Χαμόγελο του Παιδιού: «Μίλα τώρα» ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό

 



 

«Μίλα τώρα» ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό

 

§  6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό ως παιδιά και έφηβοι

 

§  Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν

 

§  Το τελευταίο τετράμηνο 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε κατά μέσο όρο 2 περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού την ημέρα

 

§  Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, διαχειρίζεται 1 κλήση την ημέρα για ψυχολογική υποστήριξη λόγω εκφοβισμού

 

§  Το φαινόμενο της σχολικής βίας είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και θέμα δημόσια υγείας

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 

§  Ως ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο «Εθνικό Κέντρο ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό» χάρη στις δράσεις και υπηρεσίες του πανελλαδικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο πλαίσιο σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας

§  Έχοντας την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στο οποίο συμμετέχουν 21 φορείς από 14 κράτη μέλη της Ε.Ε.

 

και το «YouSmile», το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών του Οργανισμού, με την υποστήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network)

 

ανακοίνωσε την έναρξη ετήσιας πανελλαδικής εκστρατείας με τίτλο «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού / Bullying.

 

Η έναρξη της πανελλαδικής εκστρατείας ανακοινώθηκε 9 Μαρτίου 2022 στη Διαδικτυακή Εκδήλωση, που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τίτλο «Μίλα τώρα», με αφορμή την 6η Μαρτίου αναγνωρισμένη στη χώρα μας ως Σχολική ημέρα ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

 

Το φαινόμενο λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, όπως έχει καταγραφεί και στα επίσημα στατιστικά του Οργανισμού. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το τελευταίο τετράμηνο 2021, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει διαχειριστεί κατά μέσο όρο 2 περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ανά σχολική μέρα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού ανταποκρίθηκε και πραγματοποίησε 91 παρεμβάσεις πρόληψης της βίας (bullying – cyberbullying) σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά.

 

Ωστόσο, η ανησυχία για την έκταση αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου ενισχύεται και από τα στοιχεία έρευνας, που αφιλοκερδώς διενήργησε η εταιρεία Focus Bari, για «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Βάσει της οποίας:

 

§  6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους

§  Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν

§  Μόνο 2 στους 5 μεταξύ όσων δέχθηκαν εκφοβισμό σε παιδική ηλικία ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τους γονείς να αποτελούν την 1η  τους επιλογή (ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τη 2η επιλογή (με ποσοστό μόλις 6%)

§  Το σχολείο φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος χώρος εμφάνισης συμπεριφορών εκφοβισμού

§  Το 70% θεωρεί ότι τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά εκφοβισμού

 

Καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του «YouSmile», του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Δικτύου του Οργανισμού, που παράλληλα μας άλλες ενέργειες, σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα συγκλονιστικό spot όπου αφηγούνται 4 Πραγματικές ιστορίες παιδιών που δέχονται Bullying και έχει διαχειριστεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού»  / Link video https://youtu.be/BhLISJBdGw4

 

Στην Εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο Ψυχολόγος του Οργανισμού κ. Στέφανος Αλεβίζος, μαθήτριες μέλη του YouSmile, η Συντονίστρια του Δικτύου, κα. Τζωρτζίνα Τσάγκα.

 

Με την πολύτιμη συμμετοχή τους την εκδήλωση τίμησαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μακρή, η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, Γεν. Γραμματέας της  Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Υποδιευθύντρια και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κα Ντόρα Πάλλη καθώς και η κα. Ξένια Κούρτογλου, Founder & Managing partner της Focus Bari.

 

Τον συντονισμό της Εκδήλωσης ανέλαβε η δημοσιογράφος, κα Ανθή Βούλγαρη, την οποία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά.

 

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε την Εκστρατεία και τις Δράσεις που θα υλοποιηθούν και δήλωσε: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκινάει μία τεράστια προσπάθεια θέλοντας να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις που έχουν αυτή τη στιγμή τα προβλήματα μέσα στη σχολική κοινότητα, αλλά και αυτά εκτός σχολείου που επεκτείνονται μέσα στις γειτονιές. Στόχος μας είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση όλων, και κυριότερα η συνειδητοποίηση της έκτασης και των φρικτών επιπτώσεων του σχολικού εκφοβισμού. Τα στοιχεία που έχουμε από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 είναι συντριπτικά, όχι μόνο ως προς τους αριθμούς, αλλά και ως προς την ένταση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών. Στην επικοινωνία μας με τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει ότι η ένταση της βίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρχουν παιδιά που έχουν φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Στόχος αυτής της πανελλαδικής εκστρατείας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στη σχολική κοινότητα να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα με θωράκιση και γνώση. Να κατανοήσουμε τους λόγους που το παιδί ασκεί βία, να υποστηρίξουμε το παιδί που δέχεται βία, να προτρέψουμε τον παρατηρητή να μιλήσει, και να καθοδηγήσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει, προτείνοντάς τους λύσεις και σταματώντας τη φρίκη του bullying που οδηγεί τα παιδιά μας σε ακραίες καταστάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε σας θέλουμε όλους συνειδητά κοντά μας.»

