ΟΧΙ του ΔΣ του δήμου Νεάπολης Συκεών για το τέλος ταφής αστικών αποβλήτων που επιβάλλεται απο την 1η Ιανουαρίου 2022

 


Δ.Σ.: ΟΜΟΦΩΝΟ «ΟΧΙ» ΣΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ»

♦ Κλιμάκωση των πρωτοβουλιών του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για το Τέλος Ταφής Αστικών Αποβλήτων, που επιβάλλεται με το νέο έτος υπέρ των ΦΟΔΣΑ 
♦ Επιστολές  στους προέδρους και στα μέλη των Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ όλης της χώρας για την άμεση απόσυρση της νομοθετικής διάταξης 


Κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης για την άμεση απόσυρση της «προσβλητικής και εκβιαστικής απόφασης της κυβέρνησης», όπως την χαρακτηρίζει, σχετικά με το Τέλος Ταφής Αστικών Αποβλήτων.
Πρόκειται για το άρθρο 38 του ν.4819/21 που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα εισπράττει ο ΦΟΔΣΑ, το οποίο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης το χαρακτηρίζει «χαράτσι», ενώ κάνει λόγο για «απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποία οι δήμοι υφίστανται διαδοχικούς οικονομικούς στραγγαλισμούς».
Μετά το ολοκληρωμένο και εκτενές κείμενό του που κατέθεσε χθες στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ με αφορμή την προγραμματισμένη για χθες δια περιφοράς συνεδρίαση, η οποία τελικά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, σήμερα ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απέστειλε σχετικές επιστολές στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., όπως επίσης στους προέδρους των ΠΕΔ και τα μέλη των Δ.Σ, και στους δημάρχους όλης της χώρας.
Τα θέμα εισήχθη από τον Σίμο Δανιηλίδη ως έκτακτο και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα που προτάθηκε, και με το οποίο –εκτός των άλλων- η απόφαση της κυβέρνησης καταγγέλλεται ως «χαράτσι», το οποίο «εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, κατά την οποία μακρά περίοδο τα οικονομικά των δήμων έχουν υποστεί περαιτέρω στραγγαλισμό».
«Σήμερα έχουμε μπροστά μας την προσβλητική και εκβιαστική απόφαση της κυβέρνησης και οφείλουμε να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις. Καλώ τα θεσμικά Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίσουν για τη μη καταβολή του τέλους ταφής και να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της απαράδεκτης διάταξης της ευθύνης των αιρετών», σημειώνει ο Σίμος Δανιηλίδης στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τα μέλη του Δ.Σ.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και στους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σίμος Δανιηλίδης σημειώνει ότι «οφείλουμε ως ΠΕΔ να καλέσουμε τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας να μην λάβει απόφαση επιβολής του τέλους ταφής και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε γενναία μείωση της αδικαιολόγητης επιβάρυνσης των δήμων».

