Στ. Καλαφάτης: Είμαστε σε διαδικασία επιτάχυνσης της ανάπτυξης και συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση

 


Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη “Μακεδονία της Κυριακής” και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου.

Στ. Καλαφάτης:  Είμαστε σε διαδικασία επιτάχυνσης της ανάπτυξης και συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση

«Οι Θεσσαλονικείς αξίζουμε και μπορούμε περισσότερα», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στη “Μακεδονία της Κυριακής” και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου. Αναφέρεται αναλυτικά στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στα έργα που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογραμμίζει ότι «το νερό μπήκε στ΄αυλάκι και δεν γυρίζει πίσω».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ύστερα από 18 μήνες πανδημίας ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι: «Η Κυβέρνηση έχει ως άμεση προτεραιότητα τη στήριξη των συμπολιτών μας που έπληξαν οι φωτιές και την προώθηση των έργων για την προστασία και την ανασυγκρότηση των συγκεκριμένων περιοχών. Εστιάζει ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της πανδημίας  και την προσπάθεια να χτιστεί όσο πιο ψηλά γίνεται το τείχος ανοσίας. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, φέτος έχουμε το εμβόλιο και η λύση δεν είναι στο λοκντάουν, αλλά στον εμβολιασμό. Γι΄αυτό ακριβώς πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην ξανακλείσει η οικονομία και να μείνει ανοιχτή η κοινωνία. Εστιάζουμε στην επιτάχυνση της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και το δυναμικό πέρασμα στην ανάπτυξη. Αυτό, άλλωστε, προαναγγέλλουν όλες οι διεθνείς εκθέσεις, αλλά και οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας. Είμαστε σε διαδικασία επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση».

Για τα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο κ. Καλαφάτης υπογραμμίζει «Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που ήθελαν τη χώρα μας πρωταθλήτρια της ύφεσης και -χάρη στα μέτρα 41 δισ. ευρώ που πήρε η Κυβέρνηση- κρατήθηκε όρθιος ο παραγωγικός ιστός και σώθηκαν οι θέσεις εργασίας». Ενώ για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, επισημαίνει: «Η οικονομία άρχισε να επαναλειτουργεί και η χώρα έχει την ευκαιρία να κινηθεί μπροστά, στέρεα και δυναμικά. Έχουμε ήδη διασφαλίσει κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- πάνω από 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και βάζουμε μπρος το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, με βασικούς άξονες την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή». 

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι «Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών η Ελλάδα αναπτύσσει πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό, όσο και σε  ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση -όπως αποδείχθηκε και στα περσινά επεισόδια του Έβρου- η χώρα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επιδεικνύοντας πάντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις».

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την 85η ΔΕΘ. Ποιο είναι το πολιτικό ζητούμενο φέτος για την κυβέρνηση ύστερα από 18 μήνες πανδημίας και μετά από μια διοργάνωση που πέρσι δεν έγινε;

 

Η Κυβέρνηση έχει ως άμεση προτεραιότητα τη στήριξη των συμπολιτών μας που έπληξαν οι φωτιές και την προώθηση των έργων για την προστασία και την ανασυγκρότηση των συγκεκριμένων περιοχών. Εστιάζει ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της πανδημίας  και την προσπάθεια να χτιστεί όσο πιο ψηλά γίνεται το τείχος ανοσίας. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά φέτος έχουμε το εμβόλιο και η λύση δεν είναι στο λοκντάουν, αλλά στον εμβολιασμό. Γι΄αυτό ακριβώς πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην ξανακλείσει η οικονομία και να μείνει ανοιχτή η κοινωνία. Εστιάζουμε, λοιπόν, στην επιτάχυνση της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και το δυναμικό πέρασμα από την ύφεση στην ανάπτυξη. Αυτό, άλλωστε, προαναγγέλλουν όλες οι διεθνείς εκθέσεις, αλλά και οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας. Είμαστε, λοιπόν, σε διαδικασία επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και συνεχίζουμε με αυτοπεποίθηση.

 

Θεωρείτε ότι οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρενάρουν τη δυναμική που είχε στην αρχή και κυρίως σε ό,τι αφορά στην οικονομία;

 

Είναι προφανές ότι η οικονομία μας -όπως και οι οικονομίες όλου του κόσμου- έχει υποστεί καθήλωση εξαιτίας του κορονοϊού και των μέτρων άμυνας στην επίθεση του. Διαψεύστηκαν, ωστόσο, οι Κασσάνδρες που ήθελαν τη χώρα μας πρωταθλήτρια της ύφεσης και -χάρη στα μέτρα 41 δισ. ευρώ που πήρε η Κυβέρνηση- κρατήθηκε όρθιος ο παραγωγικός ιστός και σώθηκαν οι θέσεις εργασίας. Ήδη, όμως, καθώς αίρονται οι περιορισμοί, η οικονομία αντιδρά σαν συμπιεσμένο ελατήριο που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται. Κι αυτό χάρη στις πολιτικές που έχουν αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας και έχουν επαναφέρει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει οικονομική μεγέθυνση 4,3% του Α.Ε.Π. για φέτος και 6% το 2022, γεγονός που βάζει τη χώρα μας στην πρωτοπορία της ανάπτυξης. Μπορεί ο ιός να μας έκοψε τη φόρα, αλλά αξιοποιήσαμε τον χρόνο προωθώντας μεταρρυθμίσεις και χτίζοντας σχέδια που μας πάνε πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά.

