Αλληλεγγύη - Ανατροπή Ωραιοκάστρου: Tο σήμα κινδύνου ήχησε έντονα δίπλα μας

 


ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΗΧΗΣΕ ΕΝΤΟΝΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στο περιαστικό δάσος  του Σέιχ Σου, η δημοτική παράταξη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ δεν κρίνει σκόπιμο να υπενθυμίσει για μία ακόμη φορά τις παρεμβάσεις της για τον καθαρισμό του δασοκτήματος του Ωραιοκάστρου [και των άλλων δημοτικών ενοτήτων], από τους κομμένους κορμούς και τα κλαδιά που έχουν αφεθεί από το πρόγραμμα αντιμετώπισης του φλοιοφάγου εντόμου, αλλά και τις αναφορές της για τα προβλήματα συντονισμού που υπάρχουν μεταξύ Δήμου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφέρειας.

Δυστυχώς οι ελάχιστες πρωτοβουλίες προστασίας του πνεύμονα του Ωραιοκάστρου ή έγιναν καθυστερημένα και με δυσχερή συντονισμό, ή ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ με αποτέλεσμα να αφεθεί το δάσος μας ευάλωτο για πιθανή πυρκαγιά το φετινό καλοκαίρι που παρουσιάζει ιδιαίτερα θερμές και ξηρές συνθήκες, την ίδια ώρα που ο πλανήτης φλέγεται από την έξαρση της κλιματικής κρίσης.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο δασόκτημα του δήμου μας προσομοιάζει με ωρολογιακή βόμβα που περιμένει το χρόνο της για να εκραγεί αφού, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ο Δήμος  αδυνατεί «εν τοις πράγμασιν» να διαφυλάξει αποτελεσματικά το δάσος και την περιμετρικά αυτού οικιστική περιοχή.

Σήμερα πλεονάζουν τα απαραίτητα για την εξάπλωση πυρκαγιάς ξερά κλαδιά από την υλοτόμηση των δέντρων, ενώ επιπρόσθετα εναποτέθηκαν και εύφλεκτα υπολείμματα από κλάδευση δέντρων που βρίσκονται στα όρια των δασικών δρόμων. Δυστυχώς ενώ ήδη διανύουμε τον μισό Ιούλη, μόλις ολοκληρώθηκε η διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Τονίζουμε ότι η απομάκρυνση ορισμένων κλαδιών από κάποια σημεία, δεν επαρκεί για την αντιπυρική προστασία του δάσους μας. Πλέον άλλη αργοπορία και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝΤΑΙ. Οι πυρκαγιές υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο έτοιμος θα είναι ο αντιπυρικός μηχανισμός στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση τους. ΚΙ ΕΔΩ ΥΣΤΕΡΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Ο Δήμος δεν πρέπει να φείδεται δαπανών σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος αφού αυτές προηγούνται ΟΛΩΝ.

Παράλληλα όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιφέρει χειρότερες πυρκαγιές. Η δημιουργία κουλτούρας σεβασμού απέναντι στο περιβάλλον είναι κάτι που κτίζεται και δεν κερδίζεται. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι. Δήμος, Περιφέρεια, συλλογικότητες και πολίτες.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ θα συνδράμει ενεργά τόσο μέσα από το δημοτικό συμβούλιο όσο και έξω από αυτό σε όποια πρωτοβουλία ή κίνηση απαιτηθεί για την προστασία του δάσους ΜΑΣ.

               Το γραφείο τύπου της ΔΚΠΩ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!