«Όχι στο κλείσιμο των ρεμάτων!». Η «Οικολογία –Αλληλεγγύη» θεωρεί αναμενόμενες τις πλημμύρες στον Λαγκαδά

 

«Όχι στο κλείσιμο των ρεμάτων!»

Η «Οικολογία –Αλληλεγγύη» θεωρεί αναμενόμενες τις πλημμύρες στον Λαγκαδά

 

Οι χείμαρροι, τα ποτάμια και τα κανάλια δεν προσφέρονται για μπάζωμα ή για κλείσιμο, υποστηρίζει η αυτοδιοικητική κίνηση «Οικολογία -Αλληλεγγύη», με αφορμή τις πλημμύρες στην περιοχή Λαγκαδά.

«Οι κάτοικοι, που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, έχουν όλη τη συμπαράστασή μας», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Όμως δεν αρκεί να τα ρίχνουμε όλα στις ξαφνικές νεροποντές, που θα γίνονται ολοένα και περισσότερες όσο δεν αλλάζουν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση του κλιματικού χάους. Η έντονη και πολύωρη βροχόπτωση στη λεκάνη απορροής Ασσήρου-Δρυμού κτλ ήταν αναμενόμενο να καταλήξει στα κανάλια, με βασικό το ‘Ασμάκη’, και εφόσον αγρότες τα έχουν κλείσει για να τα καλλιεργήσουν, το νερό θα κατέληγε κάποια στιγμή να πνίξει την περιοχή. Οι ευθύνες της Περιφέρειας και του ΓΟΕΒ είναι προφανείς, εφόσον δεν φροντίζουν να καθαρίζουν τους αποδέκτες και να σταματούν τις αυθαιρεσίες. Βεβαίως, κάποιοι μπορεί να χαίρονται που η Κορώνεια έπαψε να είναι μια ‘γκιόλα’ αλλά ο Μπογδάνας έχει και πάλι κατεβάσει, μαζί με τα νερά, και τα επικίνδυνα διασταλλάζοντα υγρά από τον ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη».

Η «Οικολογία - Αλληλεγγύη» σημειώνει ότι θα έπρεπε να γίνεται ολοένα και πιο κατανοητή η σημασία των ρεμάτων και των υγρόφιλων φυσικών σχηματισμών, που -εκτός από τη διοχέτευση των νερών- είναι σημαντικοί και για τους εξής λόγους:

·         αποτελούν ζωντανά φυσικά οικοσυστήματα,

·         βελτιώνουν το μικροκλίμα ειδικά το καλοκαίρι,

·         βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα,

·         έχουν αισθητική αξία και προσφέρουν ικανοποίηση,

·         παρέχουν ευκαιρίες αναψυχής,

·         έχουν εκπαιδευτική αξία,

·         αναβαθμίζουν τις δομημένες περιοχές. 

Γι’ αυτό χρειάζονται προστασία και ανάδειξη και όχι μπάζωμα ή καταστροφή. 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!