 

Ποια πρέπει να είναι η προτεραιότητα σήμερα; Πανδημία, οικονομία ή τι;

 

Δεν υπάρχει δίλημμα. Θα πάρουμε όποια μέτρα απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά η οικονομία δεν χρειάζεται να ξανακλείσει, καθώς τώρα έχουμε το εμβόλιο. Η οικονομία άρχισε να επαναλειτουργεί και η χώρα έχει την ευκαιρία να κινηθεί μπροστά, στέρεα και δυναμικά. Έχουμε ήδη διασφαλίσει κοινοτικούς πόρους -από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης- πάνω από 70 δισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και βάζουμε μπρος το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, με βασικούς άξονες την πράσινη και τη ψηφιακή μετάβαση, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. 

 

Η κυβέρνηση  ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες μέτρα για τους ανεμβολίαστους με σκοπό να φρενάρει την πανδημία αλλά και για να πλησιάσουμε την περίφημη ανοσία της αγέλης. Είναι υλοποιήσιμος ο στόχος για επιπλέον 1 εκατομμύριο εμβόλια το επόμενο διάστημα;

 

Η χώρα μας -όπως δηλώνεται από τους πολίτες και αναγνωρίζεται διεθνώς- οργάνωσε ένα υποδειγματικό σύστημα εμβολιασμών. Εδώ και καιρό έχει τη δυνατότητα να εμβολιάζει δωρεάν όποιον το επιθυμεί, με όποιο εμβόλιο εκείνος επιλέξει, ακόμα και αυθημερόν. Έχει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα -όπως αποδείχθηκε στο προηγούμενο διάστημα- να εμβολιάζει καθημερινά πάνω από εκατό χιλιάδες συμπολίτες μας. Η Πολιτεία λοιπόν μπορούσε και μπορεί να φέρει σε πέρας το στόχο για ένα ισχυρό τείχος ανοσίας. Το ζήτημα είναι να ακούσουμε όλοι τους ειδικούς που βεβαιώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Αλλά και να συνυπολογίσουμε σοβαρά τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας, που δείχνουν ότι σήμερα οι εννιά στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το συλλογικό καλό, να προχωρήσουμε σήμερα κιόλας στον εμβολιασμό. Και στην προσπάθεια αυτή οφείλουμε να συμπράξουμε όλοι: Κόμματα, Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία,  συλλογικοί φορείς. 

 

Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο προσφυγικό κύμα. Σας ανησυχεί κάτι τέτοιο; Και πώς θα αντιμετωπιστεί ο Ερντογάν που είναι πολύ πιθανό να εργαλειοποιήσει τις εξελίξεις;

 

Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών η Ελλάδα αναπτύσσει πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό, όσο και σε  ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση -όπως αποδείχθηκε και στα περσινά επεισόδια του Έβρου- η χώρα φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επιδεικνύοντας πάντα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε ήδη η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, όπως και το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων. Είδα τη δουλειά που έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στα σύνορα και προφανώς οι δυνατότητες φύλαξης είναι τώρα αναβαθμισμένες. Στο πλαίσιο της Ε.Ε. -κατά τις πρόσφατες Συνόδους των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, αλλά και στις επαφές του Πρωθυπουργού με αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους- η Ελλάδα αξιώνει ενιαία στάση και  προτείνει να στηριχθούν χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν έτσι ώστε όσοι φεύγουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους για να επιστρέψουν όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες. 

 

Είστε 8 μήνες στο ΥΜΑΘ. Είστε ευχαριστημένος από τη διάθεση συνεργασίας που συναντήσατε από τους φορείς της πόλης; Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που γκρινιάζει και συχνά πολώνεται. Πως αντιμετωπίζεται αυτό;

 

Η διάθεση συνεργασίας όλων των φορέων είναι δεδομένη και ανυπόκριτη. Ακούμε τη φωνή τους και τη λαμβάνουμε πάντα υπόψη. Δεν είμαστε, όμως, οι Θεσσαλονικείς γκρινιάρηδες. Θέλουμε το καλύτερο για τη Θεσσαλονίκη και αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό. Επίσης, δεν μεταφράζουμε τις όποιες κομματικές διαφωνίες σε τοπικό αρνητικό χαρακτηριστικό. 

