Ξεκινά στις 12 Απριλίου το 12ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

 


Πρωτοποριακές εφαρμογές για κινητά και συσκευές για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής!

 

Με εφαρμογές για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, για τα κινητά, για τη ζωή στις πόλεις, με 3Dπροϊόντα και με συνολικά 117 καινοτόμες εργασίες επανέρχεται υβριδικά (ζωντανά και διαδικτυακά), το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής για 14η χρονιά φέτος, στις εγκαταστάσεις του ΝΟΗΣΙΣ.

Το Μαθητικό Συνέδριο διεξάγεται με την ευθύνη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, του Ιδρύματος ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας και τωνσυντονιστών  Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου Πληροφορικής, από τις 12 έως και τις 15 Απριλίου.

Περισσότεροι από 1100 μαθητές –εισηγητές από 85 σχολικές μονάδες κάθε είδους και βαθμίδας, κυρίως της Κεντρικής Μακεδονίας και με την καθοδήγηση περισσότερων από 200 εκπαιδευτικών θα παρουσιάσουν καινοτόμες εργασίες με αντικείμενο τον προγραμματισμό εφαρμογών, την ρομποτική, τις έξυπνες συσκευές, τις εφαρμογές για κινητάκαι τα ερευνητικά projects.

Βραβείο Μαθητικής Καινοτομίας «Ιωάννης Παπαευσταθίου»

Η φετινή είναι μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς για πρώτη φορά  θεσμοθετείται το Βραβείο Μαθητικής Καινοτομίας «Ιωάννης Παπαευσταθίου», το οποίο θα απονέμεται από το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ στους μαθητές που διακρίθηκαν με τα καινοτόμα έργα τους την περασμένη χρονιά.

 

Με έμφαση στη Δημόσια Υγεία

-Η πανδημία του κορωνοϊού, έστρεψε το ενδιαφέρον των μαθητών σε καινοτομίες που έχουν άμεση σχέση με την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

-Μαθητέςτου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουνένα αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας τουαέρα για τις σχολικές αίθουσες. Το έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε στην περσινή διοργάνωση, βελτιώθηκε, υποστηρίχθηκε οικονομικά από το ΝΟΗΣΙΣ και εφαρμόστηκε  στο σχολείο.Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από τη λειτουργία του θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο.  

-Στοχευμένες λύσεις για την αντιμετώπιση τηςπανδημίας  προτείνουν οι  μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Νέας Φιλαδέλφειας και Πενταλόφου. Ο CovidAssistantκαι ο CovidSterilizerφιλοδοξούν να βοηθήσουν τη μαθητική κοινότητα τουσχολείουστο θέμα της απολύμανσης, προστασίας, και ενημέρωσης από τον κορωνοϊό.

-Σύστημα παρακολούθησης συγκεκριμένων τροφίμων για την ανίχνευση πιθανών αλλοιώσεων παρουσιάζουν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς. Ο εντοπισμός πιθανών αλλοιώσεων γίνεται με τη χρήση αισθητήρων.

Έξυπνες πόλεις, εύκολη ζωή

-Κατασκευές για ασφαλή χειρωνακτική διακίνηση φορτίων με ηχητική προειδοποίηση για αποφυγή ατυχημάτων και τραυματισμών, παρουσιάζουν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου και του 7ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου του Αριστοτελείου Κολλεγίου…καθαρίζουν με την ‘έξυπνη’ ρομποτική σκούπα που κατασκεύασαν.

-Η ασφάλεια και η ευκολία στην καθημερινότητα είναι τα ζητούμενα για τους μαθητές που καινοτομούν. Μαθητές από το 5ο& 1ο ΓΕΛ Σερρών και το 1ο ΕΠΑΛ Καβάλας σε συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο ΕΕΕΕΚ Σερρών δημιούργησαν ένα «έξυπνο» σύστημα επιτήρησης θερμοκρασίας και υγρασίας περιβάλλοντος και εδάφους. Η καινοτομία βρίσκει εφαρμογή στις καλλιέργειες και η κατασκευή της αναδεικνύει το συνεργατικό πνεύμα της μαθητικής κοινότητας.  

-Μαθητές από το PinewoodSchool κατασκεύασαν ένα αυτόματο σύστημα στάθμευσης αυτοκινήτων που  μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ οι μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς ασχολούνται με την ασφάλεια των σιδηροδρομικών διαβάσεων κατασκευάζοντας ένα ρομποτικό σύστημα για την αποφυγή ατυχημάτων.

