Δ. Ωραιοκάστρου: Ανυπόστατες οι καταγγελίες για τις επεμβάσεις του Δήμου στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου

 


Ανυπόστατες οι καταγγελίες για τις επεμβάσεις του Δήμου Ωραιοκάστρου στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου

Ανυπόστατες αποδεικνύονται οι καταγγελίες που έκαναν παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ωραιοκάστρου, σχετικά με επεμβάσεις της δημοτικής αρχής στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων για την πυροπροστασία του δάσους.

Από έγγραφα του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις καταγγελίες, προκύπτει ότι αυτές δεν ευσταθούν.

Ειδικότερα, αποδεικνύεται πως οι επεμβάσεις που έγιναν στο δασικό οδικό δίκτυο υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αντιπυρικού σχεδιασμού σύμφωνα με όσα ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία για τα δάση και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επίσης, από τα έγγραφα προκύπτει πως η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου διατηρεί αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την προστασία του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου.

Πιο αναλυτικά, για τις επεμβάσεις που έγιναν στο δασικό οδικό δίκτυο Ωραιοκάστρου το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Ο Δήμος σας προχώρησε κατόπιν προφορικού αιτήματος και συνεννόησης με την Υπηρεσία μας, λόγω του κατεπείγοντος στα πλαίσια της αντιπυρικής προστασίας, στην εκτέλεση των έργων συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία, όπου αυτή ζητήθηκε, με την Υπηρεσία μας.

Οι εργασίες συντήρησης των δασικών οδικών δικτύων υλοποιούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη και βάση των προδιαγραφών της δασικής οδοποιίας και των κείμενων διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

Δεδομένου ότι διανύουμε το δεύτερο μισό της αντιπυρικής περιόδου και ήδη σημειώθηκαν δύο περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Ευκαρπίας, καθώς και το γεγονός ότι το υλικό που χρησιμοποιήσατε, προκειμένου να αποκαταστήσετε το δασικό οδικό δίκτυο στα εντοπισμένα από τις υπηρεσίες σημεία τα οποία εμφανίζανε φθορές, σύμφωνα με της συνημμένες στην ανωτέρω (δ) σχετ. αναφορά της υπαλλήλου μας φωτογραφίες, αποτελεί μη επεξεργασμένο υλικό, το οποίο δεν επιφέρει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, δεν κρίνεται σκόπιμη η απομάκρυνση του εν λόγω υλικού, το οποίο έχει ομογενοποιηθεί με το υπάρχον υλικό του οδοστρώματος.

Στα πλαίσιο της καλής και εύρυθμης συνεργασίας της Υπηρεσίας μας με το Δήμο σας κι έχοντας υπόψη την άμεση ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα της Υπηρεσίας μας για συμμετοχή στην υλοποίηση έργων αντιπυρικής προστασίας (θρυμματισμός υπολειμμάτων υλοτομίας, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου), σας εφιστούμε την προσοχή για την έγκαιρη ενημέρωσή μας στο μέλλον για οποιαδήποτε ενέργεια προβαίνετε σε αντικείμενο που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας», καταλήγει το έγγραφο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, από έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτει ότι η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου ενήργησε άμεσα όταν της ζητήθηκε να προχωρήσει σε αποκατάσταση του δασικού οδικού δικτύου στο πλαίσιο των ενεργειών της αντιπυρικής προστασίας.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει πως: «μετά από έλεγχο που πραγματοποιήσαμε στο δασικό οδικό δίκτυο του Δήμου Ωραιοκάστρου, το οποίο, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής ελέγχου, η οποία ορίσθηκε με την ανωτέρω (α) σχετική και σας υποβλήθηκε από την Υπηρεσία μας με την ανωτέρω (β) ομοία, παρουσίαζε σε ορισμένα σημεία δυσκολία στη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, έχει πλέον αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος και είναι πλέον βατό από τα εν λόγω οχήματα».

Το περιεχόμενο των εγγράφων γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Αυγούστου 2021 ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύουν ότι δεν ευσταθούν οι καταγγελίες που έκαναν παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

«Η προστασία του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου αποτελεί για εμάς θέμα μείζονος σημασίας και όχι στείρας αντιπολίτευσης. Για να έχουμε θετικό αποτέλεσμα συνεργαζόμαστε στενά με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία της ΠΚΜ και κάθε αρμόδιο φορέα. Κινητοποιηθήκαμε άμεσα για να προστατεύσουμε το δάσος από το φλοιοφάγο έντομο, υλοτομήθηκαν τα δέντρα που προσβλήθηκαν και απομακρύνονται τα υπολείμματα υλοτομίας. Αποκαταστήσαμε το δασικό οδικό δίκτυο όταν και όπου μας ζητήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ακολουθώντας όσα ορίζονται από το νόμο και με σεβασμό στο περιβάλλον. Ακόμη, με επανειλημμένα αιτήματά μας προς την πολιτεία ζητούμε να μας συνδράμει στο έργο καθαρισμού του δάσους, καθώς το κόστος του εν λόγω έργου είναι μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί από πόρους και μέσα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα κάνουμε κάθε ενέργεια που απαιτείται για να προστατέψουμε το δάσος μας», τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!