Η επιστολή των 471 ενώσεων πολιτών και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την Υ. Α. ΥΠΕΝ για το Περιφερειακό Χωροταξικό στους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό!

 


Η επιστολή των 471 ενώσεων πολιτών και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ για το Περιφερειακό Χωροταξικό

στους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρωθυπουργό!

 

Ενότητα 1:

        Η ανάταξη της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, χωρίς βύθιση και μακέτες

 

Να καλυφθούν οι ζημίες της κρίσης χωρίς δανειακά από τα 19.5 δις €, να αρθούν τα εμπόδια επενδύσεων, να υλοποιηθούν επενδύσεις, να υπερβούμε τις μακέτες!

 

Η Θεσσαλονίκη έχασε το 65% του ΑΕΠ της μέσα σε 15 χρόνια, από το 1998 άρχισε η αποεπένδυση, αποβιομηχανίστηκε, από 1η περιφέρεια έγινε 9η, το ΑΕΠ από 92% της ΕΕ  βυθίστηκε στο 52%. Η “αναπηρία της ελίτ” είναι στο βάθος του προβλήματος.

 

Λύσεις:

            Για τις επενδύσεις να καθιερωθεί ένας και μοναδικός Υπουργός Επενδύσεων με έναν Υφυπουργό και έναν Γεν. Γραμματέα: με όλες τις αρμοδιότητες αδειών σε καθεστώς fast track- max. 2 μηνών! Όλες οι επενδύσεις να δημοσιεύονται σε ΠΔ ή ΦΕΚ, να γίνονται δεκτά τα MOU's, να μειωθεί το κόστος υποβολής φακέλου.

            Nα κουρευτούν άμεσα και οριζόντια στις καρτέλες τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία που είναι 220 δις και 110-130 δις € στις τράπεζες, συνολικά 350 δις €.  Βαρύνονται με 300-500% εκβιαστικές και καταχρηστικές προσαυξήσεις, από εξωλογιστικούς προσδιορισμούς, πρόστιμα, πανωτόκια που εκτίναξαν τα χρέη 3-5φορές. Το μέτρο διαγραφών περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο ΙΙΙ 2015. Να αποφευχθούν οι βίαιες εκποιήσεις του κώδικα οφειλών με τόσες πλασματικές χρεώσεις. Δεν έγινε πουθενά στον κόσμο. Ωφελούνται οι υπερχρεωμένοι, καταστρέφονται οι νουνεχείς. Τα νέα καθαρά ποσά από ληξιπρόθεσμα και δάνεια να ρυθμιστούν σε 120- 240 δόσεις με 1-2% επιτόκιο. Θα εισπράξουμε 3-5 δις ευρώ/χρόνο!

            Να επιστραφούν οι καταθέσεις στις τράπεζες από το εξωτερικό και τα “σεντούκια”, χωρίς κατασχέσεις και φόρους. Εκτιμάται ότι ένας στόχος για 40 δις € είναι εφικτός!  

            Να επιστραφούν με μικρό κόστος/ φόρο 1-2%) οι καταθέσεις χωρίς πόθεν έσχες σε επενδύσεις, ιδρύσεις εταιρειών, αυξήσεις κεφαλαίων και αγορά ακινήτων. Θα κερδίσουμε 20-30 δις ευρώ.

            Συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη  επειγόντως περιμένει: 1)  ένα νέο μεγάλο και σε 9 μήνες εκθεσιακό δυτικά, όχι μισή έκθεση, νέο εκθεσιακό στο κέντρο δεν έγινε πουθενά στον κόσμο,  2) τη ζώνη καινοτομίας στα χαμηλού 1.000.000μ2 κενά και έτοιμα κτίρια με υποδομές του νομού, 3) η πόλη απειλείται σήμερα μέσω ΓΠΣ, με την ερήμωση  δυτικά και  από  την επίσημη μείωση πληθυσμού.  

 

Ενότητα 2: Η άρση των εμποδίων από την χωροταξία

 

Σώζονται από τις μετεγκαταστάσεις – λουκέτα οι 3-4.000 επιχειρήσεις παραγωγής της Κ. Μακεδονίας, ύστερα από τις άοκνες προσπάθειες. Δημόσια συγχαρητήρια και ευχαριστούμε τον κ. Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση.

