Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Την παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 θα ανοίξουν οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι

 


Την παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

θα ανοίξουν οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι

 

Με αφορμή την επέτειο μνήμης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η παρέλαση της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου,  θα έχει Μικρασιάτικο χρώμα και ρυθμό, στην οποία τιμής ένεκεν θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και άγημα μαθητών της Περιφερειακής Γεωργικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Εκπαίδευσης και Kατάρτισης Αμμοχώστου – Αυγόρου Κύπρου, οι οποίοι βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ΚΑ1 επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνεργαζόμενοι με το Εργαστηριακό Κέντρο Ευόσμου.

 

Με πρόταση του Δημάρχου, του δεύτερου μεγαλύτερου και προσφυγικού Δήμου της Βορείου Ελλάδος κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού,  την Παρέλαση της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821, θα ανοίξουν οι δύο Σύλλογοι Μικρασιατών του Δήμου μας,

 ως φόρος απόδοσης τιμής και μνήμης στους πρωτοκατοικήσαντες το 1922 διωγμένους πρόσφυγες προγόνους μας, από την γενέθλια γη τους, της Μικράς Ασίας, της Σμύρνης, του Κουκλουτζά. του Παπά Σκάλα, του Κορδελιού κ.α

 

Εθιμοτυπικά – ανήμερα της 25ης Μαρτίου -η Εθνική Επέτειος και η Θρησκευτική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα εορτασθεί με δοξολογίες, επιμνημόσυνες δεήσεις, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων, τόσο στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Βαρνάβα, – γόνου Μικρασιατικής καταγωγής- όσο και στις υπόλοιπες ενορίες του Δήμου μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Παρέλασης που οργανώνει με μεγάλη επιμέλεια κάθε χρόνο η Αντιδημαρχία Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης ,

φέτος θα ηγηθούν

-ο Σύλλογος Σμυρναίων-Μικρασιατών «Η Αγία Φωτεινή» με έδρα στην Κοινότητα Ελευθερίου ( πρώην Χαρμάνκοι) Νέου Κορδελιού , με 22 πινακίδες τοπωνυμίων της Μικράς Ασίας προς μνήμη -γνώση και ανάμνηση των αλησμόνητων πατρίδων μας, τις οποίες θα κρατούν ενδεδυμένα μέλη του, με τοπικές χαρακτηριστικές φορεσιές. Μετά το πέρας της παρελάσεως ο Σύλλογος θα παρουσιάσει επί της οδού Α. Παπανδρέου, σειρά επετειακών διαδραστικών Σμυρναίϊκων και Μικρασιατικών εθίμων με ζωντανή Μουσική, με Άμαξα και άλογα, με Αναπαράσταση της προκυμαίας της Σμύρνης, Αναπαράσταση Σμυρναίϊκου σπιτιού, Αναπαράσταση καφενείου στην προκυμαία του Κορδελιού, με Σμυρναίικα κεράσματα, Μικρασιατικά εδέσματα κ.α ,  και

- ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου με έδρα στην Κοινότητα Ευόσμου ( πρώην Κουκλουτζάς που σημαίνει εύοσμον άνθος) με το Λάβαρο του Συλλόγου και την Σημαία της Εθνικής Επετείου.

Η Ενιαία Παρέλαση

θα ξεκινήσει στις 12.00 από την συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Νυμφαίου. Με κατεύθυνση προς την Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού θα διασχίσει την οδό Μ. Αλεξάνδρου και συνεχίζοντας επί της οδού Φιλ. Φλώρου θα καταλήξει στην οδό A. Παπανδρέου.

Η θέση των επισήμων έχει ορισθεί  στη συμβολή των οδών  Μουσών και Μ. Αλεξάνδρου, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου θα τοποθετηθεί ακριβώς απέναντι στο ίδιο σημείο.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 25Ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

Ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός

και το Δημοτικό Συμβούλιο,

σας προσκαλούν

στις εκδηλώσεις της Εθνικής και Θρησκευτικής Εορτής της 25ης Μαρτίου

 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ 25/03/2022

 

Ώρα 09:45 π.μ.: Έπαρση της σημαίας στο Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου και στο Δημαρχείο.

Ώρα 10:00 π.μ.: Προσέλευση στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου.

Ώρα 10:30 π.μ. : Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου.

Ώρα 11:15 π.μ.: Ηρώο πλατείας Δημαρχείου

Επιμνημόσυνη Δέηση.

·         Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Κωνσταντίνο Στεφανίδη Θεολόγο του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου.

·         Κατάθεση Στεφάνων.

Ώρα 12:00 μ.μ.: Παρέλαση Σημαιών και  μαθητών των Σχολείων, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Ευόσμου, Τοπικών Φορέων, Πολιτιστικών, Αθλητικών Συλλόγων κ.α

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ- ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 25/03/2022

Ώρα 10:00 π.μ. : Δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

·         Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από την κ. Ιφιγένεια Σαχανά Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου- Κορδελιού.

Ώρα 10: 30 π.μ. Άγαλμα Παύλου Μελά, πλατεία Σκρά.

·         Επιμνημόσυνη Δέηση.

·         Κατάθεση Στεφάνων.

Ώρα 12:00 μ.μ.: Παρέλαση σημαιών και τμημάτων μαθητών των Σχολείων, Προσκόπων, Φορέων και Συλλόγων.

Η παρέλαση θα διεξαχθεί

σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Μέτρα προστασίας του Υπουργείου Υγείας για τις παρελάσεις

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Συγκεκριμένα  τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.

Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!