-Ενδιαφέρουσαείναι και η πρόταση από το 79ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για σχέδιο εκκένωσης του σχολείου σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Μια πρόταση που υλοποιείται με τη βοήθεια του ρομπότ Edison.!

-Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πεύκων προτείνουν λύσεις για μια έξυπνη πόληη οποία εξοικονομεί ενέργεια, προστατεύεται από φυσικές καταστροφές και είναι προσβάσιμη για τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης

-Έξυπνες λύσεις οργάνωσης σχολικών εργαστηρίων προτείνουν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ελευθερίου Κορδελιού, οι οποίοι δημιούργησαν ειδικό λογισμικό χρήσης QRCodes.

 

Deafolution, appγια ΜΚΟ &UniGuide

-Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα δημιούργησαν οι μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Deafolution που βοηθά κωφούς και άτομα με προβλήματα ακοής –ομιλίας να παραγγέλνουν και να επικοινωνούν σε καταστήματα εστίασης χωρίς τη χρήση της νοηματικής γλώσσας!

-Οι μαθητές από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς  προτείνουν το δικό τους app, που είναι μια πρωτότυπη κοινωνική εφαρμογή. Με τη χρήση της παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα να καταγράψουν τα τρόφιμα που προσφέρονται σε ΜΚΟ , αλλά και να τα διαθέσουν σε όσους τα έχουν ανάγκη.

-Το UniGuide ο ενημερωτικός οδηγός πανεπιστημίων του μηχανογραφικούανά τομέα ΕΠΑΛ, είναι ένα Appπου δημιούργησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών ΕΠΑΛ και την υποστήριξη για  τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

-Μαθητές από το Κολλέγιο «Ανατόλια»παρουσιάζουν εφαρμογή σε κινητά που μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο  παιδιά ηλικίας 5-8 ετών αγγλική ορθογραφία.

-Το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει ένα ευφυές λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκμάθηση Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας με αυτόματη μετάφραση και βάση οπτικών δεδομένων για τις ανάγκες της εφαρμογής.

 

3D εκτύπωση στην υπηρεσία του σχολείου

-Μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας σχεδίασαν και εκτύπωσαν3D σχολικά είδη για τις ανάγκες του σχολείου με χρήση 3DΕκτυπωτή του Εργαστηρίου τους.

-Στo 1oΕΠΑΛ Γιαννιτσών οι μαθητές έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο με τη βοήθεια του τρισδιάστατου εκτυπωτή. Κατασκεύασαν τρισδιάστατα παιχνίδια από τηνΑρχαιότητα  παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και μια πιθανή εκδοχή των μελλοντικών παιχνιδιών.

-Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου σχεδίασαν και εκτύπωσαν μια 3D κάτοψη του σχολικού κτιρίου  προκειμένου να σχεδιάσουν την  προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα όρασης.

-Τα έσοδα από την προώθηση των προϊόντων του τρισδιάστατου εκτυπωμένου e-shopτων μαθητών του Γυμνασίου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα διατεθούν για φιλανθρωπικές δράσεις του Σχολείου τους.

Μαθητικό Συνέδριο από το Μαθητικό κανάλι

Το συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των καναλιών Youtubeτης Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στην ιστοσελίδα: www.mathitiko-synedrio.gr.

Με αυτόν τον τρόπο όλα τα σχολεία, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα μπορούν να παρακολουθήσουν το σύνολο των  εργασιών του Συνεδρίου.Παράλληλα,το YoutubeRadio του συνεδρίου θα επιχειρήσει να μεταδώσει ζωντανά τον παλμό των πρωταγωνιστών, με πλήθος συνεντεύξεων μαθητών-συνέδρων αλλά και εκπαιδευτικών.

Οι χορηγοί

Για άλλη μία χρονιά χορηγός Επικοινωνίας θα είναι η δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ3και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί 102FM& 958FM. Ενώ, φέτος, η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής θα στηρίξει έμπρακτα το συνέδριο.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας καιοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής.

Το συνέδριο διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καιτελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Μέγας Χορηγός του Μαθητικού Συνεδρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα OracleAcademy της εταιρείας ORACLE


 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!