Υψώνουμε «ανάχωμα» κατά της ακρίβειας, του Σάββα Αναστασιάδη

 


Υψώνουμε «ανάχωμα» κατά της  ακρίβειας, του Σάββα Αναστασιάδη

 

Το τελευταίο διάστημα η παγκόσμια κοινότητα μπήκε στη δίνη μίας νέας κατάστασης εύθραυστων ισορροπιών με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές αναστατώσεις που προκλήθηκαν από αυτόν. Η ενεργειακή κρίση πλήττει με σφοδρότητα όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που ήρθαν αντιμέτωπες με ένα γενικευμένο κύμα ανόδου των τιμών, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι ανακοινώσεις των εθνικών στατιστικών αρχών.

Σε συνδυασμό με την παγκόσμια υγειονομική κρίση, που ύστερα από δύο χρόνια δεν έχει ακόμη υποχωρήσει πλήρως, διαπιστώνεται πλέον καθημερινά σοβαρή διαταραχή στη λειτουργία των οικονομιών  με βαριές συνέπειες που δυστυχώς αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια και σε βασικά προϊόντα της καθημερινότητας και η ενίσχυση του πληθωριστικού κύματος ήρθαν να «ροκανίσουν» τα ήδη συμπιεσμένα εισοδήματα και κέρδη.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει επιλέξει να στέλνει το μήνυμα της ασφάλειας: στέκεται δίπλα στους πολίτες, αφουγκράζεται τα κοινωνικά αιτήματα και παρεμβαίνει όπου και για όσο χρειάζεται.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που έλαβε μέτρα για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στο ενεργειακό κόστος. Μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων στο πεδίο της οικονομίας και την πιεστική ανάγκη για περαιτέρω στήριξη κυρίως των ασθενέστερων εισοδηματικά στρωμάτων ήδη από το καλοκαίρι του 2021 προχωρήσαμε σε μία σειρά από μέτρα - «αναχώματα» για την ανάσχεση της ακρίβειας. Τα μέτρα αυτά συνεχίζονται με συνέπεια και συστηματικότητα όλο αυτό το διάστημα, με βάση φυσικά και τις υφιστάμενες δημοσιονομικές μας δυνατότητες.

Η χορήγηση επιδομάτων στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η οριζόντια στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο υψηλό ενεργειακό κόστος, καθώς και η μείωση φόρων συμπεριλαμβάνονται στο «πακέτο» στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί το ερχόμενο διάστημα έρχεται να προστεθεί στα γενναία κυβερνητικά μέτρα.

Επιπλέον, πέραν αυτών των γενικών μέτρων στήριξης των πολιτών, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου που έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα από τις ανατιμήσεις, με τη μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα,  την απορρόφηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει  μεγάλη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων που έχουν πλήξει τη χώρα μας την τελευταία διετία ως συνέπεια εξωγενών παραγόντων. Το ίδιο θα κάνουμε και στην τρέχουσα συγκυρία, μπροστά στη νέα κρίση που ανησυχεί όχι μόνο τη χώρα μας αλλά την παγκόσμια κοινότητα. Και θα το κάνουμε έμπρακτα και με αποφασιστικότητα.  Η  κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία για όσο χρειαστεί προκειμένου να προχωρήσουμε στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Προχωρώντας με αισιοδοξία, πνεύμα ενότητας και σύνεση και πρωτίστως με την ευχή όλων να αποκατασταθεί η ειρήνη, είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από την πρωτόγνωρη κρίση όχι μόνο θα δείξουμε ανθεκτικότητα αλλά θα καταφέρουμε να βγούμε πιο ισχυροί.

*Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!