Μνήμες και βαθιά συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ιστορικού Δημάρχου Σταυρούπολης Χρήστου Τσακίρη

 


Μνήμες και βαθιά συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής

του ιστορικού Δημάρχου Σταυρούπολης Χρήστου Τσακίρη


Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εμβληματικού Δημάρχου Σταυρούπολης Χρήστου Τσακίρη, στο Κέντρο Πολιτισμού που φέρει το όνομά του.

Επί θητείας του (1979 – 1990) τέθηκαν οι βάσεις της Σταυρούπολης του μέλλοντος.

Αγωνιστής, ακούραστος και διορατικός, ο Χρήστος Τσακίρης έμεινε στην ιστορία ως επιτυχημένος Δήμαρχος, αλλά και ως σπουδαίος άνθρωπος. Λάτρης της σκληρής δουλειάς και της συνέπειας, εκφραστής του λαού που αφουγκράστηκε, «υπηρέτης» της πόλης που αγάπησε.

 

Η σεμνή και απέριττη τελετή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, ημέρα θανάτου του Χρήστου Τσακίρη, παρουσία:

➢των παιδιών του Σπύρου, Σμαράγδας, Στέλιου και των εγγονιών του,

➢πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος με επικεφαλής το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Παπατολίδη,

➢του πρώην Δημάρχου Σάββα Σερασίδη,

➢μελών των Δημοτικών Συμβουλίων του πρώην Δήμου Σταυρούπολης,

➢καθώς και ανθρώπων που συνδέθηκαν με τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο του, μεταξύ των οποίων και ο αρχιτέκτονας και στενός του συνεργάτης Γιώργος Αθανασόπουλος.


 

Η προτομή είναι δημιουργία και προσφορά του Κυριάκου Παρασκευαΐδη, επιστήθιου φίλου και συνεργάτη του Χρήστου Τσακίρη, ο οποίος αποτύπωσε πάνω στο άψυχο μάρμαρο την αγάπη και την εκτίμησή του για τον χαρισματικό Δήμαρχο. Το έργο βρήκε την αρμόζουσα θέση στον κεντρικό δημοτικό χώρο πολιτιστικών δράσεων που θεμελίωσε ο Χρήστος Τσακίρης το 1986 και αποπεράτωσε το 1995 ο Σπύρος Μπαρούτας.

 

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, στο καλωσόρισμά του ευχαρίστησε τον δημιουργό της προτομής και αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της 12ετούς θητείας του Δημάρχου Σταυρούπολης:

«Ο Χρήστος Τσακίρης, ένας σπουδαίος άνδρας του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, έβγαλε τη Σταυρούπολη στον ήλιο, έδωσε νόημα και περιεχόμενο στις λέξεις: Αφοσίωση, αγωνιστικό ήθος, διεκδίκηση, πυγμή, σκληρή δουλειά, σχέδιο, λύσεις στα προβλήματα,  συνέπεια λόγων και πράξεων.

Ένας πρωτοπόρος αυτοδιοικητικός, που η στρατηγική του ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρη. Προσέξτε τον άξονα της συντονισμένης πολιτικής του δράσης στη Σταυρούπολη. Ναι μεν ξεκίνησε με τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας σε μια πόλη που δεν είχε ούτε τις στοιχειώδεις υποδομές, δηλαδή κατασκευή πεζοδρομήσεων, τοποθέτηση ασφάλτου εκεί που βασίλευε το χώμα και η λάσπη, γενικότερα, έργα για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής, παράλληλα όμως σχεδίασε και κατάφερε να δώσει αστική ταυτότητα στην πόλη.


Με τον εξαιρετικό συνεργάτη του Γιώργο Αθανασόπουλο, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, ο Χρήστος, ο αρχιτέκτονάς του, οι διοικήσεις, το προσωπικό του δήμου και οι συνεργάτες του οργάνωσαν το αστικό τοπίο της Σταυρούπολης, τον δημόσιο χώρο και χάρισαν στις γειτονιές και τις συνοικίες μοναδικά, διαχρονικά  τοπόσημα. Οι πολίτες αισθάνθηκαν, ίσως για πρώτη φορά, περήφανοι για τον τόπο τους.

