Αναβαθμίζονται οι παιδικές χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης

 


Ανοικτές και φιλόξενες για τα παιδιά με αναπηρίες 17 παιδικές χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης – Σε υλοποίηση εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης συνολικά 62 χώρων

Αναβαθμίζονται, ώστε πολλές από αυτές να καταστούν ανοικτές και φιλόξενες και για τα παιδιά με αναπηρίες, οι παιδικές χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να εξελιχθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για την εκ βάθρων ανακαίνιση των παιδικών χαρών, την ανανέωση του εξοπλισμού τους αλλά και για την ενσωμάτωση παιχνιδιών που είναι ασφαλή στη χρήση και από παιδιά με κινητικές δυσκολίες με βάση την αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους.

Τη σύμβαση, ύψους περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, για την ανάθεση του έργου που αφορά την αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης υπέγραψε σήμερα (01/02) το μεσημέρι ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης.

“Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γεμίσει παιδικές φωνές, οι οικογένειες να βρίσκουν χώρους ασφαλείς και κατάλληλους για παιχνίδι, να ζωντανέψουν οι γειτονιές. Για αυτό προχωράμε στη συντήρηση, ανακατασκευή και αναβάθμιση των παιδικών χαρών με σύγχρονα και απολύτως ασφαλή παιχνίδια και υλικά. Παράλληλα κάνουμε πράξη την ίση πρόσβαση για όλους με την τοποθέτηση παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρίες, ενισχύοντας και προωθώντας τη συνύπαρξη. Ποιοτικός δημόσιος χώρος για όλους -αυτός είναι ο στόχος μας'', ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Παραδίδουμε τις παιδικές χαρές σε παιδιά και γονείς πλήρως αναβαθμισμένες, με σύγχρονα, ενδιαφέροντα και ασφαλή παιχνίδια. Κυρίως όμως για πρώτη φορά δημιουργούμε χώρους όπου μπορούν να παίζουν χωρίς αποκλεισμούς όλα τα παιδιά, καθώς τοποθετούμε σε πολλές παιδικές χαρές όργανα προσβάσιμα και σε παιδιά με αναπηρίες”, εξήγησε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, θυμίζοντας ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος” στην περιοχή της Τούμπας πρόκειται να δημιουργηθεί το πρώτο “Πάρκο για Όλους”, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου. Μάλιστα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη δημιουργία του νέου πρότυπου πάρκου για όλους στην οικοπεδική έκταση των 2.163 τ.μ. μεταξύ της Λαμπράκη, της Παυσιλίπου και της Ολυμπίας.

 

Εκτεταμένο “λίφτινγκ” στις παιδικές χαρές

Ο προγραμματισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με όσα περιλαμβάνονται στη σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα, αφορά την υλοποίηση παρεμβάσεων στις 62 παιδικές χαρές που λειτουργούν στις γειτονιές της πόλης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου θα συντηρηθούν τα όργανα και τα δάπεδα σε όποιες παιδικές χαρές αυτό είναι αναγκαίο.

Είκοσι πέντε παιδικές χαρές προβλέπεται να ανακαινιστούν εκ βάθρων με την τοποθέτηση νέων οργάνων και την αντικατάσταση των δαπέδων, ώστε να καταστούν ασφαλέστερες αλλά και ελκυστικότερες για τα παιδιά. Μάλιστα σε 17 από αυτές θα τοποθετηθούν όργανα προσβάσιμα και σε παιδιά με αναπηρίες, ώστε να συνυπάρχουν δημιουργικά όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε αυτή τη φάση όργανα προσβάσιμα και σε παιδιά με αναπηρίες θα τοποθετηθούν στις παιδικές χαρές που βρίσκονται στα ακόλουθα 17 σημεία: 1. Αρχαία Αγορά, 2. Ραιδεστού, 3. Αγία Παρασκευή, 4. Γαλοπούλου, 5. Κλαυδιανού, 6. Επταπυργίου, 7. Αγίου Δημητρίου – Κατσιμίδη, 8. Αμφιπόλεως – Δημητσάνας, 9. Καλλιπόλεως – Καισαρείας, 10. Τσιαπάνου – Τσάμη, 11. Αίνου – Μαρασλή, 12. Κήπος Ρόδων, 13. Κήπος Φωκά, 14. Μαντινείας – Τομπάζη, 15. Χειμάρας, 16. Γενναδίου, 17. Μιαούλη.

Τη λίστα των συνολικά 25 παιδικών χαρών που θα αναβαθμιστούν πλήρως συμπληρώνουν αυτές που βρίσκονται στα ακόλουθα σημεία: 18. Πλατεία Ναυαρίνου, 19. Κολωνιάρη, 20. Πλατεία Περιστεριών, 21. Ανατολικής Θράκης, 22. Βοσπόρου, 23. Τσιαπάνου – Γκούρα, 24. Τυρολόης – Τυδέως, 25. Κήπος Άμμου.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!