Μιχ. Τρεμόπουλος: Να αντιμετωπιστούν τα αίτια της πανδημίας και να προστατευτεί η Δημοκρατία!

 


Να αντιμετωπιστούν τα αίτια της πανδημίας και να προστατευτεί η Δημοκρατία!

«Οικολογία-Αλληλεγγύη»: Υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε TV100 και FM100

 

«Δεν αρκεί η κριτική στις παραλείψεις κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της υγειονομικής κρίσης αλλά πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ίδια τα αίτια της πανδημίας», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Απουσιάζει σαφώς μια συνεκτική κεντρική στρατηγική και δεν είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να έχουν μετατραπεί σε χώρους περίθαλψης μόνον μιας αρρώστιας, αφήνοντας καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς κ.α. χωρίς υποστήριξη. Υπάρχει όμως και ένα ζήτημα Δημοκρατίας, αφού χρησιμοποιείται το lockdown ως άλλοθι για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Και στον Δήμο, παρά τη φιλολογία περί μέτρων, οι εργαζόμενοι σε TV100 και FM100 εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων».

Πιο αναλυτικά, η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου και πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου βασίστηκε στα εξής σημεία:

·         Την ίδια στιγμή που η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έβαζε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επάνω στην επέτειο του Πολυτεχνείου, η Αστυνομία απαγόρευε αντισυνταγματικά κάθε συνάθροιση σε όλη την Επικράτεια. Και ενώ οι διαδηλωτές κρατούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας, οι αστυνομικοί τους ανάγκαζαν να τις καταργήσουν και να συνωστιστούν, συνεργώντας με την κυβέρνηση στη διάδοση του κορονοϊού.

·         Μια ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας, που θα καθυστερούσε την αύξηση των κρουσμάτων και θα ανακούφιζε την πίεση στην περίθαλψη, θα ήταν η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι η αύξηση του αριθμού μαθητών στις σχολικές τάξεις ακόμη και στους 30 ή το στρίμωγμα των πολιτών και ο ανεπαρκής αριθμός των λεωφορείων.

·         Αυτό που χρειάζεται η χώρα και η Θεσσαλονίκη είναι ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, με το άπλωμα ενός διχτυού ασφάλειας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η θέσπιση Έκτακτου Εισοδήματος Καραντίνας, η επιδότηση παραμονής στις θέσεις εργασίας των εργαζόμενων για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση, ένα ειδικό ταμείο για πράσινη/κοινωνική καινοτομία με προτεραιότητα σε εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και ανέργους, με θετική επίδραση στην υπεύθυνη οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

·         Ο Δήμος θα πρέπει να υποστηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας και τις πρωτοβάθμιες μονάδες, να βοηθήσει να στηθούν κι άλλες δομές covid-19 σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για rapid tests. Αντί αυτών, αφήνει τους εργαζόμενους να εκτίθενται στον κορονοϊό, όπως πχ στη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης (ΔΕΠΘΕ), όπου η διοίκηση δεν λειτούργησε προληπτικά αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Ο Δήμαρχος είπε την Παρασκευή 13.11 ότι σε TV100 και FM100 υπάρχουν 11 κρούσματα και αρκετοί στην καραντίνα. Από τον Γεν. Διευθυντή της ΔΕΠΘΕ ενημερώνεται το ΔΣ της ΔΕΠΘΕ στις 17.11 ότι τα κρούσματα είναι 6, όσα δηλ. έχουν εντοπιστεί και στην ΕΡΤ3, η οποία όμως έχει τριπλάσιους εργαζόμενους. Το πρώτο κρούσμα στη ΔΕΠΘΕ υπήρξε ήδη από τη Δευτέρα 9.11. Την Τετάρτη 11.11 έγινε απολύμανση των χώρων αλλά συνέχιζαν να κατεβάζουν στη δουλειά το προσωπικό, χωρίς να περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα των ελέγχων. Και ενώ με έγγραφό του ο διευθυντής τηλεόρασης ήδη από τις 2.11 είχε προτείνει να περιοριστεί το πρόγραμμα μετά το μεσημέρι ώστε υπάρχει ασφάλεια, η διοίκηση επέμενε να παρουσιάσει το νέο της πρόγραμμα. Δεν δημιουργήθηκαν στεγανές βάρδιες που να εναλλάσσονται ανά βδομάδα ενώ ακόμη και την Παρασκευή 13.11 έστειλαν το ένα από τα 6 κρούσματα για ρεπορτάζ στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου! Λένε ότι την ίδια μέρα έκαναν νέα απολύμανση αλλά αυτό δεν αρκεί, αφού μένουν και πάλι έξω τα αυτοκίνητα ενώ οδηγοί και οπερατέρ συνωθούνται στο ίδιο δωματιάκι. Οι 380.000 ευρώ, που θεωρητικά πήγαν για μέτρα προστασίας από την πανδημία, κάλυψαν άλλες «τρύπες».

