Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού…μειώνει τις φιάλες αίματος

 


Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού…μειώνει τις φιάλες αίματος

 

Αυτό το καλοκαίρι ήταν οδυνηρό, λέει ο Πρόεδρος του  Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας,  Βασίλης Δήμου.

Οι πολυμεταγγιζόμενοι, οι πάσχοντες ειδικά από μεσογειακή αναιμία (θαλασσαιμία) χρειάζονται δύο φιάλες αίμα ανά 15 μέρες για να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Αυτό το καλοκαίρι όμως οι πάσχοντες περιορίστηκαν σε μία , αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν άφησαν πολλά περιθώρια ή μάλλον δυνατότητες για εθελοντικές αιμοδοσίες.

«Κάθε καλοκαίρι έχουμε πρόβλημα, ειδικά φέτος όμως το ζήτημα πήρε μεγάλες σχεδόν τραγικές διαστάσεις. Αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τις ανάγκες σε αίμα , όμως τώρα μπορούμε να πούμε ότι επανήλθαμε σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως μετράμε τις ημέρες και …κρατούμε την αναπνοή μας. Διότι εάν τα κρούσματα αυξηθούν θα έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα έλεγα μάλιστα ότι τώρα αυτή την περίοδο προσκαλούμε τους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν για αιμοδοσία διότι κανείς  δεν ξέρει τι θα συμβεί εάν τα κρούσματα αυξηθούν…» μας εξηγεί ο κ Δήμου.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό  να παρέχει στήριξη και βοήθεια στους πάσχοντές από Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία), Δρεπανοκυτταρική Νόσο, Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, να προασπίζεται να δικαιώματά τους και να αγωνίζεται για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης, αλλά και ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

Ακόμη συμβάλλει ενεργά στη λειτουργία του προγράμματος Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τη Μεσογειακή Αναιμία του Συνδέσμου Εθελοντών «ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ», στην προσπάθειά του για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων με αίμα. Συνεργάζεται επίσης με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών για τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνοντας ομιλίες και ομαδικές αιμοληψίες.

Εθελοντική Αιμοδοσία ΧΑΝΘ

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας και ο Σύνδεσμος Εθελοντών «Πηγή Ζωής» είναι δύο από τους δεκάδες συλλόγους και κοινωνικούς φορείς της πόλης που συμμετέχουν στην εθελοντική αιμοδοσία της ΧΑΝΘ που διοργανώνεται στις 21 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Κέντρου Αιμοδοσίας ΑΧΕΠΑ., αποτελεί  συνδιοργάνωση 16 φορέων της πόλης και θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση του απαραίτητου υγειονομικού πρωτοκόλλου προστασίας που επιβάλλει ο ΕΟΔΥ για κάθε δράση εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικού εθελοντισμού της Χ.Α.Ν.Θ. λειτουργεί το Δίκτυο Εθελοντών Αιμοδοτών. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ενεργοποιείται και εμπλουτίζεται με την εθελοντική προσφορά αίματος, όταν υπάρχει ανάγκη.





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!