Πράσινοι: Να στηριχθεί η Βόρεια Εύβοια για συνολικότερη κοινωνική και οικολογική αναγέννηση
ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Να στηριχθεί η Βόρεια Εύβοια για συνολικότερη κοινωνική και οικολογική αναγέννηση
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της περιοδείας αλληλεγγύης, διαλόγου και προτάσεων των Πράσινων στη Βόρεια Εύβοια (3 και 4 Σεπτεμβρίου), με ένα σύνολο συναντήσεων με εκπροσώπους φορέων και ενεργούς πολίτες καθώς και με επιτόπου επισκέψεις σε περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη καταστροφή. Θα ακολουθήσουν, όμως, και άλλες στο μέλλον, ενώ αποφασίστηκε να διατηρήσουν ανοικτή γραμμή υποστήριξης των τοπικών πρωτοβουλιών, αφού οι Πράσινοι κατέθεσαν την διαθεσιμότητά τους να σταθούν δίπλα στους κατοίκους, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους από την θεσμική και κοινωνική παρέμβαση των στελεχών τους, με στόχο τη βιώσιμη ευημερία και την οικολογική - κοινωνική - οικονομική βιωσιμότητα της Βόρειας Εύβοιας.
Το αποτέλεσμα των λαθών στρατηγικής αλλά και της ανοργανωσιάς της κυβέρνησης και των υπηρεσιών, ήταν ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε αρχές Αυγούστου "έκανε τουρισμό στη Β. Εύβοια για 9 μέρες καίγοντας τα δάση από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση". Η πυρκαγιά αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει συμβεί στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος και μία από τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η καταστροφή επεκτείνεται σε 507.000 στρέμματα, ίσως όμως φτάσει και τα 700.000. Αφορά το 50% των γεωγραφικών ορίων των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας, τον Δήμο Ιστιαίας-Λουτρών Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον και τα κτίρια αλλά και στα μακροχρόνια εισοδήματα και στην οικονομία της περιοχής που εξαρτιέται από το δάσος και τη γεωργία - κτηνοτροφία - μελισσοκομία. Η στήριξη της περιοχής δεν μπορεί να εξαντληθεί σε επιδόματα και μικρο-ενισχύσεις για τα άμεσα, αλλά πρέπει να βασιστεί σε ένα σχέδιο που θα συνδιαμορφώσουν οι κάτοικοι και θα συμβάλλει στην μακροχρόνια ευημερία και βιωσιμότητα της Βόρειας Εύβοιας.
Οι στόχοι της περιοδείας των Πράσινων στη Βόρεια Εύβοια
Οι Πράσινοι επισκέφθηκαν τη Βόρεια Εύβοια για:- Να διαπιστώσουν επί τόπου την έκταση της καταστροφής και να συγκεντρώσουν μαρτυρίες κατοίκων και φορέων για τα αίτια της,
- Να εκφράσουν την αλληλεγγύη και δέσμευσή τους για πρακτική βοήθεια όπου μπορούν,
- Να συζητήσουν συγκεκριμένες προτάσεις για ανάκαμψη της μοναδικής αυτής περιοχής μαζί με τους τοπικούς φορείς (αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις βιώσιμου τουρισμού, επαγγέλματα του δάσους) και πρωτοβουλίες πολιτών που αυτοοργανώνονται,
- Να αναζητήσουν από κοινού τρόπους πρακτικής στήριξης ολοκληρωμένων σχεδίων ανάκαμψης που θα προκύψουν μέσα από τη συμμετοχή των κατοίκων, όχι χωρίς αυτούς,
- Να ενθαρρύνουν την υλοποίηση σχεδίων που θα στηρίξουν μια πράσινη, δίκαιη ανάκαμψη που συμπεριλαμβάνει όλους/ες και αποτελεί πρότυπο για το πώς η αντιμετώπιση μιας καταστροφής μετατρέπεται σε ευκαιρία για συνολικότερη κοινωνική αναγέννηση και οικολογική μεταστροφή.
Σε αυτή την περιοδεία οι βασικοί άξονες συζητήσεων με τους τοπικούς φορείς ήταν:
(α) Που οφείλεται η εκτεταμένη καταστροφή,(β) Ποιο θα είναι -και πώς θα διαμορφωθεί με τη συμμετοχή των κατοίκων -το σχέδιο για την επόμενη μέρα και
(γ) Ποια θα είναι τα κατάλληλα εργαλεία για την ανάκαμψη της περιοχής.
Περιοδεία διαλόγου κι αλληλεγγύης
Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα της περιοδείας, η αντιπροσωπεία των Πράσινων συνάντησε μέλη Πρωτοβουλιών Πολιτών κι ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την έκταση της καταστροφής, τις ευθύνες για τις εντολές παθητικής αντιμετώπισης της πυρκαγιάς (μη έκθεσης σε κίνδυνο που οδηγεί στην πράξη σε «μη κατάσβεση»), τους κινδύνους για την επόμενη μέρα, αλλά και τις ανάγκες της περιοχής. Από τη νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα κι Επιβίωσης της Καμένης Βόρειας Εύβοιας, στις συζητήσεις συμμετείχαν ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, βιοκαλλιεργητής και πρώην δήμαρχος Αρτεμισίου, και η Πάρη Ντελκή, δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός, ενώ από τους συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Κέντρο Αγίας Άννας ο Γιάννης Μάστορης, βιοκαλλιεργητής και σκηνοθέτης.
Το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, δεύτερη μέρα της περιοδείας, η αντιπροσωπεία των Πράσινων συνάντησε τον Δήμαρχο Λίμνης, Μαντουδίου και Αγ. Άννας κ. Γ. Τσαπουρνιώτη, τον Δήμαρχο Ιστιαίας κ. Ι. Κοτζιά, τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Λίμνης κ. Ι. Τριανταφύλλου, εκπροσώπους των επαγγελμάτων του δάσους, του αγρο-τουρισμού καθώς και ενεργούς πολίτες και πρωτοβουλίες πολιτών.
Στην αντιπροσωπεία των Πράσινων συμμετείχαν οι πρώην ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Νίκος Χρυσόγελος, μέλη του Συμβουλίου, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Συμβουλίου και της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας, η δημοσιογράφος Βασιλική Γραμματικογιάννη και ο νομικός Λευτέρης Λεβαντής. Επίσης, συμμετείχε και ο Γιάννης Μάστορης.