Εκδηλώσεις ΕΠΩΦ με αφορμή την συμπλήρωση 102 χρόνων από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

 


Με αφορμή την συμπλήρωση 102 χρόνων από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου      και Φίλων διοργάνωσε εκδηλώσεις-δράσεις μνήμης, προωθώντας έτσι το μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.


 Αναλυτικότερα

 Την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 στο πάρκο Πέτρου και Παύλου (19ης Μαΐου) λόγω ακαταλληλότητας της αρχικής θέσης μεταφέρθηκαν και επανατοποθετήθηκαν 15 μαρμάρινες επιγραφές με ονόματα πόλεων του Πόντου, περιμετρικά τους φυτεύτηκαν λουλούδια από τα μέλη του ΔΣ ενώ με δαπάνη του συλλόγου τοποθετήθηκε μαρμάρινη επιγραφή, με τη περίφημη φράση του Λεωνίδα Ιασωνιδη  «Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω πάτριος Ποντία γη».

  


 Το Σάββατο 15 Μαΐου 2021, στις 7 το απόγευμα, τα μέλη του Δ.Σ στο χώρο μπροστά  από το Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού τοποθέτησαν και άναψαν κεριά που σχημάτισαν τον αριθμό 102. Με τη συνοδεία της λύρας του Γιάννη Τριανταφυλλίδη ο Αλέξης Παρχαρίδης ερμήνευσε το τραγούδι «την πατρίδα μ έχασα» ενώ μοιράστηκαν και αφέθηκαν στον ουρανό από τους παρευρισκόμενους 25 μπαλόνια μαύρου και 25 μπαλόνια κόκκινου χρώματος συμβολικά στη μνήμη των 353.000 γενοκτονηθέντων προγόνων μας.

 Την Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, στις 9 το πρωί τελέστηκε  επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κεντρικός ομιλητής  ήταν ο ομότιμος  καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης στο τέλος της τελετής μοιραστήκαν κόλλυβα και ψωμάκια . Στη συνέχεια στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Νικόλαο Μοναστηρίδη, και ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων  από τον  δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη, την πρόεδρο του συλλόγου Γεωργία Πετρίδου και την εντεταλμένη σύμβουλο κοινωνικής πολίτικης και πολιτισμού Χριστίνα Ζάπρα. Κατόπιν ο ήχος της λύρας του Θόδωρου Κοτίδη συνόδευε τον Αλέξη Παρχαρίδη σε ένα μοιρολόι και παιδιά του τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας  του συλλόγου τραγούδησαν το «πάρθεν η Ρωμανία».Τηρήθηκε  ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με με την ανάκρουση του Εθνικού  ύμνου.



Οι δράσεις ολοκληρώνονται με το βίντεο «ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ» που δημιούργησε ο συγγραφέας και δάσκαλος ποντιακής διαλέκτου Γιάννης Τερζίδης, με τη συμμετοχή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιάννη Γεωργιάδη και μελών του ΔΣ, και το οποίο εχει αναρτηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στο κανάλι του youtube του συλλόγου.

Μετά από πρόταση της ΕΠΩΦ το δημαρχείο Ωραιοκάστρου παρέμεινε φωτισμένο με κόκκινο χρώμα από το βράδυ της Παρασκευής 14/05/2021 έως το βράδυ της Τετάρτης 19/05/2021, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες ως ελάχιστη απόδοση τιμής στα θύματα του κεμαλικού καθεστώτος 

 Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Δημήτρης Καρασαββιδης, Καθημερινότητας Σοφία Δημητριαδου, Τεχνικών Εργων Άκης Καζαντζίδης, Πολεοδομικών Εφαρμογών Βαγγέλης Κανταρτζής, οι δημοτικοί  σύμβουλοι Ανέστης Πολυχρονίδης ,Παντελής Σκαρλάτος, οι τοπικοί σύμβουλοι  Μαρία Τοψή, Ευγενία Τσακίρη, Μάξιμος Αλευράς, το μέλος του ΔΣ της ΠΟΕ Κυριάκος Ιωσηφίδης, ο αντιπρόεδρος και η γ.γ. του ΣΠΟΣ ν. Θεσσαλονίκης Λάζαρος Πασαλίδης και Στέλλα Γεωργιάδου και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου Καλλιθέας-Συκεών Μάκης Παπαδόπουλος και Σοφία Ιακωβίδου. 

 «ΚΟΙΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΣΑΙ»

 

  ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ

  ΤΙΜΟΥΜΕ

  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ



              Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Η Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

 

Γεωργία Πετρίδου                                                                                    Χρυσούλα Κουρουκερέζη 



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!