Σ. Αναστασιάδης: Θετική η Επιτροπή στην πρόταση του Hellenic Congress of America για “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”

 


Θετική η Επιτροπή στην πρόταση του Hellenic Congress of America για “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”

Με αντικείμενο την προετοιμασία φακέλου για την καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» και την καθιέρωση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού» συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, Τρίτη 1η Ιουνίου, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της βουλής.

Η εισήγηση του Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, κ. Σάββα Αναστασιάδη για καθιέρωση της  «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού», πρόταση η οποία «θα ενώσει θεωρητικά τις δύο Ελλάδες, του εσωτερικού και του εξωτερικού, οριοθετώντας, έτσι, τον Οικουμενικό Ελληνισμό», όπως είπε, είχε κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση. 

Ο Πρόεδρος της Διακομματικής είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για το ίδιο θέμα ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους ομογενείς να τοποθετηθούν, μιας και

 ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό  κ. Κων. Βλάσσης, στην τοποθέτησή του άφησε να εννοηθεί ότι έχει λάβει και άλλες επιστολές με παρεμφερές αίτημα και από άλλες Οργανώσεις Αποδήμων.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι επιστολές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Υφυπουργός δεν ήταν σε γνώση του. Πρόσθεσε δε: «έλαβα την απόφαση για τη σημερινή Συνεδρίαση  από μία επιστολή που πήραμε μαζί, απευθύνεται στον Υφυπουργό Εξωτερικών Αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και στον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, από το <Hellenic Congress of America> και τον Πρόεδρό της Νίκο Αποστολόπουλο, στις 31 Μαρτίου του 2021».

Εξήγησε ότι τότε η επιστολή δεν ήλθε προς συζήτηση στην Επιτροπή λόγω της Καραντίνας, συμπλήρωσε δε: «χαίρομαι κ. Υφυπουργέ διότι την αγκαλιάσατε και σεις αυτήν την πρωτοβουλία, εσείς είστε Εκτελεστικό Όργανο, Κυβέρνηση….εμείς είμαστε συλλογικό κοινοβουλευτικό Όργανο, Επιτροπή, έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε τους συμπατριώτες μας να τοποθετηθούν, γι αυτό είπα και στην αρχή και θα το πω και στη συνέχεια, ότι δεν θα εξαντλήσουμε τη συζήτηση σήμερα  και επιβεβαιώνομαι μάλιστα γι αυτή τη θέση διότι είπατε  ότι υπάρχουν κι άλλοι που έχουνε την ίδια άποψη και ενδεχομένως θα θέλουν να τοποθετηθούν σε μία  άλλη συνεδρίαση»

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης ο οποίος μιλώντας για την «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» υποστήριξε ότι η συγκυρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση «είναι η κατάλληλη στιγμή να τιμήσουμε και τη Γλώσσα μας και το ρόλο του Ελληνισμού της διασποράς». 

Στη συνέχεια ο κ. Χρυσουλάκης είπε ότι από πλευράς ΓΓΑΕ και ΔΔ, «θα ενισχύσουμε το εύλογο και επίκαιρο όσο ποτέ αίτημα αφενός της καθιέρωσης παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και αφετέρου της καθιέρωσης Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού».

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Γερουσιαστής του Ροντ Αιλαντ κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, στην παρέμβασή του, υποστήριξε την πρόταση του “Hellenic Congress of America” και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί στην Νέα Υόρκη  με τον Πρόεδρο κ. Νίκο Αποστολόπουλο ώστε να εξετάσουν από κοινού το πως η ΠαΔΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στα Κοινοβούλια του εξωτερικού ώστε να αξιοποιηθεί η ιδέα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης με τηλεδιάσκεψη εκτός από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Βλάση, η Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης κυρία Ζαχαράκη η οποία χαιρέτησε την πρόταση για “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”,  ο Πρόεδρος του Ηφαίστου Βιέννης, κ. Georgios – Miltiadis Gstrein,  η Αντιπρόεδρος του Ηφαίστου Βιέννης, κυρία Ιφιγένεια Μωραϊτίνη,  η κυρία  Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων κ.α.

Τέλος,  ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στο πρώτο θέμα της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»  είπε ότι είναι ανάγκη να προετοιμασθεί ο φάκελος για την καθιέρωση σε Παγκόσμια, από την ΟΥΝΕΣΚΟ, ζήτησε σ΄αυτό και την εμπειρία του Βασίλη Βασιλικού. Ως γνωστόν ως “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας” έχει θεσμοθετηθεί από το 2017 δια νόμου η 9 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Αναστασιάδη

https://savvas-anastasiadis.gr/omilia-sti-synedriasi-tis-eidikis-monimis-epitropis-ellinismoy-tis-diasporas-me-themata-imerisias-diataxis-a-proetoimasia-fakeloy-gia-tin-kathierosi-tis-pagkosmias-imeras-ellinikis-glossas-v-kathieros/


VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=i-84gl31B8k&t=10s

https://www.youtube.com/watch?v=XTxu0ngXPJQ

https://www.youtube.com/watch?v=W6qEO216awQ&t=1s





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!