Δ. Αυγέρη: Ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης και ενίσχυσης με προσωπικότου υποστελεχωμένου Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά


 «Ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης και ενίσχυσης με προσωπικότου υποστελεχωμένου Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά»

 
 
Ερώτηση 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία
 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης,
Δώρας Αυγέρη και Σωκράτη Φάμελλου.
 

 

Στη σχετική ερώτησή τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν τα σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις του κλιμακίου, που εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τους πυροσβέστες, αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από τις ελλείψεις σε προσωπικό. Επιπλέον, καταγράφουν το πανθομολογούμενο στην τοπική κοινωνία γεγονός πως από το 1998- όταν και ιδρύθηκαν πυροσβεστικά κλιμάκια σε κάθε έδρα δήμου- τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά στο κλιμάκιο, παρά τις αυξημένες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του δήμου Λαγκαδά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το οργανόγραμμα του πυροσβεστικού κλιμακίου παραμένει ως έχει επί δεκαετίες, ενώ το κλιμάκιο σήμερα καλείται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε μια τεράστια έκταση, τη δασική περιοχή που επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή (από Δερβένι μέχρι τα όρια με το νομό Σερρών και μέχρι τη Χαλκιδική), αλλά και τα δύο μεγάλα εθνικά δίκτυα, την Εθνική Οδό Σερρών και την Εγνατία Οδό.
Οι υπηρεσίες και οι χώροι στρατωνισμού του κλιμακίου συνωστίζονται σε ένα κτίριο (που περισσότερο θυμίζει παράπηγμα) μόλις 100 τετραγωνικών μέτρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια,  την υγεία, την ποιότητα των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του έμψυχου δυναμικού. 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Προστασία του Πολίτη να λάβει μέτρα για την άμεση μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά σε κατάλληλο και ασφαλή χώρο (τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και τα πυροσβεστικά οχήματα και εφόδια),  εντός του δήμου, την ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την αναβάθμισή του σε Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
 

Αθηνα, 1 Φεβρουαρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 
ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά, καθώς και αναβάθμισής του σε Πυροσβεστική Υπηρεσία 

 Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (ΠΚ) Λαγκαδά ιδρύθηκε με τον νόμο 2612/1998 βάσει του οποίου  ιδρύθηκαν  πυροσβεστικά κλιμάκια σε κάθε έδρα δήμου. Η οργανική δύναμη της υπηρεσίας αυτής είναι - σύμφωνα με τις προβλέψεις του 1998-  12 πυροσβέστες. Σήμερα υπηρετούν στο κλιμάκιο 34 πυροσβέστες, οι οποίοι  μάλιστα κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να φθάσουν και τους 40.   Οι υπηρεσίες και οι χώροι στρατωνισμού συνωστίζονται σε ένα κτίριο (που περισσότερο θυμίζει παράπηγμα)   μόλις 100 τμ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια,  την υγεία, την ποιότητα των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του έμψυχου δυναμικού. 
Συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ιδιοκτησίας του δήμου Λαγκαδά) αποτελούνται από δύο χώρους: ένα «κτίριο» 100 τ.μ., όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες, τα γραφεία, η κουζίνα, τα αποδυτήρια, η τουαλέτα και το δωμάτιο στρατωνισμού των πυροσβεστών, κι έναν υπόστεγο- ανοιχτό χώρο 100 τ.μ. για την στάθμευση τριών (εκ των επτά) υπηρεσιακών οχημάτων. Το υπόστεγο- η σκεπή του οποίου μάλιστα είναι από αμίαντο- είναι ετοιμόρροπο. Εφόδια, οχήματα και πολλοί περισσότερο οι άνθρωποι, τελούν υπό τον διαρκή κίνδυνο κατάρρευσης, ειδικά σε περίπτωση σεισμού.
Επιπλέον, ακόμη και αυτό το επισφαλές υπόστεγο δεν αρκεί για την στάθμευση όλων των υπηρεσιακών οχημάτων, τα περισσότερα  εκ των οποίων σταθμεύουν  στον προαύλιο χώρο. Ακόμη όμως και στην αυλή με δυσκολία χωρούν τα ογκώδη πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία (χειμώνα-καλοκαίρι) είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο φθορών και ζημιών.
Στα προφανή, σοβαρά, κτιριακά προβλήματα προστίθενται και τα λειτουργικά που προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό. Αξίζει να τονισθεί ότι το οργανόγραμμα του κλιμακίου κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζει τις σημερινές ανάγκες της περιοχής του δήμου Λαγκαδά, καθώς παραμένει το ίδιο από το 1998! Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη ότι η  δασική περιοχή που εποπτεύει και ενεργεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λαγκαδά είναι τεράστια (καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, από Δερβένι μέχρι τα όρια με το νομό Σερρών και μέχρι τη Χαλκιδική). Σημειωτέον ότι καλύπτει τα δύο μεγάλα εθνικά δίκτυα (Εθνική Οδός Σερρών και Εγνατία Οδός, όπου συχνά καλείται σε περιστατικά απεγκλωβισμού οδηγών από τροχαία ατυχήματα ή λόγω φυσικών καταστροφών) και τον αστικό ιστό του Λαγκαδά και άλλων 47 χωριών, με λογική συνέπεια να μην επαρκούν οι υφιστάμενες δυνάμεις.
Επειδή, για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λαγκαδά το κτιριακό πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας του προσωπικού είναι τραγικές και επικίνδυνες για την ασφάλειά του.
Επειδή, είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση και στελέχωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά με ανθρώπινο δυναμικό που να καλύπτει επαρκώς όλες τις πραγματικές σημερινές ανάγκες του δήμου Λαγκαδά.
Επειδή, είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση μεταφορά της υπάρχουσας υπηρεσίας σε άλλο κατάλληλο και σύγχρονο κτίριο στην έδρα του δήμου Λαγκαδά.
Επειδή, αποτελεί ύψιστη ανάγκη η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος  Υπουργός

  1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λαγκαδά σε κατάλληλο χώρο (τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και τα πυροσβεστικά οχήματα και εφόδια),  εντός του δήμου;
  2. Τί μέτρα προτίθεται να λάβει  για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναπροσαρμογή του υπάρχοντος οργανογράμματος με βάση τις πραγματικές ανάγκες του δήμου Λαγκαδά;

 

Οι  ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα), Φάμελλος Σωκράτης, Σπίρτζης Χρήστος, Καφαντάρη Χαρά, Δρίτσας Θεόδωρος, Ζουράρις Κωνσταντίνος, Μάλαμα Κυριακή, Μωραΐτης, Αθανάσιος (Θάνος), Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα), Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα), Ραγκούσης  Ιωάννης, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!