·         Είδαμε θετικά την εμπλοκή του Δήμου στο ζήτημα της ενίσχυσης του στόλου των λεωφορείων αλλά μετά από λεπτομερή τεχνικό έλεγχο, όπου θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε. Θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα αναβάθμισης της συγκοινωνίας, όπως η αναδιάρθρωση των δρομολογίων, οι δημοτικές μετακινήσεις με ηλεκτρικά οχήματα, η αναθέρμανση της πρότασης για δίκτυο τραμ, ώστε να μην υφίσταται η πόλη για δεκαετίες το αδιέξοδο του μετρό.

·         Να ληφθούν δραστικότερα μέτρα για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των πολιτών και για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, που παραμένουν τα αφανή προβλήματα μπροστά στη λαίλαπα των διασωληνώσεων.

·         Δεν πρέπει να ξανακλείσει η παραλία και το Σέιχ Σου στην πρόσβαση των πολιτών για άθληση. Η ύπαρξη περισσότερων πράσινων χώρων και διαδρόμων σύνδεσης με παραλία και περιαστικό δάσος αποδεικνύεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

·         Να ενισχυθούν συμπολίτες μας με επαγγέλματα που επλήγησαν περισσότερο, όπως οι καλλιτέχνες. Να φτιαχτεί πρόγραμμα διαδικτυακών πολιτιστικών εκδηλώσεων ή μέσω της TV 100, με καλλιτέχνες της πόλης που δεν έχουν πλέον εισόδημα. Σε συνεργασία με κοινωνικές οργανώσεις να οργανωθούν συσσίτια για όσους καλλιτέχνες έχουν ανάγκη.

·         Να σταματήσουν τα απαράδεκτα πρόστιμα σε άστεγους και να παραχωρούνται ειδικά καταλύματα, όπου θα παρέχεται υγειονομική περίθαλψη και τροφή.

·         Να πρωταγωνιστήσει ο Δήμος σε υιοθέτηση μέτρων μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που αποδεδειγμένα επιδεινώνει ασθένειες που σχετίζονται με τους πνεύμονες.

·         Δεν μπορούμε να μένουμε στην κριτική της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει αντιμετωπιστούν τα ίδια τα αίτια της πανδημίας. Χρειαζόμαστε συνολική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, που ευθύνεται για την καταστροφή και τη μείωση των οικοσυστημάτων, με αποτέλεσμα τη μεταφορά των ιών από ζώο σε ζώο και τελικά στον άνθρωπο. Αυτό δείχνει και η θανάτωση εκατομμυρίων εκτρεφόμενων μινκ. Για την πρόληψη των ζωονοσογόνων λοιμώξεων θα πρέπει να σταματήσει η εξαφάνιση των τροπικών δασών και του εμπορίου ειδών άγριας πανίδας είτε για συντροφιά είτε για τροφή κ.λπ., πρακτικές που ευθύνονται για όλες τις επιδημίες και πανδημίες, που είχαμε μέχρι τώρα και θα έχουμε πιο συχνά στο μέλλον, αν δεν δούμε με διαφορετικό μάτι τη φύση και τη σχέση μας με αυτήν. Αλλιώς οι επιπτώσεις θα είναι μόνιμες και αλυσιδωτές. 



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!