Πλατεία Ελευθερίας, Πάρκο Σόλωνος, Πλατεία Εδέσσης, Πάρκο Ρόδων, Κέντρο Πολιτισμού, αναμόρφωση του Δημαρχείου και πολλές άλλες αστικές παρεμβάσεις με τη χαρακτηριστική χρήση των εμφανών κεραμικών πλίνθων και τον σεβασμό στο κοινωνικό περιβάλλον. Στα επιτεύγματά του καταγράφονται η πρώτη γη από το στρατόπεδο του Παύλου Μελά, η προεργασία για τη Μονή Λαζαριστών,  η αντίσταση κατά της ΔΙΑΝΑ από το ΄80 και βέβαια ο προσανατολισμός του στη διεκδίκηση των πρώτων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πριν από 30 και 40 χρόνια!».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Δήμαρχος αφιέρωσε στη μνήμη του Χρήστου Τσακίρη, έναν εμπνευσμένο στίχο του μεγάλου ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος μας καλεί να περπατήσουμε, να προχωρήσουμε στη ζωή, όπως ο Χρήστος Τσακίρης, με ψηλά το κεφάλι, χωρίς φόβο, με θάρρος και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη δική μας ζωή και των άλλων πιο φωτεινή.

‘’Κάποτε θ’ ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς. Περπάτα.’’

 

Για τον Χρήστο Τσακίρη μίλησαν:

ο Κυριάκος Παρασκευαΐδης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα και την ανθρωπιά του αξέχαστου φίλου του και την απόφασή του να δημιουργήσει την προτομή του Χρήστου Τσακίρη, ως ένδειξη γνήσιου σεβασμού και αναφοράς στο αγωνιστικό του φρόνημα και στο δωδεκαετές έργο του στον Δήμο, άλλα και στον καθαρό του χαρακτήρα, που αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στη μνήμη όλων των κατοίκων της Σταυρούπολης,

 

➢ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος περιέγραψε την πρώτη του γνωριμία με τον Δήμαρχο, τη δημιουργική τους συνεργασία και τις σημειακές τους επεμβάσεις στην κλίμακα του αστικού σχεδιασμού σε ανοιχτούς χώρους, που μεταμόρφωσαν την πόλη, μετατρέποντας το όραμα του Χρήστου Τσακίρη σε σχέδιο δράσεων και ουσιαστικό έργο,

 

➢η  δημοτική σύμβουλος Παύλου Μελά Νικολέτα Θεογνώστου, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και την Κομματική Οργάνωση Βάσης Σταυρούπολης, που τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο Χρήστος Τσακίρης ανήκε σε εκείνη την μεγάλη φουρνιά των λαϊκών, των κομμουνιστών δημάρχων, που μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστα μέσα και πόρους και τον κρατικό μηχανισμό εχθρικό απέναντί τους, έδωσαν και την ψυχή τους για να καλυτερέψουν οι συνθήκες ζωής του λαού της περιοχής. Πάλευαν καθημερινά με θεούς και δαίμονες για να απαλύνουν τα βάσανα του εργατόκοσμου, που αγωνίζονταν ενάντια στις δυσκολίες της ζωής στους φτωχομαχαλάδες. Γιατί ορμώμενοι απο την ριζοσπαστική  και με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και μόνο, πολιτική του Κ.Κ.Ε., δεν θέλησαν να γίνουν το μακρύ χέρι του ανελέητου κρατικού μηχανισμού, των αντιλαϊκών πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Προσπαθούσαν για “έναν δήμο διεκδικητή… για να μην γίνει η τοπική αυτοδιοίκηση μηχανισμός εφαρμογής των κατευθύνσεων της κυβέρνησης… να μην πειθαρχεί σε πολιτικές που διαιωνίζουν τα λαϊκά προβλήματα, να αρνείται την επιβολή φόρων, την ανταποδοτικότητα, να μην ξεπουλά σε ιδιώτες κανένα κοινωνικό τομέα…”, αυτά είναι ακριβώς τα λόγια που είχε πει τότε προεκλογικά ο Τσακίρης, δίνοντας το στίγμα και την κατεύθυνση που πρέπει να έχει μια αγωνιστική, ανυπότακτη και μακρυά από κάθε επιχειρηματικό συμφέρον δύναμη/διοίκηση, που μόνο ως τέτοια θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του λαού, να βελτιώσει τη ζωή του.»

