«Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις καταγγελίες των εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» για αυθαιρεσίες της διοίκησης»

 


«Στη Βουλή φέρνει ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις καταγγελίες των εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» για αυθαιρεσίες της διοίκησης»

 
Ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Υπουργό Υγείας,
με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, Αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης
 
Άλλο ένα σοβαρό κεφάλαιο κακής διοίκησης, αυθαιρεσίας και αυταρχισμού είναι αυτό που γράφεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου». Άλλο ένα δείγμα της κυβερνητικής αντίληψης για το δημόσιο σύστημα υγείας, της αντιμετώπισης από το καθεστώς Μητσοτάκη των ανθρώπων που το υπηρετούν. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν τη διοίκηση για προσβλητική αντιμετώπιση, καθημερινά φαινόμενα αυθαιρεσίας και σοβαρές παραβιάσεις του ωραρίου και των δικαιωμάτων τους.
Ελάχιστες εβδομάδες μετά την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη και με την κυβέρνηση σε αποδρομή εξαιτίας της πλήρους αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η διοίκηση του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» επικαλείται προσχηματικά την πανδημία και με τηλεφωνικές εντολές προβαίνει σε τροποποιήσεις του ωραρίου του νοσηλευτικού προσωπικού και ανάκληση ρεπό. Προβαίνει σε αυθαίρετες μετακινήσεις νοσηλευτών με επιβαρυμένη υγεία σε τμήματα με απαιτητικές συνθήκες. Επιπλέον, η διοίκηση καταγγέλλεται για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος νοσηλευτών για την εξωτερική τους εμφάνιση, το σωματικό τους βάρος ή επειδή τόλμησαν να πάρουν αναρρωτικές άδειες ή επειδή είναι καπνιστές στην προσωπική τους ζωή.
Σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας κι ενόψει ενός τέταρτου κύματος, με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου δημιουργούνται για άλλη μια φορά συνθήκες απογοήτευσης, εξάντλησης και εξουθένωσης για τους ανθρώπους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση το γεγονός πως αντί το υπουργείο να παρέμβει και να ζητήσει εξηγήσεις από τη διοίκηση για τις καταγγελίες σε βάρος της που έλαβαν έκταση στα ΜΜΕ, η διοίκηση του «Γ. Παπανικολάου» προχωρά σε ένορκη διοικητική εξέταση μελών του  Σωματείου για τα δημοσιεύματα σχετικά με τις καταγγελίες!  Είναι προφανές ότι επιχειρείται η συγκάλυψη των διοικητικών ευθυνών  με την επιβολή συνθηκών εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων.
Κι όλα αυτά καταγράφονται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει το θράσος να προγραμματίζει κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και περαιτέρω απίσχναση του ΕΣΥ προς όφελος του άκαπνου ιδιωτικού τομέα.
Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», να προστατευθούν από τις αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης, να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η σχέση εμπιστοσύνης διοίκησης και εργαζομένων.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 
 
 Αθήνα, 8 Ιουλίου  2021
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τον Υπουργό Υγείας
 
Θέμα: Καταγγελίες για αυθαιρεσίες, παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και του ωραρίου, προσβολές και ρατσιστική συμπεριφορά της Διοίκησης του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» σε βάρος εργαζομένων του.
 
Το τελευταίο διάστημα συνεχώς πληθαίνουν και εντείνονται οι καταγγελίες των εργαζόμενων στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» για προσβλητική αντιμετώπιση, καθημερινά φαινόμενα αυθαιρεσίας και  σοβαρές παραβιάσεις του ωραρίου και των δικαιωμάτων τους από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες  του Σωματείου Εργαζομένων, οι παραβιάσεις του ωραρίου από την πλευρά της Διοίκησης- που  αποτελούν καθημερινό φαινόμενο  και πάγια τακτική-  καλύπτονται πίσω από προφορικές-τηλεφωνικές εντολές. Με πρόσχημα την πανδημία η Διοίκηση του Νοσοκομείου προβαίνει σε τροποποιήσεις του  ωραρίου του νοσηλευτικού προσωπικού και ανάκληση ρεπό δια της τακτικής των τηλεφωνικών εντολών, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όπως καταγγέλλεται, η ενημέρωση της τελευταίας στιγμής εκτός από σοβαρά λειτουργικά προβλήματα δημιουργεί εξουθενωτικές και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους που βρίσκονται καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID -19. Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για φαινόμενα  παραβίασης της καταγραφής του ωραρίου (λ.χ. καταγραφή ωραρίου σε διαφορετικά τμήματα από αυτά στα οποία πραγματικά εργάζεται το νοσηλευτικό προσωπικό).
Επίσης, το Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι  η Διοίκηση προβαίνει σε αυθαίρετες μετακινήσεις νοσηλευτών με επιβαρυμένη υγεία σε τμήματα στις απαιτητικές συνθήκες των οποίων δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να ανταποκριθούν. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης και της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας για την μετακίνηση στα εξωτερικά ιατρεία νοσηλεύτριας η οποία βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση και αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας. Όπως επισημαίνεται, υπό κανονικές συνθήκες η συγκεκριμένη εργαζόμενη θα  έπρεπε να  βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.
Ιδιαίτερη δε αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες για ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος νοσηλευτών για την εξωτερική τους εμφάνιση, το σωματικό τους βάρος ή ακόμα επειδή «τόλμησαν» να πάρουν αναρρωτικές άδειες ή επειδή είναι καπνιστές!
Επειδή, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας  βρίσκονται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.
Επειδή, οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες έχουν επιβαρύνει σημαντικά την συνθήκες εργασίας γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού, τεχνικού κα προσωπικού των νοσοκομείων.
Επειδή, είναι επιβεβλημένος ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της προσωπικότητας  όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και υποχρέωση της πολιτείας η προστασία τους από κάθε είδους αυθαίρετη  ενέργεια.
Επειδή, φαινόμενα ρατσιστικής συμπεριφοράς δεν έχουν θέση στις δομές υγείας και τα νοσοκομεία.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε ναδιασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προστατευθούν από τις αυθαίρετες ενέργειες της Διοίκησης, να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η σχέση εμπιστοσύνης Διοίκησης και εργαζομένων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Αναγνωστοπούλου Αθαναία (Σία), Βαρδάκης Σωκράτης, Γιαννούλης Χρήστος, Γκιόλας Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Καλαματιανός Διονύσιος, Μπαλάφας Ιωάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα), Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα), Ραγκούσης Ιωάννης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), Σπίρτζης Χρήστος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νικόλαος


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!