ΝΟΗΣΙΣ: Ένα κέντρο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης μια “ανάσα” από τη Θεσσαλονίκη & τη Χαλκιδική

 


ΝΟΗΣΙΣ

της Στελίνας Μαργαριτίδου

Πλανητάριο

Μπορεί κάποιος να έχει διαβάσει για τους κόκκινους γίγαντες και τους άσπρους νάνους, για τις πτώσεις των μετεωριτών και τις μαύρες τρύπες. Αλλά ποτέ δεν είδε τη γέννηση και το θάνατο ενός αστεριού μπροστά του. Ούτε είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη Μεγάλη Έκρηξη. Ή να θαυμάσει τις αποχρώσεις των δαχτυλιδιών του Κρόνου.

Στην πανοραμική, θολωτή οθόνη του Πλανηταρίου, ένας καινούργιος, μαγικός κόσμος, ξεδιπλώνεται μπροστά στο θεατή. Ένας κόσμος οικείος και φιλικός. Το πλανητικό μας σύστημα. Ο γαλαξίας μας. Το Σύμπαν.

Με θόλο εξωτερικής διαμέτρου 25m και εσωτερικής 18m, με 150 επικλινείς θέσεις και εξοπλισμένο με προβολικά μηχανήματα και ηλεκτρoνικούς υπολογιστές της τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας, το Πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για ένα μαγικό ταξίδι μακριά από τους νόμους της βαρύτητας της Γης.

Μπορεί, για όσους ασχολούνται συστηματικά με την αστρονομία, να λειτουργεί κατά βάση εκπαιδευτικά, προσφέρει όμως και στον αμύητο επισκέπτη μία μοναδική ευκαιρία. Να απολαύσει, με ένα μοναδικό τρόπο την ομορφιά της ανακάλυψης των μυστικών του ουρανού.

Για θεατές άνω των 5 ετών.


 

Για το πρόγραμμα

https://www.noesis.edu.gr/planitario/



 

Κοσμοθέατρο

Το Κοσμοθέατρο ή κινηματογράφος γιγαντοοθόνης, είναι μια απο τις πιο εντυπωσιακές αίθουσες του “ΝΟΗΣΙΣ” και μία απο τις καλύτερες αίθουσες προβολής στην Ευρώπη.

Δεν είναι μόνο το μέγεθος του χώρου ή της επίπεδης γιγαντοοθόνης, ύψους 17m και πλάτους 23m (της μεγαλύτερης στην Ελλάδα), ούτε ο απόλυτα ευκρινής ψηφιακός ήγος “DTS dobly surround”, που παράγεται απο 30 ηχεία και 11 ενισχυτές, που κάνουν την παρακολούθηση μίας ταινίας στο Κοσμοθέατρο ανεπανάληπτη εμπειρία. Είναι η άισθηση ότι βρίσκεσαι πραγματικά εκεί. Στην κορυφή του Έβερεστ ή στις υπόγειες στοές των ταφικών μνημείων Αιγύπτιων βασιλέων, στα βάθη του Ειρηνικού δίπλα στα δελφίνια ή στα Νορβηγικά φιόρδ, έτοιμος για μία ελεύθερη πτώση στο κενό. Όποια ταινία και να επιλέξεις να παρακολουθήσεις, το Κοσμοθέατρο σου εγγυάται μια απίστευτη εμπειρία, μια ανεπανάληπτη διαδρομή.
Η αίθουσα αυτή προβάλει και τρισδιάστατες (3D) κινηματογραφικές ταινίες, το μέλλον της οπτικοακουστικής ψυχαγωγίας.

Για θεατές άνω των 5 ετών.

https://www.noesis.edu.gr/kosmotheatro/

 

Προσομοιωτής

 

Μετεωριζόμαστε για λίγο στην επιφάνεια της Σελήνης – η έλλειψη βαρύτητας μας κάνει προς στιγμήν, να χάσουμε την ισορροπία μας – κι ύστερα, κολυμπάμε δίπλα σε ένα λευκό καρχαρία. Το υποβρύχιο βρίσκεται μερικά μέτρα πίσω μας, όταν ένα ορμητικό κύμα μας παρασύρει στα σαγόνια του θαλάσσιου κήτους. Το ταξίδι μόλις έχει αρχίσει. Από τα βάθη του ωκεανού στην επιφάνεια της Σελήνης κι ύστερα με ιλιγγιώδη ταχύτητα στις στοές ενός ορυχείου. Δεν υπάρχουν όρια.

Οι 18 ειδικά διαμορφωμένες θέσεις του Προσομοιωτή του “ΝΟΗΣΙΣ”, αποτελούν το μέσο για παρόμοιες ανεπανάληπτες εμπειρίες. Εγκατεστημένες πάνω σε 3 εξαθέσια οχήματα, που κινούνται συγχρονισμένα με το προβαλλόμενο τρισδιάστατο (3D) ή δισδιάστατο (2D) θέαμα, δημιουργούν στο θεατή συνθήκες ακριβούς προσομοίωσης. Η αίσθηση είναι μοναδική.

Προσοχή: Δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας η είσοδος σε άτομα κάτω των 7 ετών. Ελάχιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 1,20 μ.

 

https://www.noesis.edu.gr/prosomoiotis/

Για την είσοδο στις αίθουσες προβολών είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού αποτελέσματος τεστ (PCR, rapid test, self test) ή πιστοποιητικού νόσησης.



Στο ΝΟΗΣΙΣ (www.noesis.edu.gr) 6o χλμ Θεσσαλονίκης Θέρμης λειτουργούν οι μόνιμες εκθέσεις:


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!