«Αθέατες Ψυχές» - Έκθεση - αφιέρωμα στις γυναίκες πρόσφυγες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


 

«Αθέατες Ψυχές»

Έκθεση  - αφιέρωμα στις γυναίκες πρόσφυγες

για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ 02|03 έως 10|03|2022

Από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 μέχρι τις σημερινές προσφυγικές ροές, ο συντριπτικός όγκος των ξεριζωμένων ανθρώπων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι γυναίκες πρόσφυγες βίωσαν και βιώνουν μια σειρά γεγονότων αναπάντεχων, τραγικών και συχνά τραυματικών.


Η φετινή έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με τίτλο «Αθέατες Ψυχές» είναι αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους,  να υποστούν κακουχίες, να εκτεθούν σε κινδύνους, εκμετάλλευση, βία και διακρίσεις. Στις γυναίκες αυτές, που τελικά κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημά τους, να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και να μας δίνουν έμπνευση και δύναμη κάθε μέρα.

Με την συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και την παραχώρηση του αρχειακού της υλικού, η Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, τις γυναίκες πρόσφυγες από κάθε γωνιά της γης. Στην έκθεση παρουσιάζονται  εικόνες του χθες που δυστυχώς…ζούμε και σήμερα.


“...Με την αξιοποίηση σκηνογραφικών μέσων διαμορφώθηκε ο εκθεσιακός χώρος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, το ιδανικό σκηνικό, που θα διεγείρει τις αισθήσεις των επισκεπτών και θα τους κάνει συμμέτοχους του ανθρώπινου δράματος. Καθώς το αφήγημα εκτυλίσσεται, εικόνες, λέξεις, αισθήματα μπλέκονται σε ένα χωροχρονικό κουβάρι, που διαπερνά και ανατρέπει τα σύνορα και τον χρόνο, εγείροντας προβληματισμούς για τη συλλογική ευθύνη, την ευθύνη του εγώ και του εμείς”, δηλώνει για τον σχεδιασμό της έκθεσης η Μουσειολόγος της Πινακοθήκης Θάλεια-Μαρία Αλεξάκη.

 


Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca) 02|03 έως 10|03|2022

Βας. Όλγας 182 και Θεμ. Σοφούλη

 

Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 – 18.00 , Σάββατο  11.00 – 18.00, Κυριακή 11:00 – 16:00

 

Τηλ. 2313 318538, 2310 427555 | e-mail pinakothiki@thessaloniki.gr

fb  | Δημοτική Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

instagram| https://www.instagram.com/municipal_art_gallery_thess


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!