Οικουμενικός Ελληνισμός: το δυνατό όπλο της Ελλάδας μας

 


Οικουμενικός Ελληνισμός: το δυνατό όπλο της Ελλάδας μας

( GR Diplomatic Review- Ιούλιος 2021)

Του Σάββα Αναστασιάδη, βουλευτή ΝΔ – Β’ Θεσσαλονίκης

Ο Ελληνισμός δεν είναι μόνο ένα σύνολο ανθρώπων, μια κοινότητα, ένα έθνος. Είναι κάτι παραπέρα από όλα αυτά: είναι φορέας και πομπός αρχών και αξιών που συγκροτούν ένα ξεχωριστό πολιτιστικό παράδειγμα και θεμέλιο του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού. Αυτού που σέβεται την ανθρώπινη ζωή και έχει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της κοινωνικής οργάνωσης. Είναι ένας πολιτισμός που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο,  επέζησε, εξελίχθηκε και έφτασε μέχρι σήμερα με χαρακτηριστικό του στοιχείο και γνώρισμα την Ελληνικότητα. Για όλους αυτούς τους λόγους ο Ελληνισμός έχει κατακτήσει ένα ακόμη χαρακτηριστικό: την Οικουμενικότητα. Το προνόμιο, δηλαδή, να αφορά όχι μόνο τους Έλληνες αλλά όλον τον κόσμο.  
Το Ελληνικό κράτος αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του Οικουμενικού Ελληνισμού, φρόντισε και θεσμοθέτησε όργανα και υπηρεσίες για να τον αγκαλιάσει και να ενισχύσει τους δεσμούς του με αυτόν.
«Η Ελλάδα γίνεται δευτερεύουσα υπόθεση, όταν συλλογίζεται κανείς τον Ελληνισμό». Με αυτή τη συγκλονιστική φράση του νομπελίστα ποιητή Γεωργίου Σεφέρη από την πρώτη μου μέρα στην πολιτική, έθεσα στο κέντρο των ενασχολήσεών μου την ομογένεια και τον Ελληνισμό της Διασποράς. Βρίσκομαι συνεχώς κοντά τους τόσο με το έμπρακτο ενδιαφέρον μου όσο και με τη φυσική μου παρουσία, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Γνωρίζω πολύ καλά, την αγάπη τους για την Ελλάδα, τη διαρκή ανάγκη τους να επιστρέφουν στον τόπο τους με την πρώτη ευκαιρία. Να επιστρέφουν στη μία και μεγάλη μας πατρίδα. Γνωρίζω πολύ καλά τον αγώνα τους για επιβίωση και για καταξίωση στις κοινωνίες που τους οδήγησε η ζωή. Τον αγώνα τους για να εκπροσωπούν την Ελλάδα μας επάξια, είτε υπηρετούν καθήκοντα υψηλά είτε εργάζονται στη βιοπάλη. Γνωρίζω πολύ καλά το διαρκές ενδιαφέρον του Ελληνισμού της Διασποράς για την κοινή μας πατρίδα, για όσα συμβαίνουν εδώ, για τα πάθη και τις περιπέτειές της, για την οικογένεια και τους φίλους τους.
Ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να το κάνω για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Ελληνισμό της Διασποράς:
-Τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού
-Την ενίσχυση της διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας.
-Τη στήριξη και την ανάδειξη του έργου 3.000 συλλόγων, ομοσπονδιών, σωματείων ανά τον κόσμο
-Τη στήριξη και ανάδειξη του έργου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας
-Την κατάθεση αιτήματος στην Unesco για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας ελληνικής γλώσσας.
-Την στήριξη και την ενίσχυση των σύγχρονων φιλελληνικών κινημάτων ανά τον κόσμο.
-Την αναστροφή του Brain Drain.
-Την επαναλειτουργία του ΣΑΕ
-Την ενίσχυση των σχέσεών μας με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού και το δίκτυο αιρετών αυτοδιοίκησης Ευρώπης.
Το χρέος μας προς τον Οικουμενικό Ελληνισμό δεν το αμφισβητεί πλέον κανείς.Εμείς στη Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζουμε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελληνική Ομογένεια, στην πορεία της Πατρίδας μας, για αυτό και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες αναβάθμισης και ενίσχυσης των σχέσεών μας.   Δυστυχώς όμως ο τυφλός κομματισμός για μία ακόμη φορά, τον περασμένο Μάιο, δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί επιτέλους το όνειρο γενεών των αποδήμων: η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού για να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, στις εθνικές εκλογές. Πιστεύω και το δηλώνω με κάθε ευκαιρία ότι μόνο με ισότιμη αντιμετώπιση η μητέρα Ελλάδα θα μπορέσει επιτέλους να φέρει κοντά της τους απανταχού Έλληνες. Οφείλουμε στο όνομα της εντιμότητας απέναντί τους να τους δίνουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
Ως κατακλείδα: Ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι το δυνατό όπλο  της μητέρας Ελλάδας στον κόσμο. Μια Ελλάδα ακμάζουσα έξω από την Ελλάδα! Μια άλλη Ελλάδα που αποζητά εδώ και δεκαετίες την αγκαλιά της μητρόπολης, από τα πιο απλά ως τα πιο σύνθετα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης. Οφείλουμε να ενισχύουμε διαρκώς τους δεσμούς των Αποδήμων με την πατρίδα και να τους εντάξουμε οριστικά στο εθνικό μας δυναμικό. Το δικαιούνται. Το χρειαζόμαστε.

 

https://savvas-anastasiadis.gr/quot-oikoymenikos-ellinismos-to-dynato-oplo-tis-elladas-mas-quot-arthro-sto-periodiko-gr-diplomatic-review-ioylios-2021/

 
Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!