25 Χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» - 25 χρόνια πρωτοπόρων δράσεων και υπηρεσιών για κάθε εξαφανισμένο παιδί

 


25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

 

25 Χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» - 25 χρόνια πρωτοπόρων δράσεων και υπηρεσιών για κάθε εξαφανισμένο παιδί

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», εδώ και 25 χρόνια αναπτύσσει με συνέπεια και ανταποκρινόμενο στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες, στρατηγικές συνεργασίες και θέτει καινοτόμες υπηρεσίες άμεσης δράσης στη διάθεση όλων των παιδιών αλλά και των ενηλίκων που εξαφανίζονται και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου.

 

Ήμασταν δίπλα σε 1.728 παιδιά που εξαφανίστηκαν, διαχειριστήκαμε 86.497 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 16η συνεχή χρονιά, με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, διοργάνωσε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο για τις νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες που στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών, καθώς και ενηλίκων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Αλεξάνδρα Καπελετζή.  
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», τo 2020 και το 1ο τετράμηνο 2021 αναζήτησε 122 εξαφανισμένα παιδιά καθώς και 37 ενήλικες. Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Οργασνιμός διαχειρίστηκε 15.139 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000. Ενώ σημειώνεται ότι και εν μέσω πανδημίας, εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι του Οργανισμού πραγματοποίησαν παρεμβάσεις πρόληψης του φαινομένου σε 1.202 μαθητές και μαθήτριες, 1.170 εκπαιδευτικούς και 642 γονείς και κηδεμόνες.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασε η κα. Μαρία Τυλιγάδη, Αστυνομική Υποδιευθύντρια, Διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, η ΕΛ.ΑΣ το 2020  διαχειρίστηκε συνολικά 260 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 992 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος στην ομιλία του έκανε μία σύντομή αναδρομή στις δράσεις που ξεκίνησε πριν σχεδόν 25 χρόνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για κάθε παιδί που εξαφανίζεται, στις συνεργασίες που ανέπτυξε με τις αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα, στην εξειδίκευση και πιστοποιήσεις που έλαβε καθώς και στην εμπειρία και τεχνογνωσία που αντάλλαξε με διεθνείς φορείς.


«Σε συνεργασία πάντα με τις Αρχές και σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και των συναρμόδιων Αρχών, εργαζόμαστε εδώ και 25 χρόνια, εντατικά και μεθοδευμενα ώστε να θωρακίζουμε τα παιδιά και τώρα και τους ενήλικες, οξύνοντας τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και θέτοντας στη διάθεσή τους υπηρεσίες όχι μόνο για την αντιμετώπιση αλλά και για την πρόληψη του φαινομένου των εξαφανίσεων» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.


«... στην πορεία των 25 χρόνων καταφέραμε πολλά που φάνταζαν αδύνατα: τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000, που ήταν δική μας ιδέα και πρώτα στην Ελλάδα τέθηκε σε εφαρμογή, τη συνεργασία με τη Facebook, την υλοποίηση του Amber Alert Hellas, την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», την ισότιμη θέση μας στο Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, την αξιοποίηση πρώτα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και την Ελλάδα της υπηρεσίας GMCNgine για την αναζήτηση αγνούμενων παιδιών και πολλά πολλά ακόμα.»


«Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί αριθμούμε πλέον 150 μέλη του Αmber Alert Hellas, χάρη στα οποία έχουμε αναπτύξει ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΙΕΘΝΩΣ δίχτυ προστασίας για κάθε παιδί που εξαφανίζεται. Μία ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια που δεν επιτρέπει όμως εφησυχασμό καθώς τα περιστατικά εξαφανίσεων αυξάνονται, κυρίως αυτά των εφήβων και ειδικότερα των κοριτσιών. Συμμάχους μας έχουμε πλέον όλες τις εταιρείες διαχείρισης του εθνικού οδικού δικτύου, τα αεροδόμια όλης της χώρας, όλες τις τράπεζες με τα ΑΤΜs. Στην προσπάθεια εντοπισμού κάθε παιδιού έχουμε πλέον στο πλευρό μας και τους φιλάθλους των ποδοσφαιρικών ομάδων χάρη στην ενεργό συμμετοχή της Super League και των ομάδων της.»


«Παρόλα αυτά, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση καθώς καθημερινά εξαφανίζονται χιλιάδες παιδιά στην Ευρώπη και παραμένουν αγνοούμενα. Η εφαρμογή Missing Alert App, που παρουασίασε εκ μέρους του ομίλου OTE η κα. Άννα Μάλτη Corporate Responsiblity Manager, είναι μία προηγμένη εφαρμογή που αφιλοκερδώς σχεδίασε και υλοποίησε η Cosmote για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και είναι ένας απλός τρόπος να συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια να επιστρέψει κάθε παιδί αλλά και ενήλικας, που αγνοείται σπίτι τους. Σας καλώ να την κατεβάσετε απολύτως δωρεάν στο κινητό σας.»


«Ευχόμαστε άμεσα χάρη στη συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, η υπηρεσία AMBER ALERT HELLAS, θα είναι αυτόματα ενεργοποιημένη σε όλα τα κινητά και έτσι όλοι οι συνδρομητές απλά και δωρεάν θα ενημερώνονται για κάθε alert και θα μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για τη διαχειριση αυτων των περιστατικών.»


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!