Οικολογία - Αλληλεγγύη: Όχι στο «Κάν’το όπως οι Κινέζοι»!

 


Οικολογία - Αλληλεγγύη: Όχι στο «Κάν’το όπως οι Κινέζοι»!

Οι Τοποθετήσεις του Μ. Τρεμόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, η ενεργειακή κρίση, η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων για ΟΤΑ, οι άρσεις απορρήτου και το κίνημα «Κάν’το όπως οι Κινέζοι» ήταν κάποια από τα θέματα που έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της 18ης Απριλίου 2022, ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Στην κεντρική τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 18ης Απριλίου 2022, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», κ. Μ. Τρεμόπουλος τόνισε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντάξει τη Ρωσία σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η σημερινή κατάσταση με την εισβολή στην Ουκρανία, με μόνη κερδισμένη την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο προσφυγικό κύμα που αναπόφευκτα δημιουργείται με πρόσφυγες όχι μόνο από την Ουκρανία, η απάντηση της κυβέρνησης είναι να μειωθεί αντί να ενισχυθεί η δυναμικότητα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για την φιλοξενία προσφύγων. Απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη προς όλους τους πρόσφυγες χωρίς διακρίσεις. Και κυρίως να αντιμετωπιστεί ως τεράστιος κίνδυνος το παγκόσμιο δημοκρατικό έλλειμμα και η κυριαρχία των χωρών με αυταρχικά καθεστώτα και ηγέτες Μουσολινικής κοπής, όπου κατοικούν πάνω από 4 δις ανθρώπων.

Επίσης, ο κ. Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση παρακολουθήσεων και άρσεων απορρήτου δημοσιογράφων και όχι μόνο. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), από 350 άρσεις απορρήτου το 2003, φτάσαμε το 2019 στις 16.000 (!) με στόχο δημοσιογράφους, δικηγόρους, στελέχη ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό, αντιεμβολιαστές κλπ. Το 80% των παρακολουθήσεων γίνονται για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η λειτουργία αυτή της ΕΥΠ θέτει ζητήματα ελλείμματος δημοκρατίας, σπρώχνοντας τη χώρα σε πρακτικές τύπου «κάν’το όπως οι Κινέζοι».

Όσον αφορά το θέμα της ενεργειακής κρίσης, που προϋπήρχε αλλά έχει ενταθεί ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Μ. Τρεμόπουλος τόνισε για μια ακόμα φορά ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι ΑΠΕ και η δημιουργία δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρότεινε να συσταθεί επιτροπή από Δημοτικούς Συμβούλους, μηχανικούς κ.α., που θα ερευνήσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη σύσταση ενός ενεργειακού συνεταιρισμού, στον οποίο θα πρωτοστατεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η απολιγνιτοποίηση και γενικά η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να προχωρήσει για να αντιμετωπιστεί το κλιματικό χάος. Παράλληλα πρέπει να σταματήσει κάθε συζήτηση για κατασκευή «ελληνικών συμφερόντων» πυρηνικού εργοστασίου στη Βουλγαρία, με τα πυρηνικά απόβλητα να επιστρέφουν στη χώρα μας. Η λύση είναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, των οποίων το κόστος παραγωγής μειώνεται συνεχώς και είναι πλέον ανταγωνιστικό ως προς τα επιδοτούμενα ορυκτά καύσιμα.

Συνεχίζοντας στη θεματική της ενέργειας, επισήμανε το θέμα της ηλεκτροκίνησης, με αφορμή την παράταση μέχρι τον Ιούνιο της πρόσκλησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κ. Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση προμήθειας ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τους στόλους καθαριότητας των Δήμων με προϋπολογισμό πάνω από 5 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ερωτήθηκε η Διοίκηση του Δήμου αν προτίθεται να υποβάλει σχετική πρόταση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική απόφαση του Γ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την άμεση εφαρμογή τροποποιήσεων στον Νόμο Καλλικράτη που αφορούν στη συγκρότηση των επιτροπών των Δήμων καθώς και στη μεταβίβαση μιας σειράς αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να διοικούν ακόμη και σχήματα που πήραν 15% στον Α’ γύρο. Οι διατάξεις αυτές, με την εφαρμογή τους την επομένη των εκλογών, παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης. «Δεν μπορείς να μετακινείς τα τέρματα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρεμόπουλος. Είχαμε προβλέψει την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων και επιβεβαιωθήκαμε.

Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα κατά τη συζήτηση του θέματος για την έγκριση χρηματοδότησης ποσού 3,3 εκατ. ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας, ο κ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι από τη νέα του θέση ως τακτικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας κατέθεσε μια σειρά προτάσεων ώστε να βελτιωθεί η τηλεθέαση της Δημοτικής Τηλεόρασης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη διεκδίκηση πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, έτσι ώστε τα έσοδα της εταιρείας να μην περιορίζονται στην επιχορήγηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις λιγοστές διαφημίσεις. Επίσης, να διερευνηθεί ο πιθανός μετασχηματισμός της σε μη κερδοσκοπική τηλεόραση, ώστε να μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό από ευρωπαϊκούς φορείς. Το πρόγραμμα πρέπει να εμπλουτιστεί και να μην περιορίζεται σε αναπαραγωγή των απόψεων της Διοίκησης αλλά να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις, με στόχο να ανέβει η χαμηλή τηλεθέαση.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!