Ένωση γονέων Ωραιοκάστρου: « Γ Λυκείου επιστροφή στην δια ζώσης διδασκαλίας»

 


« Γ Λυκείου επιστροφή στην δια ζώσης διδασκαλίας»

 Μετά από έναν χρόνο έχουμε πετύχει πολλά, παρά τις σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες, καταφέραμε την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που οφείλεται εν  πολλοίς, στην καίρια συμβολή των εκπαιδευτικών, των μαθητών , την υποστήριξη των γονέων και κηδεμόνων και των στελεχών του Υπουργείου Παιδείας. Αναδείχθηκαν ψηφιακά εργαλεία που μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμα, εφαρμόστηκαν μέθοδοι που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε ότι υπάρχουν. Το μέγεθος της τηλεκπαίδευσης είναι πρωτοφανές, ακόμα και για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη και παρατεταμένη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσω τηλεκπαίδευσης κυρίως για τους μαθητές της Γ λυκείου και των ανισοτήτων που δημιουργεί ανάμεσα στους μαθητές που συνεχίζουν κανονικά την διδασκαλία με ανοικτά σχολεία και σε εκείνους που προσπαθούν με κλειστά σχολεία και πολλές φορές χωρίς επάρκεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και ικανοποιητικών συνδέσεων.

 Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υπάρχει στη ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών ως προαιρετικό, συμπληρωματικό και υποβοηθητικό στοιχείο της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διδασκαλία εντός, αιθουσών, στο φυσικό δηλαδή περιβάλλον των μαθητών.

 Με το ξέσπασμα της πανδημίας, το Μάρτιο του 2020 πριν ένα χρόνο περίπου , όλο το βάρος για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας το επωμίστηκαν κυρίως οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Να επισημάνουμε ότι κάθε χρονιά μέχρι τον Μάρτιο συνήθως έχει διδαχθεί ένα μεγάλο μέρος της ύλης, ενώ φέτος οι μαθητές συμπληρώνουν ήδη δύο μήνες με εξ αποστάσεως. 

 Τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές μαθήτριες/μαθητές, οι ανισότητες που (κατά κοινή παραδοχή) ενισχύονται με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η διδασκαλία μέσω WEBEX από μακριά, που παραπέμπει σε τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή παρά σε εκπαιδευτική διαδικασία, μιας και η χρήση του βίντεο δεν υποστηρίζεται από το ίντερνετ, καθώς και η χρήση οθόνης ενός κινητού είναι αδύνατον να εγγυηθούν και να διασφαλίσουν την κάλυψη της ύλης και την πλήρη εμπέδωσή της από τους μαθητές.

 

 Η μείωση τόσο της διδακτέας όσο και της εξεταστέας ύλης, ήταν επιβεβλημένη και καλώς πάρθηκε αυτό το μέτρο.. Δεδομένου ότι, με την επιστροφή στην κανονική λειτουργία των σχολείων, θα χρειαστεί εκ νεου η αναφορά και η επανάληψη των ενοτήτων που διδάχτηκαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση , ο χρόνος που απομένει για την δια ζώσης διδασκαλία μειώνεται συνεχώς. Και αν λάβουμε υπόψη και το πάγιο φαινόμενο της μη προσέλευσης των μαθητών της Γ λυκείου στο τέλος της χρονιάς δεν νομίζουμε ότι μένει επαρκής χρόνος για την κανονική διδασκαλία εντός των σχολικών αιθουσών.

Δεδομένων των δυσκολιών στην εμπέδωση της ύλης και της συνακόλουθης αντικειμενικής όξυνσης των ανισοτήτων που συνοδεύει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση προτείνουμε: 

 Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο άνοιγμα της Γ λυκείου όπως έγινε άλλωστε πέρυσι. Σίγουρα περιέχει δυσκολίες, που επιβάλλεται όμως να βρεθούν λύσεις.

 Αν είναι δυνατόν να γίνονται, μόνο τα μαθήματα κατεύθυνσης δια ζώσης  (συνήθως στα τμήματα της κατεύθυνση είναι και λιγότεροι μαθητές άρα ο κίνδυνος μετάδοσης πολύ μικρότερος)

 Να ανοίγουν εκ περιτροπής τα Λύκεια, με τα Γυμνάσια στις περιοχές που επιβάλλεται το κλείσιμο, μόνο των Λυκείων, με τον κίνδυνο βέβαια της αναστάτωσης που προκαλείται στους μαθητές και τις οικογένειές τους, όταν συνεχώς μεταπηδούν από τη μία κατάσταση στην άλλη.

Οποιοδήποτε άνοιγμα της Γ λυκείου θα πρέπει να συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως η διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που μπορούν άλλωστε και μόνοι τους να κλείσουν ραντεβού μέσω της ειδικής πλατφόρμας για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα υγιείς χάρη σε όλους εμάς που τηρήσαμε με ευλάβεια όλα τα μέτρα της πολιτικής προστασίας και των ειδικών και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε εμείς και τα παιδιά μας, όλες εκείνες τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τα αρμόδια όργανα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ωραιοκάστρου με όλες τις δυνάμεις της και στο βαθμό που της αναλογεί, θα βοηθήσει όσο μπορεί για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες και αυτό θα το καταφέρουμε μόνο με την συνεργασία γονέων , εκπαιδευτικών , μαθητών και ακολουθώντας πιστά όλες εκείνες τις οδηγίες των ειδικών , του ΕΟΔΥ , των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας καθώς και της Πολιτικής προστασίας.

Σας ευχαριστούμε θερμά

Με εκτίμηση το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!