Πέντε μήνες μετά την έναρξη εργασιών στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

 


Πέντε μήνες μετά την έναρξη εργασιών 

στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά


Συμπληρώθηκαν οι πέντε πρώτοι μήνες από την έναρξη εργασιών στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά των 340 στρεμμάτων, ένα αστικό κενό της δυτικής Θεσσαλονίκης που μεταμορφώνεται σε υπερτοπικό Μητροπολιτικό Πάρκο του πρασίνου, της αναψυχής, της ιστορικής μνήμης, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το εμβληματικό έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε Κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», ξεκίνησε να υλοποιείται επίσημα από τις 24 Νοεμβρίου του 2021 και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, εφικτό χρονοδιάγραμμα παράδοσης, το φθινόπωρο του 2023. 



Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, δηλώνει ικανοποιημένος και σημειώνει:

«Πέντε μήνες μετά την επίσημη έναρξη των εργασιών και σε έναν πρώτο απολογισμό δεν μπορώ να μην εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πορεία του έργου. Υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, παρουσία εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, χειριστών, εργατών και με τη χρήση απαραίτητων μηχανημάτων και εξοπλισμού, ολοκληρώθηκαν οι πρόδρομες ενέργειες, η τοπογραφική αποτύπωση  για την παραλαβή του φυσικού εδάφους, η οριοθέτηση του χώρου (προσβάσεις, είσοδοι – έξοδοι πεζών και χώρων στάθμευσης κ.α.), η κατεδάφιση των κτιρίων και βοηθητικών κτισμάτων και η απομάκρυνση και διαχείριση των προϊόντων καθαιρέσεων (ανακυκλώσιμα και μη). Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατεδαφίσεων που αφορούσε σε βοηθητικά κτίσματα που κινδύνευαν με κατάρρευση και ο καθαρισμός από τα διάφορα ερείπια που βρίσκονταν διάσπαρτα εντός του χώρου. 


Επίσης, δόθηκε εντολή για την απομάκρυνση και περιβαλλοντική διαχείριση των κατασκευών με στοιχεία αμιαντοτσιμέντου.

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι εργασίες χάραξης και διαμόρφωσης της εσωτερικής οδοποιίας στα ίχνη των υφιστάμενων οδών, για να τοποθετηθούν τα δίκτυα υποδομής (άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού) που θα  εξυπηρετήσουν τις προβλεπόμενες χρήσεις γης. 


Στο πλαίσιο αυτό: 

➢ Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των δύο υδρογεωτρήσεων.

➢ Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του δικτύου ομβρίων υδάτων και του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων.

➢ Είναι σε εξέλιξη η χάραξη του εσωτερικού οδικού δικτύου και οι χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης των οδών.

➢ Ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή της περίφραξης επί της οδού Δαβάκη και συγκεκριμένα έγινε εξυγίανση - διαμόρφωση του δαπέδου εργασίας, σκυροδετήθηκε μέρος της θεμελίωσης και των τοιχείων. Στο συγκεκριμένο νοτιοανατολικό άκρο του πάρκου, οι εργασίες αφορούν στη μεταφορά και εναπόθεση χώματος, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, ομαλό, ασφαλές, οριζόντιο ανάγλυφο εδάφους για την περιοχή που θα φιλοξενήσει χρήσεις αναψυχής και δημιουργικής απασχόλησης, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.


Συνεχίζω, κάνοντας αναφορές στις σημαντικές παρεμβάσεις πρασίνου και συγκεκριμένα:

Λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, ξεκίνησαν οι εργασίες πρασίνου για την αναβάθμιση και αποκατάσταση του τοπίου. Απομακρύνθηκε η ξερή βλάστηση, εκριζώθηκαν πρέμνα, μεταφυτεύτηκαν είδη φυτών, έγιναν κλαδεύσεις διαμόρφωσης της κόμης για τη διατήρηση του επιθυμητού μεγέθους, την ενθάρρυνση της νέας βλάστησης και την πρόληψη των ασθενειών και της ανεξέλεγκτης βλάστησης.

Μάλιστα έγιναν σχολαστικά κλαδέματα σε πεύκα μεγάλης ηλικίας, κυρίως στην περιοχή της μνήμης, στην ‘’πλατεία’’ με την εμφατική παρουσία των δύο ιστορικών κτιρίων  στρατωνισμού Α2 και Α3 του πρώην στρατοπέδου. 

Οι εργασίες κοπής, εκρίζωσης και εξυγίανσης των αδειοδοτημένων από το Δασαρχείο δένδρων, έγιναν για τους εξής λόγους:

α) για την προστασία των κτηρίων (δέντρα που εφάπτονται στα τοιχεία των κτισμάτων) που θα διατηρηθούν και θα συντηρηθούν εντός του ΜΠΠΜ, 

β) για τις επικείμενες κατεδαφίσεις των κτισμάτων, καθώς δέντρα φύονται και εντός κτηρίων, 

γ) για την απομάκρυνση ξενικών φυτικών ειδών – εισβολέων, 

δ) για τις περιπτώσεις που εμποδίζεται η ανάπτυξη των φυτικών ειδών (ορθή ανάπτυξη συνολικής βλάστησης), 

ε) γενικότερα, λόγω των απαιτήσεων του νέου σχεδιασμού (στέγαστρα – σκέπαστρα, φύτευση αλέας παράπλευρα οδών κλπ). 


Θα ακολουθήσει εγκατάσταση και διαμόρφωση νέων φυτεύσεων με 7.000 δέντρα και θάμνους που μαζί με την υφιστάμενη βλάστηση θα ξεπεράσουν τα 10.000 φυτά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά!

Η κεντρική ιδέα είναι να αντιμετωπιστεί το πρώην στρατόπεδο ως ένας μεγάλος ενιαίος χώρος πρασίνου που θα αναπτύσσεται δίπλα στα εναπομείναντα κτίρια, τα κεντρικά και τα δευτερεύοντα μονοπάτια, τις εισόδους με τα εμβληματικά μεταλλικά στέγαστρα, τα καθιστικά, τις πέργκολες, τα αναψυκτήρια, τα χωροθετημένα πάρκινγκ.

Το Πάρκο μας, με το εντυπωσιακό τοπίο ανάμεσα στις εντυπωσιακές αλέες, τις πυκνοφυτεμένες πλαγιές, το δασικό και ρεματικό αλσύλλιο, το πευκοδάσος, το δενδρόκηπο με τις 12 διαφορετικές καλλιέργειες οπωροφόρων και τις ενισχυμένες με ποικίλα φυτικά είδη περιφράξεις από ανατολή, δύση, βορρά και νότο.


Είμαστε αισιόδοξοι ότι το φθινόπωρο του 2023, θα καλωσορίσουμε κατοίκους και επισκέπτες, σε έναν πρότυπο δημόσιο χώρο που θα΄χει κυρίαρχο στοιχείο το πράσινο και η παράδοσή του στους πολίτες, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα διακυβεύματα των τελευταίων ετών, για τις επόμενες γενιές».



Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!