορκους πολιτικούς ή δικαστικούς, θα βρεθούν κι αυτοί στη θέση του κατηγορουμένου.
Αλλά να ξέρετε ότι γι’ αυτούς τους δημοσιογράφους, τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, οι κατηγόριες που τους αποδίδετε, είναι παράσημο.
Και είναι ένα ακόμη μήνυμα –κλείσιμο του ματιού, προς ένα πρόθυμο τμήμα του πολιτικού κόσμου, πως δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτα για όσα σκάνδαλα λερώσουν τα χέρια τους. Γιατί το σύστημα αυτό, όπως λειτούργησε και λειτουργεί επί ΝΔ, θα ξεπλένει για πάρτη τους τις αμαρτίες τους.
Αυτή δεν είναι η παιδευτική δύναμη της πολιτικής σε καθεστώς δημοκρατίας και σε κράτος δικαίου.
Είναι η δύναμη επιβολής ενός συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς που κάνει επίδειξη της δύναμής του, λογίζοντας ως λευκή επιταγή ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
Είναι η σκευωρία της σκευωρίας.
Είναι η άλωση της Δικαιοσύνης και της δημοκρατίας από ένα κόμμα που ξέρει να στέλνει τους πολιτικούς του αντιπάλους στα ειδικά δικαστήρια, αλλά που ποτέ δεν έμαθε να λογοδοτεί.

Κλείνω με την κοινή πεποίθηση του προοδευτικού κόσμου ότι, όσο πολιτικό χρόνο έχει στη διάθεσή της, σκοπός της ΝΔ είναι να τον αξιοποιήσει για να στήσει το ιδιωτικό της κράτος.
Και με τις παρακρατικές μεθοδεύσεις της, να στείλει άλλο ένα μήνυμα –αυτή τη φορά προς τους πολίτες– λέγοντάς τους ότι «όλοι ίδιοι είναι».
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να θρυμματίσει την εικόνα της αλήθειας, καταδιώκοντας παράλληλα όσους την αναζητούν.
Όμως, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Γιατί, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι μέσα στην κοινωνία, εκεί όπου το ψέμα δεν μπορεί να θρυμματίσει την αλήθεια.
Και στο όνομα αυτής της κοινωνίας ερχόμαστε και θα ξαναρχόμαστε εδώ, όσες φορές κι αν χρειαστεί, δικαιωμένοι στη συνείδησή μας και στο μυαλό όσων ξέρουν να διαχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα.

Η Ελλάδα θα ξαναγίνει κράτος δικαίου και θα είναι μέρα Κυριακή.

Ακολουθεί το link της ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής:

https://www.youtube.com/watch?v=q3huxuox9SU


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!