«ΑΝΑΣΕΣ» τέχνης και πολιτισμού στο 56ο Φεστιβάλ Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης


ΑΝΑΣΕΣ» τέχνης και πολιτισμού στο 56ο Φεστιβάλ Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης 

Το 56o Φεστιβάλ Δημητρίων επιστρέφει δυναμικά στους φυσικούς του χώρους ύστερα από μια πολύ δύσκολη χρονιά. Τον Οκτώβριο και για είκοσι ημέρες διαφορετικά είδη τέχνης μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργικά και περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους βραβευμένοι σκηνοθέτες, χορογράφοι, μουσικοί και εικαστικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνομιλούν με το κοινό. Στη φετινή του, 56η διοργάνωση, το Φεστιβάλ των Δημητρίων περιστρέφεται γύρω από τις «Ανάσες», με έκδηλο και προφανή τον συμβολισμό ως προς τη θεματική επιλογή.

“Εξαιρετικά” χαρακτήρισε τα Δημήτρια που έχουν προετοιμαστεί για τη φετινή χρονιά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την παρουσίαση σήμερα (21/09) του προγράμματος του Φεστιβάλ. “Ειδικά φέτος με καλύτερες συνθήκες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημητρίων, ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό. Έχουμε εξαιρετικά Δημήτρια, σε μια πυκνή χρονική περίοδο, από την 1η έως την 20ή Οκτωβρίου. Εξάλλου, αυτές ήταν και οι προθέσεις της Διοίκησής μας: να έχουμε σε ένα σχετικά πυκνό χρονικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων εκδηλώσεις ουσιαστικές σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και της τέχνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στις είκοσι μέρες που θα διαρκέσουν τα φετινά Δημήτρια περίπου 200 καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με ελκυστικές παραστάσεις.

Στην τοποθέτησή της για την 56η διοργάνωση του Φεστιβάλ των Δημητρίων η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη ανέφερε: «Τα 56α Δημήτρια περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα γεμάτο εικόνες, ήχους και πρωτοποριακές ιδέες, αναδεικνύοντας μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά τα στοιχεία εκείνα που συνδέουν και εκφράζουν δημιουργούς από όλον τον κόσμο».

Η Επιτροπή Καλλιτεχνικών Συμβούλων των 56ων Δημητρίων συνεργάστηκε με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, συνομίλησε με καλλιτέχνες και δημιουργικές ομάδες και σχεδίασε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ελληνικές και ξένες παραγωγές, καλύπτοντας όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το πρόγραμμα των 56ων Δημητρίων παρουσίασε ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου, Συντονιστής της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Συμβούλων της φετινής διοργάνωσης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό του φετινού φεστιβάλ με τη λαχτάρα και τη χαρά των ζωντανών παραστάσεων. Μετά από την επιτυχημένη ψηφιακή διοργάνωση του 2020, θέλαμε να προσφέρουμε στην πόλη ένα πρόγραμμα ποιοτικό που θα αντικατοπτρίζει όλες τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις της παγκόσμιας σκηνής».

Τα 56α Δημήτρια

 Διάρκεια: 1 – 20 Οκτωβρίου

Εικαστικά, Θέατρο, Μουσική, Χορός, Performance, Κινηματογράφος, Φωτογραφία, Εργαστήριο

20 παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 1 εργαστήριο σύγχρονου χορού

Χώρες προέλευσης καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχημάτων: Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Νότια Αφρική, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Κύπρος, Νορβηγία

Χώροι παραστάσεων: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Αποθήκη Γ’ ΟΛΘ, Αποθήκη Δ’ ΟΛΘ, Θέατρο Άνετον, Momus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αγιορειτική Εστία, Γενί Τζαμί, Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca)

Συνεργαζόμενοι φορείς: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Momus, ΚΘΒΕ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ, Αγιορειτική Εστία, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης, Πρωτοβουλία 1821 -2021.

Αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες στο:
e-dimitria.gr


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!