Οι 4 μεγάλες πληγές της Ελλάδας και προτάσεις λύσης τους - Αποκλειστική συνέντευξη με τον Σάββα Αναστασιάδη

 


Απαντήσεις για  τις 4 μεγάλες πληγές της Ελλάδας όπως η φυγή νέων επιστημόνων, οι εμβολιασμοί, αιτίες πυρκαγιών,  δημογραφικό πρόβλημα και προτάσεις λύσης τους έδωσε στο avatonpress.gr ο βουλευτής της ΝΔ της Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα ανέφερε:

1. κ. Αναστασιάδη την περίοδο της οικονομικής κρίσης έφυγαν πολλοί νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό για μία καλύτερη τύχη, ποια κίνητρα είναι εκείνα που θα τους έπειθαν να επιστρέψουν για να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα;

Έχουν δημιουργηθεί σήμερα προϋποθέσεις, εκείνες που μπορεί να επιτρέψουν τους νέους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της οικονομικής κρίσης  να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Πατρίδα μας. Αρχικά να πω για τα κίνητρα που στόχο έχουν να δελεάσουν τα λεγόμενα «μεγάλα-μυαλά» να έρθουν στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα Rebrain Greece,είναι μία διεπιστημονική εθελοντική πρωτοβουλία για την ανάσχεση του Brain Drain η οποία λειτουργεί ως μηχανισμός διασύνδεσης Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης που ζουν στο εξωτερικό, με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Αυτό σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που αφορά την επιδότηση του 70% του μισθού 500 Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού και  με την παράλληλη στήριξη ενός δικτύου πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών ινστιτούτων, και άλλων οργανισμών, δημιουργεί ελκυστικό περιβάλλον απασχόλησης για υψηλά καταρτισμένους νέους. Παράλληλα οι ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που έφερε η κυβέρνηση, για το ψηφιακό κράτος, το νέο εργασιακό πλαίσιο, την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία , την καθιστούν προορισμό για διεθνείς επενδύσεις. Αυτό δηλώνει η παρουσία παγκόσμιων κολοσσών όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cosco, η Team Viewer , η Fraport και η Volkswagen, που εμπιστεύτηκαν και επέλεξαν τη Χώρα μας για επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις για νέους με κατάρτιση και γνώσεις.

2. Διαβάζουμε ότι έχει μειωθεί  ο ρυθμός των εμβολιασμών το τελευταίο διάστημα. Λαμβάνονται κάποια μέτρα για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών;

Έχετε δίκιο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου είχε παρατηρηθεί σημαντική μείωση του ρυθμού των εμβολιασμών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για το τείχος ανοσίας χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί. Στο  πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς, από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας, με τη συνεργασία των ιερέων και της Ιεράς Συνόδου. Επιπλέον, ιδιώτες γιατροί που μέχρι στιγμής συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα μπορούν να προμηθευτούν εμβόλια, ώστε να προχωρούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους ή κατ’ οίκον.

 

3. Πιστεύετε ότι ο μεγάλος αριθμός, η ένταση και η έκταση των πυρκαγιών που εκτυλίχθηκαν στη Χώρα μας  το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή ή σε εμπρησμούς;

Χωρίς να αποκλείονται οι εμπρησμοί, πιστεύουμε ότι οι τελευταίες πυρκαγιές στη χώρα μας είναι μέρος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Είναι αποτέλεσμα του καύσωνα και της κατάστασης ξηρασίας που αυτός δημιούργησε στο περιβάλλον το επίμαχο χρονικό διάστημα. 
Και είναι κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο από ελληνικούς αλλά και από διεθνείς επιστημονικούς φορείς. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, ο Ιούλιος του 2021 υπήρξε ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη! Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus’ εκτίμησε ότι ο μήνας Ιούλιος του 2021 ήταν ο τρίτος θερμότερος μήνας Ιούλιος στα χρονικά. Σύμφωνα με επιστήμονες, ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος μήνας παγκοσμίως όσον αφορά τις πυρκαγιές τουλάχιστον από το 2003 όταν και ξεκίνησαν οι δορυφορικές καταγραφές της NASA.
Επομένως, η διαπίστωση ότι οι εκτεταμένες πυρκαγιές στη χώρα μας οφείλονται στην κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα πολιτικό επιχείρημα, αλλά μια πραγματικότητα. Εξάλλου, τις ίδιες διαπιστώσεις έκαναν το 2017 και οι εκπρόσωποι της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδωσε βαρύτητα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και τη λειτουργία της υπηρεσίας του αριθμού 112, χάρη στον οποίο φέτος καταφέραμε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα ενίσχυσε τα μέσα πυρόσβεσης αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Γι αυτό και ο Πρωθυπουργός, μετά και την φετινή εμπειρία προχώρησε στη δημιουργία νέου αυτόνομου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και επανασχεδιασμού του τρόπου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων , όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κ.λ.π.


4.κ. Αναστασιάδη το δημογραφικό δεν είναι ένα καινούριο πρόβλημα, έχει εντοπιστεί εδώ και δεκαετίες χωρίς ωστόσο να ληφθούν δραστικά μέτρα, που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Είναι μία πραγματικότητα ότι το δημογραφικό το συζητάμε εδώ και πολλά χρόνια και βρισκόμαστε  πάντα στον ίδιο παρανομαστή. Το πρόβλημα βέβαια όπως γνωρίζεται δεν είναι μόνο Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό, και οι βασικές του αιτίες βρίσκονται στις δυτικότροπες συνθήκες ζωής, όπου οι κοινωνίες έγιναν απαιτητικές και το μέλλον αβέβαιο, κάτι που λειτουργεί αρνητικά και δεν ενθαρρύνει την τεκνοποίηση.

Αλλά και η έλλειψη μέτρων προστασίας και ενθάρρυνσης της τεκνοποίησης στη Χώρα μας λειτούργησε αρνητικά.

Η απουσία θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει τη γονεϊκότητα αποτέλεσε έναν ανασταλτικό παράγοντα, ενώ τα υφιστάμενα οικονομικά κίνητρα δεν ήταν επαρκή για να αναστρέψουν την κατάσταση. Αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα του προβλήματος, το δημογραφικό ζήτημα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό έχει ήδη επιχειρήσει μια ευρείας αντίληψης προσέγγιση προς τέσσερις κατευθύνσεις:
α) μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού
β) στήριξη των εργαζομένων γονέων, κυρίως των γυναικών που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών
γ) επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα και
δ) διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος.
 Σε αυτό το πλαίσιο, τον Ιανουάριο 2020 η κυβέρνησή μας για να αντιμετωπίσει το πολυεπίπεδο αυτό θέμα θέσπισε μέτρα όπως: επίδομα γέννησης 2.000 για κάθε παιδί, όριο 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί, μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών.
Με το νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε θεσπίζονται σειρά αδειών για γονείς και φροντιστές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβαίνουν τις προβλέψεις της αντίστοιχης Κοινοτικής νομοθεσίας. 
 Μετά τα μέτρα της κυβέρνησης Καραμανλή, που λειτούργησαν θετικά όσο ίσχυαν, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προσπαθεί να συγκροτήσει μια σύγχρονη δημογραφική πολιτική τόσο στο πεδίο της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος όσο και στο πεδίο των θεσμικών βελτιώσεων για τους νέους γονείς και για τους εργαζόμενους γονείς.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!