 

Ο Ψυχολόγος του Οργανισμού κ. Στέφανος Αλεβίζος τόνισε: «Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι ό,τι κι αν έχουν κάνει, όπως κι αν είναι η εξωτερική τους εμφάνιση κανένα παιδί δεν έχει δικαίωμα να τα βρίσει, να τα χτυπήσει, να τα αγγίξει με τρόπο μυστικό. Εάν αυτό συμβεί, τότε το πιο ουσιαστικό μας μήνυμα προς αυτά είναι “Μίλα Τώρα”. Αυτή τη στιγμή έχουν όλα τα εργαλεία για να επικοινωνήσουν με κάποιον ειδικό και να βρουν λύση στο πρόβλημά τους, καλώντας στη Γραμμή SOS 1056, στέλνοντας μήνυμα στο Chat 1056, ή μιλώντας στους γονείς και εκπαιδευτικούς τους.»

 

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το «YouSmile» για τη σημερινή εκδήλωση και κυρίως για το εξαιρετικό έργο που επιτελούν. H Εκστρατεία “Μίλα Τώρα” και οι πρωτοβουλίες που δρομολογούν, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών και την πρόληψη και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού φαινομένου, είναι πάρα πολύ σημαντικές.  Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο του «Χαμόγελου!»

 

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ζέττα Μακρή τόνισε: «Είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε έφηβη και έφηβο που χρειάζεται βοήθεια και συμβουλές. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο μας και δημιουργούμε την προοπτική ενός καλύτερου, δικαιότερου και ασφαλέστερου κόσμου χωρίς να καθυστερούμε ούτε λεπτό τις συντονισμένες ενέργειές μας.»

 

Εκπροσωπώντας την Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η κα. Ντόρα Πάλλη, δήλωσε: «Ο εκφοβισμός αποτελεί μέγιστη παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Γι’ αυτό πρωτοβουλίες όπως αυτή του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται. To “Χαμόγελο” θα έχει όλους τους Έλληνες αθλητές και Ολυμπιονίκες συμπαραστάτες και συμμέτοχους στις Δράσεις της Εκστρατείας “Μίλα Τώρα”».

 

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις μαθήτριες, μέλη του YouSmile, να παρουσιάζουν τις Προτάσεις και Θέσεις της Ομάδας Δικαιωμάτων των Παιδιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Bullying στα σχολεία. Τα παιδιά προτείνουν:

§  Βιωματικές συναντήσεις ειδικών με καθηγητές και γονείς

§  Ομάδα παιδιών διαμεσολάβησης και ευαισθητοποίησης σε κάθε σχολείο

§  Πανελλήνια μαθητικά συνέδρια ενάντια στο Bullying

§  Παρουσία εξειδικευμένου ψυχολόγου σε κάθε σχολείο

§  Προστασία ανωνυμίας μαθητών κατά την επίσκεψή τους στους Ψυχολόγους

§  Online πλατφόρμα παραπόνων/καταγγελιών

§  Υποχρεωτικές ημερίδες σε κάθε σχολείο

§  Πιστοποίηση υλικών επικοινωνίας και «υποχρεωτική» προβολή τους

§  Εκπαίδευση και επιμόρφωση καθηγητών

§  Εξειδικευμένο δίκτυο εκπαιδευτικών πρόληψης και αντιμετώπισης θεμάτων εκφοβισμού

Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και οι δράσεις και δημιουργίες  17.400 μαθητών και μαθητριών από 505 σχολεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο της σχολικής δράσης «Μίλα Τώρα», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για 11η χρονιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το «YouSmile». 

§  

Περισσότερες πληροφορίες για την Εκστρατεία «Μίλα Τώρα»: www.milatora.gr

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε την Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari: https://docs.google.com/presentation/d/1_0jkx37DgyqKUATynhQBSF3J6islLHbk/edit?usp=sharing&ouid=112610539347455790054&rtpof=true&sd=true

 

Παρακολουθήστε ολόκληρη την Εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://youtu.be/MYX2cFN_dPI

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!