Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πραγματοποίησε τα εγκαίνια της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, πραγματοποίησε απόψε τα εγκαίνια της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 

Με λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε απόψε η τελετή έναρξης της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ – Helexpo.

Την έναρξη της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπό την αιγίδα της οποίας τελεί ο θεσμός.


Στα εγκαίνια εκτός της κεντρικής ομιλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Υφυπουργός για τη Διεθνή
Πολιτική σε θέματα Πολιτισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Michelle Müntefering
, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών, Bodour Al Qasimi, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Goethe Αθήνας και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Angela Kaya, και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανφούρτης, Juergen Boos.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι «οικοδεσπότες» της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo, Τάσος Τζήκας.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, Θάλεια Ζαγναφέρη.

Η 18η ΔΕΒΘ είναι διαφορετική πρωτοποριακή, ανανεωμένη με μεγάλες καινοτομίες. Η φετινή έκθεση θα πραγματοποιηθεί υβριδικά με παράλληλη συνύπαρξη «φυσικού» και διαδικτυακού προγράμματος.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης ενώνει μαζί μας τις δυνάμεις της για να υποδεχθεί τη 18η ΔΕΒΘ και να προσελκύσει το κοινό στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

Η 18η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκινά σήμερα 25 Νοεμβρίου, ενώ η λήξη της θα είναι την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.


Στην αποψινή τελετή των εγκαινίων η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού της, Χάρη Ηλιάδη, ερμήνευσε ένα έργο που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς. Πρόκειται για το «Ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ, ένα συμφωνικό ποίημα που εκφράζει, μέσω της μουσικής, συναισθήματα της προσωπικής του ζωής. Ο Βάγκνερ έγραψε και συνέθεσε αυτό το έργο ως δώρο γενεθλίων στη δεύτερη γυναίκα του Κόζιμα, κόρη του συνθέτη, Φραντς Λιστ, μετά τη γέννηση του παιδιού τους Ζίγκφριντ το 1869. Το πρωί των Χριστουγέννων του 1870, ο συνθέτης, επικεφαλής μιας μικρής ορχήστρας έπαιξε για πρώτη φορά το μουσικό αυτό κομμάτι στα σκαλιά του σπιτιού τους, ξυπνώντας την Κόζιμα με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Επίσης, τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη εμπνευσμένα από το εμβληματικό έργο του Θεόφιλου «Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαμάντιος Κοραής υποβαστάζουν την Ελλάδα», εστίασαν στο πνεύμα της «Ελευθερίας» μέσα από ένα χοροδράμα ιχνηλάτησης των βασικών βημάτων του Ρήγα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!