Eιρήνη Μήτσιου: Διασύνδεση τουρισμού και αγροδιατροφής

 


Σε τι ποσοστό απορροφούνται και προωθούνται τα ελληνικά προϊόντα στον τουριστικό κλάδο; Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα εμπόδια και τι θα μπορούσε να γίνει για να βελτιωθεί αυτή η σχέση;

Tοποθέτηση Μητσιου Ειρήνης, 
συντονίστριας  Τομέα Τουρισμού ΜεΡΑ25 

Αναδημοσίευση από  ηλεκτρονική εφημερίδα «Ελληνικός Τουρισμός» ITN news.


Τα στοιχεία μας δείχνουν πως γύρω στο 40% του τζίρου από τον τουρισμό φεύγει στο εξωτερικό υπό τη μορφή εισαγωγών: τρόφιμα, ποτά, καθαριστικά, απορρυπαντικά και λοιπές εισροές αναγκαίες για το τουριστικό προϊόν. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα είναι: σε πολύ μικρό ποσοστό. 


Τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθώντας το μοντέλο του μαζικού τουρισμού -

κυρίως- οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας , δεσμεύτηκαν από 

συμβάσεις με τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία του εξωτερικού προκειμένου 

να εξασφαλίσουν το επιθυμητό πλήθος τουριστών για την κερδοφορία τους. 


Ανάμεσα στα άλλα, οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν τη χρήση συγκεκριμένων 

προϊόντων και πρώτων υλών στα ξενοδοχεία, τα οποία ορίζονται σαφώς από την 

εταιρία και αφορούν κυρίως εισαγόμενα τυποποιημένα προϊόντα ευρείας 

κατανάλωσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την χαρακτηριστικά αργή 

ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα, αποτελούν παράγοντες 

μείωσης της απορρόφησης και προώθησης των ελληνικών προϊόντων στον 

τουριστικό κλάδο και μακροπρόθεσμα απαξίωσης των τοπικών δικτύων

εφοδιασμού.


Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις άμεσα προκειμένου τη διασύνδεση του 

πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, μια συνεργασία αμοιβαία επωφελή που θα 

προσδώσει την απαραίτητη προστιθέμενη αξία και στους δυο τομείς της ελληνικής 

οικονομίας, καθώς αφενός εξασφαλίζει συνθήκες άμεσης διάθεσης και διαφήμισης των προϊόντων της ελληνικής γης, αφετέρου ενισχύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού με στόχο τη δημιουργία ενός ελκυστικού τουριστικού προϊόντος που θα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο κι όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.


  Προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη - και σύμφωνα με τις δηλώσεις του 

Υφυπουργού Τουρισμού- οφείλει να γίνει η σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή 

παραγωγή και τον αγροτικό τομέα ώστε να επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία και να 

βγεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το τούνελ της οικονομικής δυσπραγίας που 

προκάλεσε ο αποκλεισμός λόγω Covid-19. Κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση θεσμικού 

πλαισίου και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την ενίσχυση της 

ίδρυσης νέων αγροτουριστικών επιχειρήσεων και της δημιουργίας δικτύων συνεργασίας ανάμεσα σε τουριστικές επιχειρήσεις και σε ομάδες παραγωγών.


O γαστρονομικός τουρισμός αναδεικνύεται η νέα τάση που επικρατεί στον χώρο του 

τουρισμού καθώς σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο, θεωρούν την τοπική γαστρονομία πρωταρχικό παράγοντα επιλογής προορισμού για διακοπές. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει μια πλούσια ποικιλία αγροτικών προϊόντων και μια εξαιρετικά μεγάλη συλλογή παραδοσιακών συνταγών μεσογειακής διατροφής, που έχει αποδεδειγμένα αναδειχθεί ως το βέλτιστο μοντέλο υγιεινής διατροφής με πολλαπλά οφέλη. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία στήριξης και προβολής της τοπικής γαστρονομίας που θα δώσει η δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις ,ή εναλλακτικά η μετατροπή τους σε επισκέψιμους χώρους για τους ταξιδιώτες προκειμένου να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα παραδοσιακά προϊόντα και να βιώσουν μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία σύνδεσης με τον πολιτισμό και την ιστορία μας. 


  Με δεδομένη τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία, ο Ελληνικός Τουρισμός οφείλει να προσαρμοστεί στη νέα μετα-covid πραγματικότητα των αυξημένων ταξιδιωτικών απαιτήσεων, να παραμείνει ανταγωνιστικός, σύγχρονος και βιώσιμος και η σύμπραξη με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί την αιχμή του δόρατος προς αυτήν την κατεύθυνση. 





Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!