Σάββας Αναστασιάδης: Αλλάζουμε τον ΕΦΚΑ για να είναι κοντά στον πολίτη

 


ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ:ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής

 

«Προχωράμε σε στρατηγικής σημασίας παρεμβάσεις για να έχουμε έναν ΕΦΚΑ γρήγορο, αποτελεσματικό, παραγωγικό, σύγχρονο που θα λειτουργεί υπέρ των πολιτών, αυτών  για τους οποίους χτίζουμε τις δημόσιες πολιτικές μας», τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

 

Στην ομιλία του, που έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για «τον Εκσυγχρονισμό  του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης»,  ο κ. Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του   ΕΦΚΑ, που είναι από τους πλέον προβληματικούς οργανισμούς του Δημοσίου και τόνισε: «Ένας οργανισμός που καλείται να εξυπηρετήσει 6,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους ταλανίζεται από λειτουργικές και ποιοτικές αδυναμίες,  αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό και των παθογενειών των ταμείων που απορρόφησε.  Ποιος θέλει να ακούει τα καθημερινά και απόλυτα δικαιολογημένα παράπονα των πολιτών για  τηλέφωνα   που χτυπούν χωρίς να απαντά κανείς, για καθυστερήσεις στις συντάξεις, για χρονοβόρα γραφειοκρατία στην έκδοση πιστοποιητικών;  Χιλιάδες πολίτες εγκλωβίζονται  καθημερινά σε  έναν λαβύρινθο γραφειοκρατίας που δεν αρμόζει σε καμία πολιτισμένη χώρα με κοινωνικό πρόσωπο. Αυτόν τον λαβύρινθο ήρθε η ώρα να τον γκρεμίσουμε».

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «φιλόδοξο αλλά πρώτα απ’ όλα αναγκαίο» το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αλλαγές για την αναβάθμιση του ΕΦΚΑ   προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και οδηγεί σε απλούστερες, πιο γρήγορες διαδικασίες.  «Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2019, όσον αφορά τον  μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης στο πλαίσιο και του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας μας που προχωρά με εντυπωσιακά βήματα», παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για αυτόν τον  μετασχηματισμό. Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή, πιο εύκολη. Με γρήγορη απονομή συντάξεων, αναδρομικών κι επιδομάτων, ταχεία διευθέτηση πιστοποιήσεων αναπηρίας, ασφαλιστικών ενημεροτήτων και πολλών ακόμη πιστοποιητικών. Έχουμε μπροστά μας ένα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στρατηγικής σημασίας παρεμβάσεις που  στοχεύουν στην αποδοτικότερη λειτουργία του ΕΦΚΑ, τη στελέχωσή του και την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του. Στο πεδίο της καθημερινής συναλλαγής του πολίτη με το Δημόσιο, ένα πεδίο που ήταν η ιστορική μας αδυναμία, αρχίζουμε να κερδίζουμε έδαφος. Προλαβαίνουμε να ανεβάσουμε περισσότερο τον πήχη με όλο και πιο ουσιαστικά μέτρα και να θέσουμε τις βάσεις για την ανάδυση ενός πραγματικού πλαισίου εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το Κράτος.  Και αυτό έχει τεράστια αξία».

ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ρυθμιστεί με δίκαιο τρόπο το ζήτημα των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερήλικων ομογενών. «Με πρωτοβουλία και δέσμευσή του ο πρωθυπουργός δίνει λύση   και ο υπουργός Εργασίας δημόσια τοποθετήθηκε ότι θα φέρει ρύθμιση για τη διευθέτηση του τεράστιου αυτού προβλήματος. Η ρύθμιση είναι στο ελεγκτικό και θα  κατατεθεί», επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ. Εξήγησε ότι με το νόμο 43/87 για να πάρει πλήρη σύνταξη ένας ομογενής από τη Βόρεια Ήπειρο και την πρώην Σοβιετική Ένωση θα πρέπει να έχει μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα από το 1990. «Είναι νόμος από το 2016. Αντιλαμβάνεστε ότι η αριθμητική δεν βγαίνει. Γι αυτό και κανείς δεν έπαιρνε πλήρη σύνταξη, ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποκλειστεί. Η τροπολογία θα μειώνει τον χρόνο στα  30 χρόνια. Όμως η νόμιμη διαμονή σε μαζικό επίπεδο ξεκίνησε από το 2000 με το νόμο 2790. Πιστεύω ότι πρέπει να το ξαναδούμε  το θέμα και ο χρόνος να μειωθεί στα 20 χρόνια για να είμαστε δικαιότεροι και να έχουν τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

https://www.youtube.com/watch?v=jFV0YgXjA-w&t=50s

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!