Πράσινοι: Άμεσα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του

 


Πράσινοι: Άμεσα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού και των ανθρώπων του


Οι Πράσινοι συμπαραστέκονται στους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό που αντιμετωπίζουν ένδεια οικονομικών πόρων λόγω των αυστηρών μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού και παράλληλα δεν υποστηρίζονται από τα εξαγγελθέντα κυβερνητικά μέτρα υποστήριξης των επαγγελμάτων που θίχτηκαν.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εργασίας, συνολικά η κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν τον Πολιτισμό ως έναν ενοχλητικό φτωχό συγγενή και η όλη συμπεριφορά τους, με ανάπτυξη επιλεκτικών και μεμονωμένων σχέσεων και επιλογών, ενισχύει την εικόνα απαξίωσης των ανθρώπων του Πολιτισμού.

Ο χώρος της Τέχνης και του Πολιτισμού βρισκόταν σε κρίση αρκετά πριν τη λήψη των μέτρων περιορισμού λόγω της πανδημίας. Είναι γνωστά τα δομικά προβλήματα, η αδήλωτη εργασία, η πολυπλοκότητα των εργασιακών σχέσεων και το «αχαρτογράφητο» του χώρου. Όμως ο Πολιτισμός καταρρέει μέσα από την κοινωνική κατάρρευση των ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτόν και εξασφαλίζουν τη συνέχεια και την εξέλιξή του.

Οι Πράσινοι δηλώνουν την πλήρη συμπαράστασή τους στους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, που διαπιστώνουν ότι «ο πολιτισμός είναι ο πρώτος που "κλείνει" και ο τελευταίος που "ανοίγει"» και στηρίζουν τα αιτήματά τους, που σκοπό έχουν την επιβίωση και τη στοιχειώδη προστασία τους μέχρι να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους:
  • Ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Πολιτισμού και της επιβίωσης για το σύνολο των εργαζομένων στον χώρο, χωρίς εξαιρέσεις.
  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 534 ευρώ τον μήνα για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο της Τέχνης, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, με επιδότηση ενοικίου και με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουν να εργαστούν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στον χώρο της Τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης.
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς φυσικά πρόσωπα.
  • Καταγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του υπουργείου Πολιτισμού όλων των εργαζόμενων στον χώρο της Τέχνης.
  • Να σταματήσει ο Πολιτισμός να βρίσκεται σε μόνιμο lockdown και οι εργαζόμενοι σε αυτόν σε αναγκαστική ανεργία. Να σταματήσει η στοχοποίηση των χώρων Πολιτισμού και των εκδηλώσεων ως εστιών μετάδοσης του κορονοϊού.
  • Να αναλάβει το κράτος το τεστ του κορονοϊού, στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε δύο εβδομάδες οι καλλιτέχνες.
  • Να αντιμετωπιστεί η «μαύρη» εργασία που επιβάλλουν οι εργοδότες με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ώστε να μη μείνει κανένα σχολείο χωρίς καλλιέργεια του Πολιτισμού και της Τέχνης.
Όλα αυτά τα μέτρα, μαζί με τυχόν άλλες εποικοδομητικές προτάσεις είναι αναγκαίο να τύχουν επεξεργασίας με ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων των καλλιτεχνών.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!