Κ. Γκιουλέκας: Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας

 


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ.Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, είχε συνεργασία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας, κ.Reinhold Lopatka. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ.Γκιουλέκα, στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.


Ο κ.Γκιουλέκας αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη, ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις αυστηρές διαδικασίες ελέγχου που διενεργούνται στα σημεία ταυτοποίησης μεταναστών στα σύνορα της χώρας. Ευχαρίστησε, επίσης, τον συνομιλητή του για την έμπρακτη συμπαράσταση της Αυστρίας στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και ιδιαίτερα για την αποστολή δυνάμεων προς ενίσχυση της FRONTEX στα σύνορα στον Έβρο, κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Τουρκία επιχείρησε να καταλύσει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα με εργαλείο τους πρόσφυγες. Ο κ.Γκιουλέκας άσκησε δριμεία κριτική στην Άγκυρα, η οποία εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους και οφέλη από την Ε.Ε., δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί εμπαιγμό της ανθρώπινης ύπαρξης και των αρχών της Ε.Ε. Επεσήμανε δε πως η Δήλωση Τουρκίας–Ε.Ε. δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στο θέμα των επιστροφών, και τόνισε πως στα ελληνικά νησιά η παρουσία χιλιάδων προσφύγων ασκεί μεγάλη πίεση στις μικρές τοπικές κοινωνίες.


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων αναφέρθηκε στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες με την έκδοση NAVTEX και την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis σε περιοχές που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ.Γκιουλέκας τόνισε πως οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Κατέδειξε δε την ασυνέπεια της Τουρκίας, σημειώνοντας πως ενώ δηλώνει ότι επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε. απομακρύνεται από τη Δύση, παίρνει χρήματα από την Ε.Ε., αλλά ανοίγει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών κατά βούληση, είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά φλερτάρει με τα ρωσικά αμυντικά συστήματα. Ο κ.Γκιουλέκας έκλεισε επισημαίνοντας ότι είναι ώρα η Ε.Ε. να δώσει ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία προχωρώντας στην επιβολή κυρώσεων κατά το προσεχές Συμβούλιο Κορυφής.

Ο κ.Lopatka ενημέρωσε τον κ. Γκιουλέκα για την πρόθεση του Αυστριακού Καγκελάριου κ.Kurz να στηρίξει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ πρόσθεσε πως η Αυστρία είναι αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, ο Αυστριακός βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη υιοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, εστιάζοντας στην επαρκή φύλαξη των συνόρων και στον δίκαιο επιμερισμό των μεταναστών στη συνέχεια. Τέλος ο κ. Lopatka επιβεβαίωσε τη στήριξη της Αυστρίας στην Ελλάδα και προσκάλεσε τον κ.Γκιουλέκα να συνεργαστούν για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο κοινοβουλίων.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!