Σάββας Αναστασιάδης: Ζητά αναβολή για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια αγροτεμαχίων

 


ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΖΗΤΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Να αναβληθεί η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικού συμβολαίου μίσθωσης αγροτεμαχίων ζητά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι με την απόφαση για την υποβολή των μισθωτηρίων σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ από τον Μάρτιο του 2022, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός επιλεξιμότητας χιλιάδες στρέμματα και να απολεσθούν σημαντικοί πόροι για τους αγρότες, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων που αφήνει η ρύθμιση αυτή προκαλώντας μία σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα: «Ο γραφειοκρατικός όγκος που πρέπει να διεκπεραιωθεί μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια και μέσα σε συνθήκες περιορισμού λόγω πανδημίας, η μη ολοκλήρωση του κτηματολογίου και αναδασμών σε περιοχές της χώρας, τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι μικροί και πολύ μικροί κλήροι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπως της επαρχίας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, είναι μερικά από αυτά», παρατηρεί ο κ. Αναστασιάδης.

Για τους λόγους αυτούς και παρότι η απόφαση για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια στοχεύει στον εκσυγχρονισμό  και την εξυγίανση της σχετικής διαδικασίας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «μπροστά στον κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων σε ατομικό και εθνικό επίπεδο, κρίνεται σκόπιμη η αναβολή της υποχρέωσης ηλεκτρονικού συμβολαίου μίσθωσης αγροτεμαχίων».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης με ΑΠ 2759/31/01/2022

 

 Κύριε Υπουργέ,

 Με την αριθμ 416/110255/21-5-2021 απόφαση,  προβλέπεται ότι από τον Μάρτιο του 2022, κατά την διαδικασία σύνταξης και δήλωσης καλλιέργειας για την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, θα πρέπει όλα τα μισθωτήρια των αγροτεμαχίων να υποβληθούν ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

 Παρότι η σχετική απόφαση στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση της σχετικής διαδικασίας, η εφαρμογή της στην πράξη στα προβλεπόμενα στενά χρονικά περιθώρια, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και τον κίνδυνο να μείνουν εκτός επιλεξιμότητας χιλιάδες στρέμματα και κατά συνέπεια απώλειας σημαντικών πόρων, καθώς μια σειρά από διαρθρωτικά προβλήματα καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων.

  Ο γραφειοκρατικός όγκος που πρέπει να διεκπεραιωθεί μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια και μέσα σε συνθήκες περιορισμού λόγω πανδημίας, η μη ολοκλήρωση του κτηματολογίου και αναδασμών σε περιοχές της χώρας, τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι μικροί και πολύ μικροί κλήροι σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπως της επαρχίας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, είναι μερικά από αυτά.

 

Κύριε υπουργέ,

 

Μπροστά στον κίνδυνο απώλειας σημαντικών πόρων σε ατομικό και εθνικό επίπεδο, κρίνεται σκόπιμη  και ζητώ την αναβολή της υποχρέωσης ηλεκτρονικού συμβολαίου μίσθωσης αγροτεμαχίων.                                                                                    

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022                      Ο Ερωτών Βουλευτής

 

 

                                                                    Σάββας Ι.  Αναστασιάδης

 

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!