Το ψήφισμα
 Αναλυτικά το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση έχει ως εξής:
«Από 1η Ιανουαρίου επιβάλλεται στους δήμους της χώρας το σκληρό χαράτσι του τέλους ταφής αστικών αποβλήτων. Η κυβέρνηση αρνούμενη να ακούσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση εμμένει πεισματικά στην επιβολή αυτού του άδικου τέλους. Το τέλος είναι άδικο για την Τ.Α. για τους εξής προφανείς λόγους:
1. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να πληρώσει την προχειρότητα και την αδράνεια ετών του κράτους, το οποίο όφειλε να οργανώσει έγκαιρα ένα αξιόπιστο σύστημα διαλογής και επεξεργασίας των απορριμμάτων δημιουργώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες υποδομές.
2. Το κράτος νομοθέτησε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέτρα τα οποία είναι αδύνατον να εφαρμοστούν λόγω έλλειψης των αναγκαίων εγκαταστάσεων και υποδομών.
3. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα εντάξει στο πρόγραμμα ‘‘Αντώνης Τρίτσης’’ την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας, όμως μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα το χαράτσι του τέλους ταφής θα επιβάλλεται.
4. Οι δήμοι δεν έχουν ούτε τη θεσμική, ούτε την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τέτοια μεγάλα έργα.
5. Με νομοθετικά τερτίπια η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδοτεί ουσιαστικά τα αναγκαία περιβαλλοντικά έργα μέσω του Ε.Ο.ΑΝ. στον οποίον αποδίδονται τα έσοδα από το τέλος ταφής. Η κυβέρνηση βρήκε τον τρόπο να κατασκευάσει τις υποδομές με χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς η ίδια να πληρώσει δεκάρα.
6. Το τέλος έρχεται σε μια εποχή που τα οικονομικά των δήμων είναι σε τραγική κατάσταση εξαιτίας των δραματικών περικοπών της χρηματοδότησής τους και οι πολίτες στενάζουν κάτω από το βάρος της πολύχρονης οικονομικής κρίσης.
7. Το χαράτσι προστίθεται στην τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας η οποία περιορίζει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά των δήμων.
8. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί την απαράδεκτη ρύθμιση για την ευθύνη της καταβολής του τέλους ταφής ‘‘αλληλεγγύως και εις ολόκληρον’’ στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΦΟΔΣΑ, στους δημάρχους και τα μέλη των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ. Απειλεί δηλαδή ευθέως τους αιρετούς με δέσμευση της προσωπικής τους περιουσίας.
 
»Οι δήμοι βρίσκονται σε ένα μεγάλο δίλλημα: Θα μετακυλήσουν το κόστος ταφής στα νοικοκυριά μέσω των ανταποδοτικών τελών, όπως ορίζει η νομοθεσία ή θα αναγκαστούν να απορροφήσουν οι ίδιοι το επιπλέον κόστος που προκύπτει, μειώνοντας άλλες λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες των υπηρεσιών καθαριότητας.
»Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπάρχει δίλλημα, αφού ούτε η αυτοδιοίκηση ΕΧΕΙ, ούτε οι πολίτες ΜΠΟΡΟΥΝ. Η απάντηση της Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι μία:
»Να καταργηθεί το άδικο τέλος ταφής και το κράτος να αναλάβει το κόστος των συνεπειών της χρόνιας ολιγωρίας του. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζει με τέτοιο ωμό τρόπο, μέσω της δέσμευσης της προσωπικής περιουσίας των αιρετών, για την καταβολή του τέλους ταφής. Αυτό προσβάλλει την Αυτοδιοίκηση.
»Ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε κατά πλειοψηφία την απόφαση να επιβάλλει το τέλος ταφής στους ΟΤΑ και να εισπράξει από αυτούς το 2022 το ποσό των 13,5 εκ. €!.
»Διαφωνούμε με αυτή την απόφαση και ζητούμε την μείωση των τελών χρήσης με ταυτόχρονη γενναία μείωση του λειτουργικού κόστους του ΦΟΔΣΑ και τον εξορθολογισμό των οικονομικών του. 
»Αντί ο ΦΟΔΣΑ να αναζητήσει και να κερδίσει πόρους για επενδύσεις από τα πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, επιλέγει να επιβαρύνει υπέρογκα τους δήμους και κατ’ επέκταση τους πολίτες. 
»Σήμερα έχουμε μπροστά μας την προσβλητική και εκβιαστική απόφαση της κυβέρνησης και οφείλουμε να λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις.  
»Να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε την άρση του άρθρου 38 του ν.4819/21.
»Καλούμε τον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας να ακυρώσει την απόφασή του και να προχωρήσει σε γενναία μείωση της αδικαιολόγητης επιβάρυνσης των δήμων.
»Καλούμε τα θεσμικά Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποφασίσουν για τη μη καταβολή του τέλους ταφής και να προσφύγουν δικαστικά εναντίον της απαράδεκτης διάταξης της ευθύνης των αιρετών».


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!