 

ΔΕΝ σώζονται όμως: Α) από την παράνομη ερήμωση  η δυτική Θεσσαλονίκη με 400.000 κατοίκους. Να εφαρμοστεί  η απόφαση της Κομμισιόν ΕΕ και του Π. Γιούνκερ για το ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί επενδύσεων, ανάπτυξης  και χρήσεων στη δυτική Θεσσαλονίκη εκτός ορίων υψηλής όχλησης, Β) τα κενά κτίρια 1.000.000 μ2

  

Στο μεγαλύτερο εμπόδιο της περιοχής, η νομιμότητα και η ουσία για την χωροταξική ανάταξη της δυτικής Θεσσαλονίκης και της Κ. Μακεδονίας!

 

Συμπλέουν όλοι μαζί 7 δήμαρχοι (2 νέοι), 8 βουλευτές, 4 ευρωβουλευτές, 5 οικονομικοί φορείς, ενώσεις πολιτών και οι 471 μεγάλες επιχειρήσεις

 

            ΔΕΝ περιέχεται καθαρά η επιταγή της Διεύθυνσης Σεβέζο της Κομισσιόν της ΕΕ,  ... δεν υπάρχουν περιορισμοί χρήσεως εκτός ορίων των δεξαμενών

            Δημιουργείται διχασμός και διχόνοια, άλλα μέτρα και άλλα σταθμά στο Βορρά και στο Νότο. Επικαλούμαστε την διόρθωση της Απόφασης ΥΠΕΝ ΦΕΚ Δ485/20 ως οφείλει το ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ!!!!

            Σας συγχαίρουμε και την ίδια στιγμή αγωνιούμε.

            Ποια ανάπτυξη, ποιες επενδύσεις θα γίνουν με καθαρές απειλές ερήμωσης στη δυτική Θεσσαλονίκη. Θα αναλάβετε την ευθύνη του αποτελέσματος της ερήμωσης της δυτικής Θεσσαλονίκης? Χρόνια περιμέναμε μια αναπτυξιακή κυβέρνηση, σας υποστηρίξαμε. Αιτούμεθα με κάθε ευπρέπεια την διόρθωση της Απόφασης, είτε στο χωροταξικό νομοσχέδιο, είτε αυτοτελώς,  που στήθηκαν μεν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ακόμη και σήμερα είμαστε στα δύσκολα!

            Θα παρακαλούσαμε την προσοχή στις 471 ενώσεις πολιτών και μεγάλες επιχειρήσεις με 15.000 εργαζόμενους και πωλήσεις 7-8 δις € κάθε χρόνο (κάθε χρόνο όσο ένα Ελληνικό σε 10 χρόνια). Είναι το 50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

            Άλλωστε, αυτές οι διοικητικές παρανομίες  καλώς δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας (π.χ. Ασπρόπυργος, Ελευσίνα κ.α.), ούτε  πουθενά αλλού στην ΕΕ με 4.000 δεξαμενές.

 

Με εκτίμηση,

 

Κ. Ζήσης, Χ. Μπόγιας, Μ. Ναξιάδης, Ε. Νικολαίδου, Ν. Φιλίππου

e-mail:  info@philippou-sa.gr , http://neoreumaneoorama.blogspot.com/, twitter: PHILIPPOU_NIKOLAOS

  

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΥΠΕΝ ΦΕΚ Δ485- 20/08/20

 

            Να διαγραφούν οι παράγραφοι από την Απόφαση του ΦΕΚ Δ485 20/8/20, από το Κεφάλαιο Δ, Άρθρο 12, παράγραφος Γ μεταποίηση ... που περιέχουν απλές επαναλήψεις των άρθρων της Σεβέζο ΙΙΙ γιατί είναι αυτονόητες.

            Συγκεκριμένα να διαγραφούν στη 3η παρ. Της 1ης στήλης 5351 το α, β, γ.

            Να αντικατασταθεί με την πρόβλεψη της Διεύθυνσης Σεβέζο ΕΕ Γιούνκερ με την διατύπωση του άρθρου 13.1. όπως εκφράστηκε και διατυπώθηκε ειδικά για το Περιφερειακό Χωροταξικό Κ. Μακεδονίας, ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί χρήσεων επενδύσεων, ξενοδοχείων, σχολείων, κέντρων υγείας, κ.α. εκτός ορίων υψηλής όχλησης!            Να διαγραφούν οι επαναλήψεις στην §1 αρχή σελίδας 5352 ... τα εξής: ίδρυση νέων εγκαταστάσεων, μετατροπές σε υφιστάμενες, χωροθετήσεις έργων ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΩ από τις εγκαταστάσεις ... όπως δίκτυα μεταφορών, οικιστικές ζώνες ... γιατί  προσθέτει στις νέες εγκαταστάσεις ( που δεν μας αφορούν) αυθαίρετα τις μετατροπές στις υφιστάμενες του άρθρο 10 της Συνθήκης ΣεβέζοΙΙΙ, που αφορά άλλο θέμα με τις αλλαγές στα επικίνδυνα υγρά.

