Κυκλική Οικονομία-Καινοτομία - Ένα πρόγραμμα δράσεων από μαθητές δημοτικού. - Το 2ο βραβείο σε σχολείο της Ομογένειας

 


Κυκλική Οικονομία-Καινοτομία

Ένα πρόγραμμα δράσεων από μαθητές δημοτικού 

Το 2ο βραβείο σε σχολείο της Ομογένειας

 

Ογδόντα συνολικά έργα μαθητών από δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Ηπείρου και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Νέας Υόρκης (ΗΠΑ), παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης «Κυκλική Οικονομία» .

Πρόκειται για μία δράση που διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας σε συνεργασία με την Ομάδα Συντονιστών  Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) του ΠΕΚΕΣ/ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο «Κυκλική Οικονομία» αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα και εντάσσεται στο πλαίσιο των εργαστηριακών δεξιοτήτων του Δημοτικού Σχολείου, στη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε την Παρασκευή 3 Ιουνίου σε ειδική ημερίδα  με τίτλο: «Κυκλική Οικονομία-Καινοτομία» που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα στην αίθουσα «Δημήτρης Χατζής»(Παλαιά Σφαγεία Γιάννενα), με την παρουσία όλων των φορέων και των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Κυκλική Οικονομία

Στη διάρκεια των έργων και τα δρώμενων  που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι μαθητές και οι επιβλέποντες εκπαιδευτικοί, ήλθαν σ επαφή με την κυκλική οικονομία και την αρχή των «μηδενικών αποβλήτων» . Στόχος αυτού του μοντέλου είναι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που θα καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους και θα έχουν  ελάχιστο ή μηδαμινό ενεργειακό αποτύπωμα. Δηλαδή προϊόντα που θα παράγονται με ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό των αποβλήτων σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους, και τα οποία μετά το τέλος του πρώτου κύκλου ζωής τους θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλάζοντας συχνά μορφή.      

Με την κυκλική οικονομία ενισχύεται η παραγωγικότητα των πόρων,  μειώνεται η εξάρτηση από μη ανανεώσιμους πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες, εξοικονομείται κόστος και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

Το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ

Το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ, που διοργάνωσε την εκδήλωση είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που μέσα από το πρόγραμμα των σπουδών του ανταποκρίνεται πλήρως στους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ*

Πρόκειται για τμήμα αυτάρκες σε κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και είναι εξοπλισμένο με πρόσφατο, σύγχρονο και μοναδικό εξοπλισμό μεγάλης αξίας, από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

*https://unric.org/el/17-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%B9%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%CF%83/

 

Δείτε video από τα έργα των μαθητών

https://www.youtube.com/watch?v=Fnya6IIUKE0


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!