Γ. Αρβανιτίδης: Να υπάρξει εξειδικευμένη στελέχωση του τοπικού γραφείου του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη

 


Να υπάρξει εξειδικευμένη στελέχωση του τοπικού γραφείου του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη


Να υπάρξει εξειδικευμένη στελέχωση του τοπικού γραφείου του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη ζητάνε με κοινή ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και Ανδρέας Πουλάς.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή τους ο δυο βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

Στο οργανόγραμμα του ΕΟΔΥ στην Αθήνα υπάρχει γραφείο ζωοανθρωπονόσων,  στελεχωμένο με αρμόδιο υπάλληλο κτηνίατρο.  Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα,  εξ’ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέχρι και πρόσφατα, δεν υπήρχε ανάλογο γραφείο με αντίστοιχη στελέχωση από ειδικό αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό.

Μετά δε και τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, για πιθανή μετάλλαξη στελέχους covid-19 και ταυτόχρονη προσβολή εκτρεφόμενων μινγκ στην Ευρώπη, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο καθοριστικός ρόλος του τοπικού γραφείου του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, για την επιδημιολογική επιτήρηση τέτοιων νοσημάτων που προέρχονται από τα ζώα (ζωοανθρωπονόσοι), καθώς όλες οι εκτροφές γουνοφόρων ζώων βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, σχεδόν τα 2/3 περίπου όλων των παθογόνων του ανθρώπου έχουν προέλθει από ζώα, κάτι που θα το βλέπουμε στο μέλλον όλο και συχνότερα, καθώς έχουν αλλάξει οι συνήθειές μας και οι παρεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον ευνοούν δυστυχώς μια τέτοια εξέλιξη.

Στο πλαίσιο λοιπόν προστασίας της δημόσιας υγείας και του δόγματος της ενιαίας υγείας (one health) θεωρούμε ότι η διαχρονική παρακολούθηση και επιτήρηση των νοσημάτων που πιθανά μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου σας λαμβάνοντας άμεσα όλα τα κατάλληλα μέτρα για την στελέχωση όλων των γραφείων του ΕΟΔΥ και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ιατρών & κτηνιάτρων.

Επειδή, ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα, εξακολουθεί να αποτελεί πιθανή είσοδο παθογόνων στη χώρα, μέσω της διασυνοριακής μετακίνησης ζώων, τόσο από τις νόμιμες εισόδους, όσο και από τον άγριο πληθυσμό (πχ. επανεμφάνιση λύσσας στη χώρα μετά από 40 χρόνια εξαιτίας της μετακίνησης αλεπούδων),

Επειδή, το γραφείο του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη έχει αναφορά σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και δεν έχει αντίστοιχες εξειδικευμένες ειδικότητες ούτε γιατρών, ούτε κτηνιάτρων, ενώ μόλις πρόσφατα στελεχώθηκε με έκτακτο προσωπικό για τις δειγματοληψίες για τα rapid τεστ και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για στελέχωσή του με αντίστοιχους επιστήμονες,

Κατωπιν των ανωτέρω οι δυο βουλευτές ερωτούν τον Υπουργός Υγείας αν σκοπεύει να στελεχώσει με προσλήψεις ή άμεσα με αποσπάσεις με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το γραφείο του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη, με ποιο χρονοδιάγραμμα και με ποιες ειδικότητες.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!