ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης: Δεν ξεχνάμε και τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος

 


Δεν ξεχνάμε και τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος

 

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων συμπολιτών μας οι οποίοι εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου από τους ναζί.

Σαν σήμερα, 15 Μαρτίου του 1943, αναχωρούσε από το σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, το πρώτο τρένο με 2.800 ανθρώπους στοιβαγμένους σε εμπορικά βαγόνια, για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, δεν ξεχνά και τιμά τη μνήμη των Εβραίων συμπατριωτών μας θυμάτων του ναζισμού.

Δυστυχώς, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο και με το δήμο Θεσσαλονίκης. Εδώ και δύο χρόνια η πλατεία Ελευθερίας, η οποία είχε επρόκειτο να διαμορφωθεί σε χώρο μνήμης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής, παραμένει αποκλεισμένη με λαμαρίνες. Γιατί σύμφωνα με το δήμαρχο, η δημιουργία πάρκινγκ στο χώρο είναι πιο σημαντική από την  ιστορική μνήμη.

 

Επίσης, σύμφωνα με το ψήφισμα της πρόσφατης Συνδιάσκεψης της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «η ανάδειξη της Ιστορίας της κατοχικής περιόδου πρέπει, επιτέλους, να συνδυαστεί με την υλική αποκατάσταση των θυμάτων του ναζισμού από το σύγχρονο γερμανικό κράτος. Όπως είναι η επιστροφή των λύτρων που κατέβαλε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στις κατοχικές αρχές, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να γλιτώσει τα άρρενα μέλη της από την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία. Ένα αδικαίωτο αίτημα που πρέπει να πάρει «σάρκα και οστά» τόσο σε διπλωματικό όσο και νομικό επίπεδο, σύμφωνα με τη δεσμευτική για την κυβέρνηση απόφαση της Βουλής και την από  4-6-2019 Ρηματική Διακοίνωση της ελληνικής προς τη γερμανική κυβέρνηση».

 

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Τιμούμε την ιστορική μνήμη της Θεσσαλονίκης

Δεν ξεχνάμε και βροντοφωνάζουμε «Ποτέ πια!»

 

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!