Δ. Αυγέρη: «Σήμα κινδύνου από το υποστελεχωμένο «Ιπποκράτειο» Γ.Ν. Θεσσαλονίκης. Πλήρης αδιαφορία από την κυβέρνηση!»


 «Σήμα κινδύνου από το υποστελεχωμένο «Ιπποκράτειο»  Γ.Ν. Θεσσαλονίκης. Πλήρης αδιαφορία από την κυβέρνηση!»

 

Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
στον υπουργό Υγείας 
με  πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη.
Μεταξύ άλλων ζητούν να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο, προκειμένου να μην σταματήσουν τα χειρουργεία και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.


 

Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς των νοσοκομείων έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, αλλά η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως η κραυγή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που σήκωσαν τεράστιο βάρος κατά τις πιο δύσκολες περιόδους της πανδημίας, έχοντας επιστρατεύσει το σύνολο σχεδόν των δυνάμεών του σε κάθε μάχη κατά του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, μάταια περιμένει ενισχύσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Υποστελεχωμένο και αποδιοργανωμένο, το Ιπποκράτειο είναι έτοιμο να πέσει σε κώμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν γιατροί του, οι τραγικές ελλείψεις στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους ασθενείς. 
 
Σύμφωνα με την καταγγελία των γιατρών, η ελάχιστα ομαλή και ασφαλής λειτουργία του Ιπποκρατείου, για την κάλυψη των προβλεπόμενων υπηρεσιών υγείας, προϋποθέτει 40 αναισθησιολόγους. Ωστόσο, στον απαρχαιωμένο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 27 οργανικές θέσεις. Εξ αυτών καλύπτονται μόνον οι εννιά, με την δυσμενή προοπτική να πέσουν στις επτά λόγω συνταξιοδοτήσεων. Όπως αναφέρουν διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου, οι απαιτούμενες 93 εφημερίδες ετοιμότητας ειδικών αναισθησιολόγων δεν καλύπτονται με μόνο εννιά γιατρούς.
Η λίστα αναμονής στα χειρουργεία, που συνεχώς μεγαλώνει, έχει ήδη φτάσει τους 1.500 ασθενείς. Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, από τον ερχόμενο μήνα το Ιπποκράτειο θα αδυνατεί να καλύψει χειρουργικές ανάγκες, ενώ οι εκπαιδευόμενοι στις χειρουργικές ειδικότητες μένουν ουσιαστικά εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Το πρόβλημα που δημιουργείται από τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους επεκτείνεται και σε άλλες κλινικές, όπως είναι η Παθολογική και η Παιδιατρική, καθώς η απουσία αναισθησιολόγων μεταξύ άλλων δεν επιτρέπει την ομαλή και ασφαλή διενέργεια διαγνωστικών πράξεων και θεραπειών. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και η τοποθέτηση εξειδικευμένων καθετήρων από τους οποίους χορηγούνται ειδικά φάρμακα σε παιδιά με λευχαιμία ή καρκίνο ή η χορήγηση φαρμάκων μέσα από τη σπονδυλική στήλη απαιτούν την παρουσία ειδικού αναισθησιολόγου.
Την ίδια ώρα, λόγω των τραγικών ελλείψεων αναισθησιολόγων, ούτε οι νέες κλινικές μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς, όπως για παράδειγμα η νέα ΜΕΘ-δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί και να λάβει άμεσα μέτρα για την κάλυψη όλων των οργανικών κενών στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», με προκήρυξη θέσεων, μόνιμες προσλήψεις και την θέσπιση ειδικών κινήτρων για τις προσλήψεις στην ειδικότητα της αναισθησιολογίας.
Κάθε έκπτωση από τα αυτονόητα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών.


Το avatonpress.gr είναι ανεξάρτητο ενημερωτικό site και στηρίζεται μόνο σε σας. Κάνοντας κλικ στις διαφημίσεις μας βοηθάτε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας! Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Σχολίασε κι εσύ!