Σάββας Αναστασιάδης: Eίμαστε δίπλα στους Έλληνες της Μαριούπολης

 


ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ

 

Στη συστηματική προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων της Μαριούπολης αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής Σάββας Αναστασιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero 107.4 FM και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαγόρα. «Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιχειρεί να ηγηθεί αποστολής σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς ώστε να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος και να απεγκλωβιστούν οι συμπατριώτες μας που επιθυμούν να φύγουν από τη Μαριούπολη, η οποία ζει ένα τεράστιο δράμα», τόνισε.

Όπως εξήγησε οκ. Αναστασιάδης, στην περιοχή της Μαριούπολης ζει το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνισμού της Ουκρανίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. «Υπάρχουν 25 ελληνικά χωριά όπου ζουν περισσότεροι από   120.000 Έλληνες. Τα προηγούμενα χρόνια επισκέφτηκα την περιοχή δύο φορές και συνομιλήσαμε πολλούς συμπατριώτες μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, αλλά αυτόχθονες, καθώς ζουν στην περιοχή εδώ και 20 αιώνες. Το σημαντικό είναι ότι τόσες γενεές διατήρησαν την ελληνική γλώσσα και την εθνική τους συνείδηση. Μέχρι και τα μέσα Μαρτίου μάλιστα οι περισσότεροι Έλληνες της Μαριούπολης δεν ήθελαν να φύγουν από τον τόπο τους. Μετά τα τραγικά γεγονότα όμως των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ξεκίνησε ο ανελέητος βομβαρδισμός και η καταστροφή της περιοχής, πολλοί έφυγαν και προσπαθούν να φύγουν, ενώ πλέον ζουν  με το φόβο του λιμού και του κινδύνου για αρρώστιες».

Σε ερώτηση για τις εκτιμήσεις του σε σχέση με την έκβαση του πολέμου, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στη σημασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.«Μπορεί οι συζητήσεις να μην είχαν αποτέλεσμα ως τώρα αλλά όταν δεν κόβεται η γέφυρα και υπάρχει επικοινωνία υπάρχει και η ελπίδα ότι το κακό θα σταματήσει. Πιστεύω ότι η κατάσταση με τον ρυθμό που έχει πάρει θα αναγκάσει και τις δύο πλευρές  να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων για να βρεθεί λύση», επισήμανε.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vEY67elJc-Y&t=393s

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!