ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Θεσσαλονίκης: 48 χρόνια από το Κίνημα του Ναυτικού. Ένα «ΒΕΛΟΣ» στην καρδιά της Χούντας

 


48 χρόνια από το Κίνημα του Ναυτικού. Ένα «ΒΕΛΟΣ» στην καρδιά της Χούντας

 

Τιμώντας την 48η επέτειο από το αντιδικτατορικό  Κίνημα του Ναυτικού (22-25 Μαΐου 1973), αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Α΄ Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χθες και ξεναγήθηκε στο θρυλικό αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣπου ναυλοχεί στη νέα παραλία,  και είναι πλέον μουσείο-μνημείο της δημοκρατικής  αντίστασης μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο Κίνημα του Ναυτικού συμμετείχε σημαντικός αριθμός πολεμικών πλοίων και αξιωματικών. Στο κίνημα είχαν μυηθεί και αξιωματικοί από τον Στρατό και την Αεροπορία, πολίτες μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί. Παρά την αποκάλυψη και εξουδετέρωσή του κινήματος - το πρωί της 23ης Μαΐου 1973 αρχίζουν οι συλλήψεις, οι ανακρίσεις και τα βασανιστήρια κατά των πρωτεργατών του  -  αποτέλεσε μια αντιστασιακή πράξη που έπληξε τη χούντα στην καρδιά της, στις Ένοπλες Δυνάμεις.  

Στις 25 Μαΐου 1973, το ΒΕΛΟΣ με κυβερνήτη τον Νίκο Παππά, έναν από τους πρωτεργάτες του κινήματος, αποχώρησε από την άσκηση του ΝΑΤΟ ανοικτά της Σαρδηνίας, και κατέπλευσε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας, όπου 31 αξιωματικοί ζήτησαν και πήραν πολιτικό άσυλο.

Η ανταρσία του ΒΕΛΟΥΣ είχε διεθνή αντίκτυπο και κατέδειξε ότι η αντίθεση στη Δικτατορία ήταν μεγάλη και μέσα στο στράτευμα. Το σύνολο των συλληφθέντων στο Κίνημα του Ναυτικού ήταν 79 άτομα. Από αυτούς, οι 63 ήταν αξιωματικοί του Ναυτικού (60 εν ενεργεία και τρεις απόστρατοι), πέντε του Στρατού (τρεις απόστρατοι και δύο εν ενεργεία), πέντε εν ενεργεία της Αεροπορίας και έξι πολίτες. Κανείς τους δεν παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο, λόγω της πολιτικής αμνηστίας τον Αύγουστο του 1973.

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συμμετείχαν μέλη της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης και μέλη των Ο.Μ.  -  πρώην πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας. Την ξενάγηση πραγματοποίησαν ο αντιπλοίαρχος του ΒΕΛΟΥΣ και τα πρώην μέλη του ιστορικού πληρώματος του αντιτορπιλικού, Παναγιώτης Καλίνος και Κώστας Κωστάκης.

 

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Θεσσαλονίκης


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!