Πράσινοι: Όχι στα πυρηνικά, “ειρηνικά” - πολεμικά! Όχι σε “ελληνικό” πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε

 



Πράσινοι: Όχι στα πυρηνικά, “ειρηνικά” - πολεμικά! 

Όχι σε “ελληνικό” πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε


Δεν υπάρχει ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, τονίζουν οι Πράσινοι. Και η Ρωσία, που έχει κατασκευάσει τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίζει ρωσική ρουλέτα, καταλαμβάνοντάς τα ή στήνοντας μάχες ανάμεσά τους. Ο πόλεμος θα πρέπει να σταματήσει άμεσα, γιατί ο κίνδυνος να ζήσουμε ένα νέο Τσερνομπίλ είναι μεγάλος.


Ευθύνες έχει και η ελληνική κυβέρνηση, που όχι μόνο στέλνει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία αλλά στηρίζει και την πυρηνική ενέργεια και έχει συμφωνήσει κρυφά με τη βουλγαρική κυβέρνηση να αγοράζει ενέργεια από νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε με 20ετή σύμβαση, ώστε να κάνει οικονομικά βιώσιμη την κατασκευή και λειτουργία του!!! Η εξυπηρέτηση του πυρηνικού λόμπι με τα χρήματά μας είναι απαράδεκτη.

Μπορεί οι αρχές να μας καθησυχάζουν ότι δεν προκλήθηκε διαρροή ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, αλλά ο ρωσικός βομβαρδισμός και η πυρκαγιά που προκλήθηκε ίσως να είναι το τελευταίο ριψοκίνδυνο επεισόδιο πριν το μεγάλο ατύχημα.

Από την πρώτη στιγμή οι Πράσινοι έχουμε στιγματίσει την κατάληψη του πυρηνικού συγκροτήματος στο Τσερνομπίλ και ήδη έχει αναφερθεί πλήγμα σε περιοχή πυρηνικών αποβλήτων.

Λέμε δεκαετίες τώρα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη, τόσο στην πολεμική όσο και στην "ειρηνική" μορφή της. Πρέπει να βγούμε άμεσα και από ΟΛΑ τα ορυκτά καύσιμα, και από την πυρηνική ενέργεια. Δεν έχει καμία λογική να προωθούνται νέα πυρηνικά εργοστάσια για να προστατέψουμε το κλίμα και την ίδια στιγμή να κινδυνεύουμε από ...πυρηνική καταστροφή. Τα πυρηνικά δεν είναι "πράσινα", δεν είναι μέρος της λύσης, είναι μέρος του προβλήματος και αποτελούν πάντα ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να συντάσσεται με το λόμπι που προωθεί το αέριο και τα πυρηνικά ως δήθεν "πράσινη" επένδυση για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάρρευση. Αν κάποιος είχε αμφιβολία -ακόμα και μετά από τα πυρηνικά ατυχήματα στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα- για το πόσο επικίνδυνη είναι η ύπαρξη πυρηνικών εργοστασίων, δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία πόσο επικίνδυνη είναι η παρουσία πυρηνικών εργοστασίων και ότι με αυτά διευκολύνεται η κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων είναι απαράδεκτη. Η κυβέρνηση όμως του Κυρ. Μητσοτάκη έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Στα κρυφά προωθεί δέσμευση της χώρας για πολλά χρόνια στην πυρηνική ενέργεια, ενώ στα φανερά προωθεί τα συμφέροντα των λόμπι αερίου. Αλλά και η αντιπολίτευση παραμένει σιωπηλή σε στρατηγικές επιλογές που μας δεσμεύουν για πολλές δεκαετίες, την ίδια στιγμή που επιλέγει να κάνει πολύ θόρυβο για λιγότερο σημαντικά θέματα.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!