Γ. Αρβανιτίδης: Συμμετοχή σε συζήτηση της Real Politic για τον Σταθμό Βενιζέλου

 


Ο Σταθμός Βενιζέλου/Μετρό Θεσσαλονίκης σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πρόοδος του έργου και η τύχη αρχαιοτήτων μετά τις τελευταίες εξελίξεις.


 

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε σε συζήτηση της Real Politic με θέμα: Ο Σταθμός Βενιζέλου/Μετρό Θεσσαλονίκης σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πρόοδος του έργου και η τύχη αρχαιοτήτων μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση συμμετοχής στη συζήτηση τόνισε ότι θα ήθελε να αναφερθούν και στις  αναγκαίες επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς στα προάστεια της Θεσσαλονίκης με την ΒΙΠΕΘ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ…την Βιώσιμη Κινητικότητα και Ανάπτυξη.

Αλλά και στην αντιμετώπιση της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ως του «Φτωχού Συγγενή»….

Την ώρα που στην ΑΘΗΝΑ συζητείται η 4 η γραμμή ΜΕΤΡΟ εμείς ακόμα συζητάμε ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ θα δούμε την πλήρη ολοκλήρωση και λειτουργία της ΜΙΑΣ κ μοναδικής γραμμής..

Την ώρα επίσης που έχουν «κλειδώσει» οι χρηματοδοτήσεις 5 μεγάλων αστικών αναπλάσεων από το ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ στην ΑΤΤΙΚΗ (ΟΑΚΑ, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΤΑΤΟΪ, ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ - ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ)

Μιλώντας για το θέμα των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου επισήμανε ότι ένα τέτοιο θέμα, είναι ένα ΚΑΘΑΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ .ΔΕΝ είναι πολιτικό, ΔΕΝ είναι κομματικό.

Το ζήτημα της διατήρησης ή μη των αρχαίων στον ΣΤΑΘΜΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ είναι θέμα που θα έπρεπε να το διαχειριστεί μια ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Και βέβαια να ακουστούν οι ΔΗΜΑΡΧΟΙ και οι ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσοντας δηλαδή κυρίως τα επιστημονικά επιχειρήματα και τις σχετικές εισηγήσεις, διαμορφώθηκε η θέση για : Την «Κατά χώραν» (In Situ) διατήρηση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε διαφορετικά. Η υπουργική απόφαση για τη διάλυση του βυζαντινού πολεοδομικού συνόλου και εν συνεχεία επανασυναρμολόγηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου κρίθηκε οριακά νόμιμη από το ΣτΕ.

Ωστόσο, τίθενται σοβαρά ερωτηματικά και αμφισβητείται έντονα αυτή η απόφαση, από ελληνικούς αλλά και διεθνείς επιστημονικούς φορείς, και πλήθος πολιτιστικών συλλόγων και κινήσεις πολιτών.

Τέλος ο κ. Αρβανιτίδης έκλεισε την τοποθέτησή του σημειώνοντας: "Με όλα αυτά τα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ και την ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ για την «κατά χώραν» διατήρηση των αρχαιοτήτων εκτίμησε  ότι είναι ΛΑΘΟΣ η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Και όταν η εμπειρία της ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ μας ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ την ΑΞΙΑ και την ΣΗΜΑΣΙΑ της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ είναι ΟΞΥΜΩΡΟ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ η Κυβέρνηση στην υπόθεση αυτή να ΜΗΝ ακούει την ΕΠΙΣΤΗΜΗ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΛΑ ΚΑΡΤ. ΕΤΣΙ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ…"


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!