Κ. Ζέρβας: Συναίνεση για να προχωρήσει το σχέδιο θωράκισης του Δήμου έναντι των ψηφιακών απειλών

 


Κ. Ζέρβας: Συναίνεση για να προχωρήσει το σχέδιο θωράκισης του Δήμου έναντι των ψηφιακών απειλών

Ένα μίνιμουμ συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η θωράκιση έναντι των ψηφιακών απειλών, ζήτησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσιάζοντας σήμερα το απόγευμα (23/8) στο Δημοτικό Συμβούλιο τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή έπειτα από την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε ότι η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά σημεία:

1. Σταδιακή επαναλειτουργία όλων των πληροφοριακών συστημάτων για την ομαλή λειτουργία του Δήμου

2. Αναβάθμιση των συστημάτων για αποτροπή τέτοιων περιστατικών

3.Αναβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού

4.Αυστηρή εφαρμογή και υιοθέτηση των νέων διαδικασιών και πολιτικών που συνέταξε ο Υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων σε συνεργασία με τις διευθύνσεις και το προσωπικό.

“Η δική μας Διοίκηση από την πρώτη στιγμή είχε και έχει επίγνωση των προκλήσεων. Όμως ας μη γελιόμαστε. Όταν αυτές οι κρίσιμες υποδομές είναι παρωχημένες, όταν επί πολλά χρόνια δεν υπήρχε ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός, είναι δεδομένο ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται”, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας: “Τη στιγμή αυτή, μετά την κυβερνοεπίθεση, ελπίζω πως έχει γίνει πλέον σε όλους κατανοητή η ανάγκη επενδύσεων σε αυτά τα πεδία. Ελπίζω πως θα απαλλαγούμε από λαϊκίστικές φωνές που δεν αναγνωρίζουν αυτήν την αναγκαιότητα».

Ο κ. Ζέρβας, εξάλλου, ενημέρωσε αναλυτικά το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η παρούσα Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση των ψηφιακών λειτουργιών του Δήμου Θεσσαλονίκης από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, η παρούσα Δημοτική Αρχή μεταξύ άλλων:

Όρισε Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (DPO), ενώ στο παρελθόν ο Δήμος δεν διέθετε ούτε πιστοποιημένο αλλά ούτε και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Προχώρησε σε διαγωνισμό και συμβασιοποίηση του έργου αναβάθμισης του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Οικονομικών Υπηρεσιών (ΟΠΣΟΥ). Το έργο αυτό περιλαμβάνει εξοπλισμό (hardware) για την αναβάθμιση των υποδομών του Κεντρικού Υπολογιστικού Συστήματος καθώς επίσης αναβαθμίσεις στις περιφερειακές υποδομές στο DataCenter του Δημαρχείου με συμβατικό χρόνο παράδοσης του εξοπλισμού τον Σεπτέμβριο του 2021.

Προχώρησε σε υπηρεσίες συντήρησης υποδομών και σε προμήθεια 600 υπολογιστών με νέο αξιόπιστο λειτουργικό.

Σχεδιάζει την προμήθεια υποδομών DisasterRecovery και BusinessContinuity καθώς και την προμήθεια - εγκατάσταση υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στο Δημαρχιακό Μέγαρο και τα περιφερειακά κτίρια υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η κυβερνοεπίθεση ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι «ακολουθούνται κατά γράμμα όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας». Συγχρόνως κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά, ενώ διατάχθηκε και η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και μάλιστα όχι από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά από υπερκείμενη αυτοδιοικητική αρχή.

Με την επισήμανση ότι «στο σύγχρονο περιβάλλον οι κίνδυνοι είναι ασύμμετροι και διαφορετικοί», ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι κυβερνοεπιθέσεις ανάλογες με αυτή που σημειώθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν δεχθεί σημαντικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!