Γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια στο ίδιο θρανίο!

 


Γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα

Γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια στο ίδιο θρανίο!

Ξεκινά η Β΄φάση του προγράμματος

Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Σε μια εποχή που η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας ζωής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΝΟΗΣΙΣ παρέχουν τη δυνατότητα για δωρεάν ψηφιακή εκπαίδευση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και επικοινωνία.     

 


Το πρόγραμμα Ψηφιακός Γραμματισμός στην Τρίτη Ηλικία, μια συνεργασία του ΝΟΗΣΙΣ με την Αυτοτελή Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εύκολο, κατανοητό και ψυχαγωγικό τρόπο εξοικειώνει τους εκπαιδευόμενους άνω των 65 ετών σε βασικές διεργασίες της ψηφιακής πύλης gov.grκαι άλλες ψηφιακές εφαρμογές.

Πρόκειται για μια δράση που παρέχεται δωρεάν και εξελίσσεται μέσω 45 συνολικά σεμιναρίων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι συμμετέχοντες άτομα ηλικίας 65+ έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τη λειτουργία των έξυπνων συσκευών, ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάσημα να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους.

Ένας από τους στόχος του προγράμματος «Ψηφιακός Γραμματισμός στην Τρίτη Ηλικία» είναι και η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των γενεών και η μείωση της…ψηφιακής απόστασης. Ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές πανελλαδικά, που εκπαιδεύονται μαζί οι γιαγιάδες και οι παππούδες με τα εγγόνια τους, οι γονείς με τα παιδιά τους.

Ο Ψηφιακός Γραμματισμός προσφέρει και πάλι τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερα άτομα ηλικίας 65+ να κατανοήσουν τη χρήση του Διαδικτύου και των εφαρμογών που προκύπτουν από την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητά τους. Παράλληλα, απεγκλωβίζει από τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό άτομα της τρίτης κυρίως ηλικίας, διευκολύνοντας την επικοινωνία με τους οικείους τους όπου κι αν αυτοί βρίσκονται.

 

Η πρώτη φάση της δράσης υλοποιήθηκε με εκπαιδευτικά σεμινάρια στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ.

Οι συμμετέχοντες στα μαθήματα, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν στο Μουσείο Τεχνολογίας του ΝΟΗΣΙΣ, που περιλαμβάνει έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας,Τεχνολογίας Μεταφορών και Τεχνοπάρκο με διαδραστικά εκθέματα.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα Βιβλιοθήκης,χρησιμοποιώντας υπολογιστές εκπαιδεύτηκανστην έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων, τη δυνατότητα έκδοσης άυλης συνταγογράφησης, τον προγραμματισμό τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο των ΚΕΠ.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος η εκπαίδευση θα συνεχιστείκαι πάλι στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ με τη συμμετοχή αυτή τη φορά ατόμων από διαφορετικές γενιές.

Πρόγραμμα του σεμιναρίου
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται κάθε μήνα, μέρα Παρασκευή, ώρες 16.30-19.30.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου αναλυτικά:
16.30- 17.30: Περιήγηση στο Μουσείο Τεχνολογίας
17.30-18.15: 1η διδακτική ώρα
18.15- 18.30: Διάλειμμα
18.30- 19.15: 2η διδακτική ώρα

Διευκρινίζεται πως κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι υπόλοιποι χώροι κοινού του ΝΟΗΣΙΣ (αίθουσες προβολής, εκθέσεις, καταστήματα) δεν λειτουργούν.

Ημερομηνίες υλοποίησης σεμιναρίων
Τον Μάιο 2022 θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια τις παρακάτω ημερομηνίες:
Παρασκευή 6/5
Παρασκευή 13/5
Παρασκευή 20/5
Παρασκευή 27/5

Περιεχόμενο του σεμιναρίου


Στη διάρκεια του μαθήματος, θα αναλυθούν βασικές εργασίες που επιτελούνται ηλεκτρονικά με τη χρήση Η/Υ ή άλλης συμβατής φορητής συσκευής (πχ κινητό, tablet).

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν μεταξύ άλλων να εκδίδουν υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, να ενεργοποιούν τη δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης ή να εκδίδουν πιστοποιητικά δημοτολογίου ή ληξιαρχικές πράξεις. Ακόμη, θα παρουσιαστεί ο τρόπος διεκπεραίωσης αιτημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης με εκπρόσωπο των ΚΕΠ (MyKEPLive).

Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου τόσο με τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς, όσο και με τα οικεία τους πρόσωπα, ή τον γιατρό τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το δωρεάν πρόγραμμα που υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΝΟΗΣΙΣ στον σύνδεσμο:

 https://www.noesis.edu.gr/psifiakos-grammatismos-dilosi/

https://youtu.be/iKNDATgOUag

 


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!