Σάββας Αναστασιάδης: Στη Βουλή με προσφυγικούς συλλόγυος της Ροδόπης

 


ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ_ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

 

 

Εκπρόσωποι προσφυγικών συλλόγων του νομού  Ροδόπης παρέστησαν σε συνεδρίαση της  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και ενημέρωσαν τα μέλη της για το έργο τους στην προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς των προγόνων τους που ξεριζώθηκαν από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, την Καππαδοκία και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας.  

«Οι πολιτιστικοί σύλλογοι κρατούν ζωντανό το όνομα του τόπου τους, τον πολιτισμό του, τα ήθη και τα έθιμα  μέσα από τις εκδηλώσεις τους, συγκεντρώνουν στοιχεία του παρελθόντος και ξαναζωντανεύουν τις παραδόσεις. Δεκαετίες τώρα διαφύλαξαν μνήμες, έθιμα και παραδόσεις και γι’ αυτό οι μαρτυρίες τους είναι πολύτιμες και το έργο τους αξιέπαινο», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από προσφυγικούς συλλόγους του Νομού Ροδόπης έγινε μετά από πρόταση του βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Σάββα Αναστασιάδη στο πλαίσιο των ειδικών συνεδριάσεων που πραγματοποιεί η Επιτροπή κατά τη διάρκεια του 2022 με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Έχοντας φτάσει στη μέση του επετειακού έτους 2022, τιμούμε τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής συνεχίζοντας τις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στις οποίες καλούμε εκπροσώπους προσφυγικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.   Κοινό τους χαρακτηριστικό η αφοσίωσή τους στη διάσωση και ανάδειξη της ζώσας παράδοσης, η συστηματική τους προσπάθεια να τη φέρουν κοντά στο ευρύ κοινό και, ακόμη πιο σημαντικό, να παραδώσουν τη σκυτάλη στη νέα γενιά», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης. «Η επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με το τραγικό αποτύπωμα στη συλλογική μας συνείδηση είναι αιτία και αφορμή για μία διαδρομή εθνικής αυτογνωσίας», πρόσθεσε.

Για τις δράσεις τους μίλησαν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι  του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής,  του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής,   του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου Νομού Ροδόπης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά»,  του Συλλόγου Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών Νομού Ροδόπης,   του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής και του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων.  

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής   Παντελεήμων.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dpD2JTRl1ME


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!