            Να προστεθεί η διατύπωση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής: ... ως κατωτέρω...με τον διαχωρισμό των νέων και υφισταμένων μονάδων των § 12. 13.1 και 13.2.

“Συγκεκριμένως, ορίζεται ότι στην περίπτωση υφιστάμενων μονάδων, τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε ο φορέας εκμετάλλευσης να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα πρόσθετα τεχνικά μέτρα, ώστε να μην αυξάνεται η επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον (άρθρα 13.2.γ και 5 της Οδηγίας). Επισημαίνεται ότι, συμφώνως προς τα άρθρα 31 και 32 της Οδηγίας, τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα Οδηγία έως την 31.5.2015 και εφαρμόζουν τα εν λόγω μέτρα από την 1.6.2015. Η Οδηγία 96/82/ΕΚ καταργείται από την 1.6.2015. Υπό το φως των ανωτέρω, δεδομένου ότι η εν λόγω διάταξη αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και ότι δεν γίνεται σχετική αναφορά στην Αιτιολογική Έκθεση, η ρύθμιση που αφορά τη δυνατότητα βελτίωσης της ασφάλειας για όλες τις υφιστάμενες «εγκαταστάσεις» και «μονάδες» Seveso εντός χρονικού διαστήματος δεκαετίας χρήζει αιτιολόγησης.” Εκτός ορίων!

            Να προστεθεί στην παρ. Πλαίσιο αυτό ... γ : επίσης ... αντίθετα στις εντός σχεδίου περιοχές δεν υπάρχουν περιορισμοί χωροθέτησης.

            Στο τέλος της 1 στήλης σελ 5352:  ... για την δυνατότητα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης να ΜΗΝ δίνεται η δυνατότητα παρά μόνο υπό την προυπόθεση αυστηρής λήξης μέτρων ασφαλείας εντός ορίων και όχι εκτός. Να τηρηθεί αυστηρά η απόσταση από τα όρια των σχεδίων πόλεως του 1 χλμ, με την προϋπόθεση ότι οι υφιστάμενες δεξαμενές με τυχόν επικίνδυνα υγρά να μετακινηθούν και αυτές στο 1χλμ.

            Στην ειδική μελέτη ρύθμισης όλης της έκτασης να αφορά αποκλειστικά και μόνο τις δεξαμενές εντός ορίων.

 

 

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΌΣΜΟΥ ΚΑΙ                           15/04/2020

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΕΛΤΑ

 

Προς τους αρμόδιους Υπουργούς

 

Θέμα:

                 Εμμένουμε στο αίτημα διορθώσεων στην ΚΥΑ για το Περιφερειακό Χωροταξικό Κ. Μακεδονίας: 1) με καθαρή άρση των όλων περιορισμών δόμησης εκτός των ορίων δεξαμενών από τους παρανόμους χάρτες ή την λεκτική περιγραφή με πρόφαση την Σεβέζο ΙΙΙ, στη βάση των σαφών οδηγιών της Κομισιόν της ΕΕ και του Προέδρου Γιούνκερ.

                Οι ασάφειες και η σύγχυση ευνοούν την συνέχιση της ερήμωσης.

 

Αξιότιμοι κ. κ. Υπουργοί,

 

                Εμμένουμε στις καθαρές και πάγιες απόψεις όλων των Δήμων και των φορέων με πλήρη συναίνεση για: 1) την άρση της ερήμωσης της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην βάση των καθαρών οδηγιών της Κομισιόν ΕΕ ...

... θα προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στη μισή Θεσσαλονίκη για σαφώς παράνομους λόγους.       

                Υπάρχει η μεγαλύτερη συναίνεση για ένα θέμα από όλους τους φορείς. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να διαφωνεί και να υποστηρίζει την ερήμωση στη δυτική Θεσσαλονίκη.

                Το ίδιο ζητά όλος ο κοινωνικός ιστός, οι κάτοικοι μας,  οι  7 Δήμαρχοι, 8 βουλευτές, 4 ευρωβουλευτές, 5 μεγάλοι οικονομικοί φορείς και εκατοντάδες επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους και ενώσεις πολιτών.

 

Με εκτίμηση, 

 

οι Δήμαρχοι Κορδελιού- Ευόσμου  Κλεάνθης Μανδαλιανός

και Δέλτα Θεσσαλονίκης Γιάννης Ιωαννίδης

 
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!