 

 

➢η  Σμαράγδα Τσακίρη εκ μέρους της οικογένειας, που χαρακτήρισε τον Χρήστο τρυφερό πατέρα και καλό φίλο για τα παιδιά του, έναν δοτικό Δήμαρχο με αναπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο, με ιδιαίτερη αγάπη στον πολιτισμό και φροντίδα για την κατασκευή νέων σχολικών υποδομών στη Σταυρούπολη,

 

➢ο ερευνητής – συγγραφέας, δημότης και κάτοικος Παύλου Μελά,  Σπύρος Λαζαρίδης, που ως κύριος ομιλητής της τελετής αλλά και ως εμπνευστής της τελετής τοποθέτησης της προτομής, συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει ένας στην κοινωνία της Σταυρούπολης για τον οποίο, η όποια τιμή εκ μέρους των επιγόνων του βρίσκει την πλήρη αποδοχή από τα μέλη της˙ όλοι και όλες που έζησαν στην εποχή του έχουν έναν καλό λόγο να πουν˙ το όνομά του γράφτηκε στα κατάστιχα της αστυνομίας και της Ιστορίας ως Εξόριστος επί Χούντας, ως Δήμαρχος εκλεγμένος στις αλάνες με τις σκηνές των σεισμοπαθών του 1978 και επί δωδεκαετία μπροστάρης σε τοπικά έργα με άντληση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και με απίστευτη αίσθηση της αναγκαιότητας επαρκούς και καλαίσθητου Δημόσιου Χώρου στην Πόλη του. Ένας αμετανόητος κομμουνιστής, όπως δήλωνε ευθαρσώς πάντοτε, ακόμη και μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα σε προεκλογικούς καιρούς όταν όλοι οι συνυποψήφιοί του (κι εγώ ανάμεσά τους) προσπαθούσαν να πείσουν για το ανεξάρτητο της υποψηφιότητάς τους˙ ένας κομμουνιστής που αντλούσε εκλογική δύναμη από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων καθώς η αύρα του ξεκινούσε από το χαμόγελό του και κατέληγε στις καρδιές και τις ψυχές πέρα από υπολογισμούς και συμφέροντα!»

 

 

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά παρευρέθηκαν οι Σαράντης Καρβουνίδης, Μιχάλης Χριστοδούλου, Αναστασία (Σίσσυ) Φραγκοπούλου, Μαρία Σαββίδου, Άκης Αράπογλου, Παντελής Νιγδέλης, Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης,  Δημήτρης Λαλές, Γιώργος Λίλτσης, Παντελής Αργυρόπουλος, Κυριάκος Τσαταλμπασίδης, Κυριάκος Τσαγκαλίδης, Δημήτρης (Τάκης)  Θεοδοσιάδης, Μάριος Παλάντζας, Νικολέτα Θεογνώστου, Ευαγγελία Μάγγου, Αριστείδης (Άρης) Ιακωβίδης.

Από το Τοπικό Συμβούλιο Σταυρούπολης ήταν παρόντες ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Σαραφίδης και τα μέλη Χρήστος Μακρόπουλος, Γιώργος Κοτανίδης.

 

Θερμές ευχαριστίες στον Ζαχαρία Κυριάκου Παρασκευαΐδη και στα MELI MELI (Μελί Μελί) Ιατρού Γωγούση Σταυρούπολη.

 

Η εκδήλωση συντονίστηκε από το Γραφείο Δημάρχου και από τον Διευθυντή Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά Στάθη Αναστασιάδη και υποστηρίχθηκε από τα Τμήματα Πολιτισμού, Καθημερινότητας & Άμεσης Επέμβασης, Καθαριότητας, Διαχείρισης Οχημάτων, με την αρωγή των Αντιδημάρχων Δημήτρη Αθάνατου, Άκη Αράπογλου, Παντελή Νιγδέλη.

 

Φωτογραφίες: Studio Δυτικώς Αλέξης Αλαματίδης, Ευζώνων 7, Άνω Ηλιούπολη

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Μακαβό για την προσφορά οπτικού υλικού


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!