Α.Τριανταφυλλίδης: «Ζητείται Πυξίς, ζητείται Ελπίς και για την εξωτερική μας πολιτική»

 


Για πλήρη απουσία πυξίδας και συνεκτικής εθνικής στρατηγικής από την πλευρά της Κυβέρνησης, γεγονός που  μπορεί να προκαλέσει αρνητικά προηγούμενα στις επερχόμενες εξελίξεις, έκανε λόγο ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα των Συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία.  

 

Αναφερόμενος στα υπέρ και τα κατά της Συμφωνίας με την Αίγυπτο ο κ.Τριανταφυλλίδης επεσήμανε: Το γεγονός ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία διεμβολίζει και αντιρροπεί την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Σάρατζ μας δίνει  τη δυνατότητα να μην ψηφίσουμε «κατά».

 

Ωστόσο όμως η συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως έχει επισημανθεί, παρουσιάζει κενά και αδυναμίες:

1) Δεν προβλέπεται η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια από τα 6 που είναι σήμερα, νότια προς την πλευρά της Αιγύπτου, παρά το γεγονός ότι η Αίγυπτος έχει ήδη επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, η οποία δεν υπάρχει στη σύμβαση αυτή, υπάρχει, και σωστά υπάρχει, στη σύμβαση με την Ιταλία.

2) Μένει εκτός η μισή Ρόδος και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, δηλαδή το Καστελόριζο.

3) Ήταν σαφής ο Αλέξης Τσίπρας όταν υπογράμμιζε ότι «μια συμφωνία τμηματική με την Αίγυπτο διαπραγματευόμασταν κι εμείς από το 2016», ΑΛΛΑ «ωστόσο ποτέ δεν αποδεχθήκαμε να δώσουμε το ανέλπιστο δώρο στην Τουρκία, πριν ακόμη καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, την αποδοχή της κόκκινης γραμμής του 28ου μεσημβρινού αφήνοντας μάλιστα τη μισή Ρόδο εκτός οριοθέτησης».

4)Τα κενά, τις αδυναμίες και το έλλειμμα διασαφήνισης των όρων της σύμβασης Ελλάδας-Αιγύπτου δεν τα θέτει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίου και πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ.Συρίγος, ο κ.Βενιζέλος, ο κ.Μάζης κ.ά.»

 

Σε ότι αφορά τη Συμφωνία με την Ιταλία ο κ.Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε: «Λέμε “ΝΑΙ” στη σύμβαση ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας, η οποία αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας που είχε υπογράψει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, με  την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί στη Βουλή ο κ. Δένδιας. Επίσης άμεσα θα πρέπει να επεκταθούν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια τόσο προς την πλευρά της Αιγύπτου, νότια, όσο και ανατολικά προς την πλευρά της Κύπρου», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συνέντευξης του κ.Τριανταφυλλίδη:

https://www.youtube.com/watch?v=ZUsU9wp-ZKY&t=300s


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!