Ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο “Πάρκο για Όλους” – Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου υπέγραψαν Κ. Ζέρβας και Δ. Μιχαηλίδου

 


Ανοίγει ο δρόμος για το πρώτο “Πάρκο για Όλους” – Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου υπέγραψαν Κ. Ζέρβας και Δ. Μιχαηλίδου

 

Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται το έργο κατασκευής του πρώτου πάρκου που θα παρέχει ίση πρόσβαση για όλους, στην περιοχή της Τούμπας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε σήμερα (10/11) από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδη, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του πρώην ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος”, ο οποίος και πρόκειται να φιλοξενήσει το νέο πρότυπο πάρκο, που σχεδιάζεται με βάση την αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους.


Συγκεκριμένα, το υπερσύγχρονο “Πάρκο για Όλους” θα κατασκευαστεί στην οικοπεδική έκταση μεταξύ των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας, στην περιοχή της Μαλακοπής στην Άνω Τούμπα. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε για αυτόν τον σκοπό προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Για μια πολύ σημαντική μέρα για όλους τους Θεσσαλονικείς μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι η Τούμπα, μια περιοχή που στερείται κοινόχρηστων χώρων αλλά και πρασίνου αποκτά ένα πρωτότυπο πάρκο, το πρώτο πάρκο που θα είναι προσβάσιμο για όλους.

“Με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων που προηγήθηκαν και ημών αλλά και με τη συμπαράσταση των υπηρεσιών του Δήμου και του Υπουργείου φτάσαμε σήμερα σε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα”, παρατήρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι έπειτα από την παραχώρηση του χώρου και την εξασφάλιση μέρους της χρηματοδότησης από το Υπουργείο, αλλά κι έπειτα από τη μελέτη από τις υπηρεσίες του Δήμου όλα είναι έτοιμα, ώστε το έργο της κατασκευής του πρώτου πάρκου για όλους να δημοπρατηθεί.

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι Δήμος και Υπουργείο κατάφεραν να ξεπεράσουν μια βαριά γραφειοκρατία, ώστε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης.

 

Η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

«Κάνουμε πράξη την προσβασιμότητα για όλους. Η σημερινή μου επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον στόχο μας για ενίσχυση των ενεργητικών κοινωνικών πολιτικών μας. Δεν περιοριζόμαστε στις επιδοματικές λογικές, αλλά χτίζουμε μια κοινωνία συμπεριληπτική, χωρίς αποκλεισμούς. Προσφάτως θεσπίσαμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού για κάθε άτομο με αναπηρία. Σήμερα, υπογράφουμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την κατασκευή του Πάρκου για Όλους και με εγκαταστάσεις ΑμεΑ. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα τόσο για τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή, αλλά κυρίως για τη διάθεση και την επιμονή να δημιουργήσουμε επιτέλους κάτι τόσο σπουδαίο! Προχωράμε!», σημείωσε η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου.

 

Συνύπαρξη για όλα τα παιδιά

Στη σπουδαιότητα του έργου κατασκευής του πρώτου πάρκου για όλους στην Τούμπα αναφέρθηκε ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας Γιάννης Καστούρας.

Όπως παρατήρησε, το πάρκο αυτό θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα, όπου θα συνυπάρχουν τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης με αυτά με αναπηρία. “Όλα μαζί θα είναι το καλύτερο αύριο για την κοινωνία μας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστούρας.

Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι πρωτοπόρος, καθώς στις μισές παιδικές χαρές της πόλης είναι σε εξέλιξη το έργο εγκατάστασης παιχνιδιών και για παιδιά με αναπηρίες, “ώστε και εκεί να έχουμε τη συνύπαρξη”, όπως τόνισε.

 

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το οικόπεδο μεταξύ των οδών Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας, όπου θα δημιουργηθεί το πάρκο – παιδική χαρά για παιδιά και ενήλικα άτομα με και χωρίς αναπηρία, είναι συνολικού εμβαδού 2.163,46 τ.μ.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η προγραμματική σύμβαση την οποία υπέγραψαν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Δόμνα Μιχαηλίδου, η υλοποίηση του έργου αποσκοπεί στη δημιουργία:

- Μιας αστικής νησίδας βασισμένης στην αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους με ενταγμένο ειδικό χώρο δραστηριοτήτων ΑμεΑ.

- Ενός σημαντικού ανοικτού δημόσιου χώρου ως συνέχεια και υποσύνολο ενός ευρύτερου δικτύου ελεύθερων χώρων δημόσιου χαρακτήρα εντός του αστικού ιστού.

- Ενός οργανωμένου αστικού πάρκου δραστηριοτήτων και αναψυχής σε κομβική σχέση και μικρή απόσταση από πλήθος σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- Ενός κομβικού χώρου συνάντησης της πόλης, σε άμεση σύνδεση με κεντρικές λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής, με άξονα την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

- Ενός χώρου που θα ενισχύσει την κοινωνικοποίηση και την ένταξη ΑμεΑ, καθώς εγγυάται την ασφαλή χρήση του από όλα τα παιδιά.

- Ενός χώρου που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και ενήλικων ατόμων με αναπηρία, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης (μέσω της χρήσης χώρων ελεύθερου χρόνου, περιορίζοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία), στην ψυχοσωματική και αισθητηριακή τους ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών τους.

Το έργο της δημιουργίας του “Πάρκου για όλους” έχει προϋπολογισθεί στο ύψος των 1,36 εκατ. ευρώ. Όπως προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε, το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 450.000 ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ το πρόσθετο κόστος έως του ποσού των 910.000 ευρώ θα καλυφθεί από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!