 

Να πάμε λίγο στα έργα: το μετρό ύστερα και από την απόφαση του ΣτΕ προχωρά. Θα είναι έτοιμο το 2023;

 

Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το σταθμό Βενιζέλου, δικαιώνεται η μόνη λύση που εξασφαλίζει στην πόλη και Μετρό και Αρχαία. Το έργο -που συνεχιζόταν στα υπόλοιπα τμήματα- προχωρά έτσι ώστε να είναι έτοιμο εντός χρονοδιαγράμματος. 

 

Σας προβληματίζουν οι αντιδράσεις συλλόγων, κινήσεων πολιτών αλλά και δήμων για τα Αρχαία της Βενιζέλου; Ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε έκκληση προς τον πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί την απόφαση. Τι απαντάτε;

 

Αντί να αντιγράφει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του κ. Τσίπρα, ο καλός φίλος θα μπορούσε να ακούσει το Συμβούλιο της Επικρατείας,  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης μας. Θα μπορούσε, προπάντων, να θυμάται ότι η πρακτική της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων που επελέγη για το Σταθμό Βενιζέλου είναι η ίδια που είχε εφαρμοστεί και για το γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας. Θα μπορούσε ακόμη να διερωτηθεί ποιον θα εξυπηρετούσε η καθυστέρηση που θα προκαλούσε μια αποδοχή της έκκλησης που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Και να συμφωνήσει μαζί μας ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

 

Ένα μεγάλο πρότζεκτ είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ. Που βρισκόμαστε; Και εδώ υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις. Το σχόλιό σας;

 

Θα το ξαναπώ: Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και δεν  γυρίζει πίσω. Ας το πετροβολούν ορισμένοι μεμψιμοιρούντες. Το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ είναι οραματικό και διορατικό. Η πόλη θα αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο και εντυπωσιακό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, με χώρους που θα ικανοποιούν απόλυτα τις ανάγκες εκθετών και επισκεπτών, κατοίκων και τουριστών, αλλά και θα φιλοξενεί μια σειρά συναφείς δραστηριότητες.

 

Με την ευκαιρία: Το 2009 ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης ήσασταν υπέρμαχος για την μετεγκατάσταση της Έκθεσης στα δυτικά. Τι άλλαξε;

 

Οι προοπτικές και οι ανάγκες ήταν πολύ διαφορετικές πριν 12 χρόνια. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ούτε το σχέδιο εγκατάστασης στα δυτικά του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου ούτε το project μετατροπής του Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο, ούτε τα κυκλοφοριακά έργα στα δυτικά, τα οποία θα αναβαθμιστούν με την κατασκευή του FlyOver. 

 

Σε τι στάδιο βρίσκεται η νέα Τούμπα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της ανάπλασης;

 

Με την έγκριση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής ουσιαστικά έγινε αποδεκτός ο σχεδιασμός επί εδάφους, δηλαδή η χάραξη συντεταγμένων, πολεοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών, άρα και ο καθορισμός κοινόχρηστων, κοινωφελών και οικοδομήσιμων χώρων. Στόχος είναι να ανεγερθεί ένα σύγχρονο γήπεδο με αθλητικές εγκαταστάσεις προδιαγραφών FIFA/UEFA και παράλληλα να πραγματοποιηθεί η αστική ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας. Αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. 

 

Και το Μουσείο Ολοκαυτώματος είχε κάποια σοβαρά γραφειοκρατικά ζητήματα με την έκταση του χώρου. Πως προχωρά;

 

Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, έλυσε τα προβλήματα και άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στο χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Εξέλιξη για την οποία συνεργαστήκαμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, ώστε να υλοποιηθεί ένα έργο υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και στην αναβάθμιση της περιοχής. 

 

Είστε ευχαριστημένος από την εικόνα του ΟΑΣΘ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης;

 

Οι πολίτες θυμούνται πόσα λεωφορεία παραλήφθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση και βλέπουν πόσα κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή. Είναι, περίπου, 400, αλλά δεν επαρκούν. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αγορά νέων λεωφορείων και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά που άφησε το χθες.

 

Σε ένα χρόνο από σήμερα θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τις εκλογές, αλλά και η τελική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου στη Θεσσαλονίκη. Ποιος είναι ο στόχος για τον έλεγχο που θα λάβετε ως Σταύρος Καλαφάτης;

 

Στόχος μου είναι να συμβάλλω ώστε να προχωρήσουν τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη μας, η Μακεδονία και η Θράκη. Να αναβαθμιστούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής του πολίτη. Να υποστηριχθούν τα επενδυτικά σχέδια που φέρνουν πλούτο και νέες καλύτερες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που φέρνει η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση και να βγούμε μπροστά. Γιατί οι Θεσσαλονικείς αξίζουμε -και μπορούμε- περισσότερα.  


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!