“Δεν ξεχνιόμαστε, εξεταζόμαστε!” : Το μήνυμα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού»

 


Το μήνυμα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής για την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού»:  Δεν ξεχνιόμαστε, εξεταζόμαστε!

 

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», με την 25η Οκτωβρίου να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Αξίζει να σημειωθεί, πως όταν εντοπίζεται στα πρώτα στάδια μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως.

 

Οι αιτίες που τον προκαλούν είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα όπως το οικογενειακό ιστορικό, το ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού, η πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία και παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής (έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και πλούσια σε λιπαρά διατροφή).

Μολονότι δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν  συνήθειες που κάθε γυναίκα μπορεί να αποκτήσει, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξής του ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο, οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση. Για παράδειγμα η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, τεκνοποίηση σε νέα ηλικία, αποφυγή της έκθεσης σε άσκοπη ακτινοβολία, κλπ. Επιπλέον, η τήρηση των κανόνων προληπτικού ελέγχου με τακτική κλινική εξέταση των μαστών από ειδικό γιατρό και ετήσια μαστογραφία.

 

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το μήνυμα “ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ, ΕΞΕΤΑΖΟΜΑΣΤΕ”  συμμετέχει στο αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών για την πρόληψη καρκίνου του μαστού.

Ο αγώνας αυτός δεν τελειώνει ποτέ, ειδικά όσο ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο επικίνδυνος για τις γυναίκες (αλλά, σε μικρότερο βαθμό, και για τους άντρες). Η δύναμή μας είναι η ενημέρωση, η αναγνώριση του προβλήματος και φυσικά η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση καθώς αποτελούν το κλειδί στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!